Un nou sondaj de opinie sugerează că socialistul Ion Ceban ar putea câștiga primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău. La scrutinul din 20 octombrie, Ceban ar putea obține 25,7 la sută din voturi. În turul doi, acesta se va duela cu candidatul blocului ACUM Andrei Năstase, care ar obține 19 la sută, arată datele sondajului CBS-Axa. Popularitatea lui Ceban a crescut în ultimele două săptămâni, iar una din cauze este campania activă a acestuia.
Your browser doesn’t support HTML5
În mai puţin de două săptămâni câte s-au scurs de la precedentul sondaj realizat de CBS-Axa, socialistul Ion Ceban aproape că şi-a dublat rata de popularitate, devansându-l pe candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. Şi-a făcut efectul campania persuasivă desfășurată de reprezentantul socialiștilor. Sondajul spune că numărul indecişilor a scăzut, iar majoritatea celor care au depășit starea de incertitudine au migrat spre Ion Ceban, fiind vorba în temei despre persoane vârstnice şi vorbitoare de limbă rusă, categorii care tradiţional votează cu stânga. Ceban a fost avantajat şi de excluderea din cursă a lui Ruslan Codreanu, cotat în precedentul sondaj cu 6 la sută din voturi, a menţionat activistul Valeriu Paşa de la comunitatea WatchDog care a comandat sondajul:
„Nu este o surpriză că a crescut foarte mult nivelul de susţinere pentru Ion Ceban, care este singurul ce îşi permite desfăşurarea unei campanii foarte intense, cu o cantitate foarte mare de publicitate, cu foarte multă prezenţă în mass-media. Cunoaşteţi că nu toate sursele media tratează candidaţii echidistant. În cazul lui Ion Ceban putem vorbi despre câteva surse online importante şi câteva surse TV care îl favorizează în mod vădit. Toate aceste lucruri influenţează formarea intenţiei de vot.”
Valeria Paşa spune că în cazul lui Andrei Năstase se înregistrează o stagnare, adică nu există o dinamică nici pozitivă, nici negativă, scorul acestuia rămânând constant. Iar includerea în sondaj a lui Octavian Ţîcu, candidatul Partidului Unităţii Naţionale, a scăzut ratingul liberalului Dorin Chirtoacă, poziţionat pe locul trei la mare distanţă de favoriţii cursei Ceban şi Năstase. În cele două săptămâni câte au mai rămas până la alegeri, clasamentul se mai poate modifica, afirmă Valeriu Paşa:
Cel mai probabil scenariu va fi desfășurarea turului doi...
„Să vorbim acum despre rezultate este prematur. Cert este că, în comparaţie cu acum două săptămâni, probabilitatea teoretică ca alegerile să fie câştigate încă din primul tur a crescut. Oricum, cel mai probabil scenariu va fi desfășurarea turului doi.”
Deşi numărul indecișilor este într-o uşoară scădere, cota acestora încă rămâne înaltă, constituind peste 20 la sută. Trei sferturi se declară motivaţi să participe la alegeri. Un tablou similar era în ajunul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului în vara lui 2018, remarcă Paşa. El nu exclude totuşi o participare mai mare la vot de această dată:
„Un factor care influențează sunt alegerile Consiliului Municipal, dar mai mult vor influenţa alegerile primarilor din suburbii, or desfăşurarea concomitentă a alegerilor primarilor din suburbii generează în mod obişnuit o participare mai mare pentru că există un interes dublu.”
Datele sondajului sugerează că viitoarea componenţă a Consiliului Municipal ar putea fi una pestriţă. Cele mai multe voturi ar putea obţine socialiştii - aproape 28 la sută, urmaţi de blocul ACUM cu 21,7 la sută. Aşa cum la alegerile locale nu există un prag de accedere, în Consiliul Municipal s-ar putea regăsi şi Partidul Şor, Partidul Democrat şi cel Liberal, cu câte unu sau doi reprezentanţi.
O tendinţă curioasă este că, în cazul majorităţii pretendenților la fotoliul de primar, intenţia de vot arată o rată de popularitate mai mică decât cea pe care o au partidele din care aceştia fac parte, spune Valeriu Paşa.
### Vezi și... ### Alexei Tulbure: „În alegerile locale sunt mai importante ratingul, respectul față de o persoană, indiferent de partid”„Este o tendinţă foarte interesantă care arată că pretendenţii la funcţia de primar încă au de recuperat din contul alegătorilor partidului. S-au văzut şi din cei care nu doresc să spună intenţia de vot unde există o rezervă clară a PSRM, dar nu şi a blocului ACUM, ceea ce înseamnă că o parte din alegătorii blocului ACUM caută probabil alţi candidaţi la funcţia de primar general.”
Ce aşteaptă locuitorii capitalei de la viitorul primar? Fiecare al doilea consideră prioritar domeniul drumurilor. Urmează eliminarea corupţiei, curăţarea spaţiilor publice, crearea locurilor de muncă, ajutoare sociale pentru săraci şi salubrizarea, adică domenii în care edilul are nevoie de sprijinul unei majorități stabile în Consiliul Municipal.