Gh.Cojocaru: În ciuda unor acuze reciproce, între componentele arcului guvernamental s-a instituit un climat de toleranță

Comentarii săptămânale în dialog.

Istoricul şi comentatorul politic Gheorghe Cojocaru analizează ultimele evoluţii politice, referindu-se şi la propunerile privind semnarea unui nou acord politic între PSRM și blocul ACUM înaintea alegerilor locale.

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere săptămânal, în dialog cu Gheorghe Cojocanu

Gheorghe Cojocaru: „Coaliția de la guvernare va face, după cum se vede, un nou pas spre strângerea rândurilor și nu numai în perspectiva alegerilor locale din octombrie, ci și pe un termen mediu sau mai îndelungat. Mai ales că, după o primă experiență de colaborare în scopul de a iniția procesul deoligarhizării, și Partidul Socialiștilor, și Blocul ACUM și-au declarat disponibilitatea de a semna un nou acord politic în care să fie trasate prioritățile pentru următoarea etapă.”

Gheorghe Cojocaru

Europa Liberă: Înainte de a se discuta despre conținutul unui viitor acord, lumea se întreabă cât de utilă și oportună este noua ambarcațiune în care urmează să stea Blocul ACUM cu socialiștii. Poate fi pusă această inițiativă de a semna acordul în legăturăcu criticile la adresa alianței?

Gheorghe Cojocaru: „Criticile care au răsunat recent pot fi interpretate cel mult ca un pretext pentru a grăbi clarificarea raporturilor între cele trei componente ale guvernării și asumarea unor angajamente pe viitor. Totuși, la mai bine de două luni de la instalarea la guvernare din interiorul puterii s-au auzit doar niște voci contestatare singuratice, marea majoritate a celor din Blocul ACUM și socialiștii in corpore rămânând sub steag comun. Printre primii și înainte de a se auzi aceste critici în adresa alianței cu Partidul Socialiștilor despre necesitatea unui acord politic cuprinzător a vorbit președintele Dodon, în timp ce liderii Blocului ACUM par mai rezervați în această privință.”

### Vezi și... ### Noul acord politic PSRM-Blocul ACUM văzut de oficialități și de comentatorii de la Chișinău

Europa Liberă:Ați auzit, probabil, opinii privind profiturile inegale pe care le scot participanții la această alianță. Să fie, oare, președintele Dodon și socialiștii săi mai interesați de păstrarea actualei alianțe de guvernare decât Blocul ACUM?

Gheorghe Cojocaru: „S-ar putea să fie mai interesați, mai ales după ce au stat pe băncile opoziției un ciclu parlamentar, mai ales că, iată, se apropie alegerile locale și, mai ales că și președintele Dodon, pe care îl așteaptă o nouă campanie electorală anul viitor, se simte mult mai confortabil cu partidul său la putere. Deocamdată, din câte se poate înțelege, în ciuda unor acuze reciproce, între componentele arcului guvernamental s-a instituit un climat de toleranță și cooperare, șocul public provocat de această strângere de mâini între adversarii redutabili de ieri pare să se amortizeze, iar liderii socialiștilor și ai Blocului ACUM încurajează menținerea și extinderea unui angajament de durată.”

Europa Liberă: Semnarea unui nou acord înseamnă oare că actuala guvernare își face planuri mai îndelungate decât cele care se profilau în iunie?

Gheorghe Cojocaru: „Da, există premisele interne pentru ca actuala guvernare să se păstreze, există și susținerea necesară din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, care au pus umărul la depășirea crizei politice de după alegerile parlamentare din februarie și care sunt interesați de realizarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, ca și de normalizarea raporturilor cu Federația Rusă. Cel mai bun remediu însă pentru ca actuala coaliție să se mențină ca un factor de stabilitate și dezvoltare vor fi rezultatele bune în toate domeniile, de la justiție până la pensii și salarii.”