Silvia Radu revine în politică, nominalizată de PD ca ministru al sănătăţii

Silvia Radu (stânga) la o ședință a Primăriei

Cu două luni înainte de expirarea mandatului actualului executiv, Partidul Democrat de guvernământ a anunţat că schimbă doi miniştri sub pretextul „creşterii eficienţei echipei guvernamentale”. Fostul primar interimar al Chișinăului Silvia Radu va deveni ministrul sănătății, muncii și protecției sociale în locul Svetlanei Cebotari. Iar noul ministru al agriculturii va fi Nicolae Ciubuc, în prezent directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), care îl va înlocui pe Liviu Volconovici.

Your browser doesn’t support HTML5

Silvia Radu revine în politică, nominalizată de PD ca ministru al sănătăţii


Din cele două schimbări, făcute publice de liderul PD, Vlad Plahotniuc, cea contestată e nominalizarea Silviei Radu. Domeniul Sănătate şi cel Social sunt în acest moment extrem de problematice, iar Silvia Radu nu are experiență în aceste sfere, spre deosebire de candidatul propus la Agricultură, Nicolae Ciubuc, care activează de peste zece ani în domeniu.

„Contez foarte mult pe calitățile manageriale ale doamnei Silvia Radu. Este foarte important acum ca ministru, acea persoană politică care este delegată de majoritatea parlamentară să poată organiza foarte bine procesele şi avem nevoie de calităţi manageriale”, a argumentat premierul Pavel Filip precizând că propunerea acestei candidaturii îi aparține.

Totodată Filip a negat că această numire ar confirma suspiciunile experţilor că PD ar fi sprijinit-o din umbră pe Silvia Radu în recentele alegerile locale din Chişinău, după ce tot democraţii ar fi promovat-o în funcţia de primar interimar.

Acum patru luni, la capătul primului tur al scrutinului local, Silvia Radu declara că nu ar accepta o funcţie în Guvernul Filip, dacă i s-ar face o astfel de ofertă. Azi Silvia Radu s-a răzgândit, dând curs propunerii premierului de a o numi şefă la Sănătate. Ea a insistat din nou pe lipsa afilierii politice. „În calitate de ministru neafiliat politic, voi munci pentru Moldova, pentru moldoveni. Voi munci ca ei să aibă parte de servicii medicale mai bune și de echitate socială”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

### Vezi și... ### Igor Boţan: „Partidul Democrat se întoarce la origini, după ce opt ani a rătăcit pe dreapta”

Președintele Igor Dodon, cel care ar urma să aprobe schimbarea garniturii guvernamentale, a spus, într-o primă reacţie, că va analiza noile candidaturi, dar că este surprins de propunerile PD. „Apar un şir de întrebări față de competența, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi”, a scris Dodon pe Facebook.

Un deputat socialist apropiat președintelui, Vladimir Odnostalco a comentat că numirea Silviei Radu la Sănătate este o bătaie de joc faţă de sistemul medical care se va solda cu lichidarea spitalelor.

Într-o luare de atitudine PL a notat, între altele, că aducerea la cârma Ministerului Sănătății a Silviei Radu… „dovedește că, între Radu și Plahotniuc există un pact, ”eu ție-tu mie””.

Numirea Silviei Radu la Sănătate a fost criticată şi de alţi politicieni din opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară, precum şi de unii experţi. „Nu vă mai bateți joc atâta de sistemul sănătății, și nu faceți pe el experimente incompetente”, a reacţionat experta în sănătate, Ala Nemerenco. Ea a criticat-o şi pe fosta ministră, Svetlana Cebotari, inclusiv pentru că ar fi distrus asistenţa medicală primară, mai ales la sate. „Vedem ce va face noul ministru cu reforma spitalicească. Aici va fi și mai grav”, a punctat experta.

### Vezi și... ### Promisiune de primăriță interimară

Un alt expert în sănătate, Ghenadie Țurcanu, nu vede gravă venirea în fruntea ministerului Sănătății a unei persoane din afara sistemului medical. „Cel mai important este ca persoana care vine în funcția de ministru să aibă susținere de la cea mai influentă persoană care împarte banii publici. Doar astfel ar putea avea anumite rezultate în mandatul său care este și așa foarte scurt”, a punctat Ghenadie Ţurcanu, citat de Sănătate INFO.

Care ar fi însă miza politică a noii remanieri guvernamentale? Politologul Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul crede că miza ar fi una electorală, dar şi o încercare a partidului de guvernământ de a propulsa oameni care-i sunt fideli. El observă că miniştri care au fost excluşi din garnitură nu fac parte din cercul apropiat conducerii PD prin urmare erau lesne de sacrificat mai cu seamă că şi-au atras critici în activitatea lor.

„Această schimbare, pe lângă faptul că are criterii profesioniste legate de modul cum cei doi miniştri demişi îşi exercitau atribuţiile, va fi interpretată şi folosită în scopuri politice-electorale. Liderul PD a spus că anumiţi miniştri care nu îşi fac treaba bine vor fi scoţi. Democraţii vor folosi aceste două exemple pentru a demonstra electoratului că ei nu doar spun, dar şi fac.”

Premierul Pavel Filip a lăudat azi reformele promovate până acum în domeniile vizate de mutările de cadre, deşi recent şeful cabinetului de miniștri i-a reproșat ministrului Agriculturii demis pierderi de milioane și management defectuos la Agenţia „Apele Moldovei”, dar și încercarea ministrului de a ceda trei cămine studențești unei companii de construcții.