Premierul Ion Chicu s-a plâns după ședința de miercuri, 25 martie, a cabinetului că inițiativele prea numeroase puse în atenția guvernului de parlamentari în această perioadă solicită prea mult instituțiile statului.
De partea cealaltă, deputați ai opoziției cum este Igor Munteanu (PPDA) cred că Parlamentul este într-un fel de „demisie voluntară” impusă de majoritatea care creditează guvernul. Pentru Dumitru Alaiba, parlamentar PAS, guvernul este cel care ar încerca, în baza stării de urgență, să „dea de o parte” legislativul.
Your browser doesn’t support HTML5
Starea de urgență a fost impusă la mijocul lunii mai pe 60 de zile, în tentativa de a încetini răspândirea epidemiei de coronavirus. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Dumitru Alaiba:
Dumitru Alaiba: „Această situație excepțională se pare că are un efect calculat, inclusiv de a da parlamentarii într-o parte. Eu personal stau acasă mai mult, pentru că, mă rog, avem copil mic și noi pe rând lucrăm și pe rând stăm cu el. Am semnătură electronică, pot să transmit toate interpelările și demersurile direct de acasă cu semnătură, lucrez, în condițiile astea fac minimum 8 ore pe zi, cu siguranță.”
Europa Liberă: După ședința executivului, premierul s-a plâns că inițiativele prea numeroase puse în atenția guvernului de către deputați în această perioadă solicită prea mult instituțiile statului. Ce ar însemna asta?
### Vezi și... ### Ion Chicu: Prea numeroasele inițiative parlamentare perturbă activitatea instituțiilor statului
Dumitru Alaiba: „Premierul mai puțin să se plângă și mai mult să își asume responsabilitatea, pentru că o asemenea guvernare iresponsabilă și o asemenea guvernare populistă, în special pe aceste situații de criză este rețeta unui dezastru. Noi riscăm să plătim un cost mult prea mare anume din cauza incompetenței lor, a ezitării lor, a deciziilor întârziate sau a inacțiunii chiar. Este o guvernare care... Eu foarte mult doresc tuturor cetățenilor să trecem cât mai repede de această pandemie, pentru că viața cetățeanului este mai presus ca toate, dar ceea ce fac ei sau ceea ce nu fac ei este de-a dreptul iresponsabil, dar ar trebui să ne facem mari griji de faptul că în timp ce medicii noștri luptă ca să salveze vieți, ei fac prostii acolo în guvernarea lor. Eu pur și simplu nu mai am cuvinte ca să mă exprim așa, mai diplomatic.”
Europa Liberă: Dvs., dacă nu sunteți reuniți în ședințe plenare, oricum lucrați, aveți inițiative legislative? Ce faceți? Am reținut că cereți mai multă transparență când e vorba despre achiziții.
Ei au băgat starea asta excepțională pe 60 de zile; oamenii care mai gândesc și mai țin la unele valori în țara asta își fac mari griji.
Dumitru Alaiba: „Noi ne facem munca de opoziție și munca de opoziție înseamnă să monitorizezi, să contabilizezi fiecare pas și fiecare decizie a guvernării și cu asta ne ocupăm în condițiile actuale care nu sunt cele mai deschise. Eu nu pot să merg acum și să bat cu pumnul în masă într-o instituție ca să acționeze ș.a.m.d., dar contabilizăm fiecare călcat pe bec, noi ținem minte fiecare decizie proastă și o să vină momentul în care o să discutăm despre asta, și o să vină momentul în care o să punem toate aceste date pe masă și o să arătăm care decizii au fost corecte și care decizii au fost mult spre disproporționale și mult prea criminale.
Sub paravanul acestei pandemii se planifică și se pun pe roate scheme urâte ...
Nu mă tem de asemenea cuvinte, pentru că a trecut puțin mai mult de o săptămână, ei au băgat starea asta excepțională pe 60 de zile; oamenii care mai gândesc și mai țin la unele valori în țara asta își fac mari griji și ar trebui să-și facă mari griji, pentru că acest lucru este justificat. Noi, studiind acțiunile lor din această săptămână, ferm concludem că sub paravanul acestei pandemii se planifică și se pun pe roate scheme urâte de deturnare a rămășițelor democrației în țara asta.”
Europa Liberă: Sunt mai multe segmente ale populației în societate care cer transparență și vorbesc de dimineață și până seara cât de important este ca toate lucrurile să fie făcute la vedere, mă refer la activitățile guvernanților. Dvs. credeți că în lipsa unei transparențe maxime a achizițiilor de urgență ar exista riscul real că banii pot fi delapidați?
Dumitru Alaiba: „Să nu uităm că Moldova cum a fost una dintre cele mai corupte țări din Europa așa și rămâne acum, doar că acum avem și pandemie, deci avem și o situație de urgență pe care nimeni nu o neagă, sunt decizii luate pe bună dreptate care trebuie să fie luate urgent, trebuie de făcut unele achiziții de urgență, nimeni nu neagă acest lucru și îl înțelegem, doar că guvernarea trebuie să înțeleagă că...”
Europa Liberă: Dar de ce credeți că pot fi delapidate sursele?
Dumitru Alaiba: „Pentru că asta-i Moldova...”
Europa Liberă: Aveți cazuri concrete?
Transparența este instrumentul minim pe care guvernarea trebuie să-l aplice mult mai eficient.
Dumitru Alaiba: „Nu pot să spun de cazuri concrete, eu reies și îmi bazez argumentul pe încrederea extrem de mică a populației în propriul stat și noi putem să despicăm firul de păr în patru, dar oamenii au anumite percepții. Pentru a preveni aceste percepții negative ale populației, pentru ca populația să poată să aibă încredere că de data asta chiar nu se fură și de data asta statul acesta, în sfârșit, chiar vrea să protejeze populația, transparența este instrumentul minim pe care guvernarea trebuie să-l aplice mult mai eficient.
în special în perioada în care suntem, guvernarea este obligată să fie extrem de deschisă și extrem de transparentă...
Nu e vorba de un moft, e vorba de o asigurare a populației, pentru că ceea ce vedem noi acum este că sunt măsuri necesare de a limita anumite drepturi, anumite libertăți, „stați în casă”... Este corect, totul este bine, deci populația cedează o parte din libertatea sa de dragul binelui comun.
Păi iată, în schimb, în special în perioada în care suntem, guvernarea este obligată să fie extrem de deschisă și extrem de transparentă, astfel încât noi cu toții să știm că această guvernare în situația dată acționează nu în interesul lui Dodon, dar în interesul public.”
Europa Liberă: Dl deputat, dar Dvs. chiar credeți că în această situație de criză când se vorbește atât de mult despre felul cum atacă pandemia cetățenii, statele, chiar credeți că cineva s-ar bucura să facă achiziții dubioase, să profite de bani de pe urma unor licitații pentru procurarea echipamentelor, consumabilelor?
Dumitru Alaiba: „Eu nu spun asta și n-am afirmat asta nici în petiție, nici în public, ceea ce spun eu este că populația, omul de rând merită o asigurare că asta nu se întâmplă și acesta este motivul din care guvernarea este obligată să ofere transparență maximă.
Datele acestea și informația aceasta mai devreme sau mai târziu oricum au să apară și oricum au să devină publice, întrucât timpul trece, toate trec și asta o să treacă, dar pe moment ceea ce vrem noi este să avem o asigurare în plus că deciziile financiare care se iau, sunt luate cu mare grijă față de banul public.
### Vezi și... ### Ana Racu: „Asta ne-am dorit acum – să fim pregătiți dacă e necesară o mobilizare socială pentru a susține sistemul medical”Oamenii donează la diferite autorități centrale și locale, fac donații etc., noi datorăm societății o asigurare în plus că banii aceștia se folosesc rațional și, până la urmă, transparență maximă trebuie oricând, nu doar pe timp de criză, doar că acum ea este indispensabilă. Și chiar sper ca guvernarea să înțeleagă că ei pot beneficia, inclusiv misiunea asta grea pe care o au ei, și noi nu o negăm, este foarte complicată și este o criză de care noi nu suntem gata, fix așa cum nu-i gata nici Germania, nici China, nici Italia, nimeni. Oamenii mor ca muștele.
În această situație, făcând un efort de transparență, de fapt, guvernarea câștigă, fiindcă așa își duce misiunea mai eficient și mai ușor, cu mai puțină constrângere și cu mai multă conformare benevolă. Omul trebuie să știe că banii și deciziile sunt luate în interesul lui, al omului.”
Europa Liberă: Și acum cereți o platformă de comunicare sau cum ați vrea ca transparența asta să fie în prim-plan?
În această petiție se cer două lucruri: transparență maximă...și comunicare”
Dumitru Alaiba: „În această petiție se cer două lucruri: transparență maximă din partea unui grup de experți, de oameni care pot studia și pot comunica. Noi putem să oferim suport la acest capitol, sunt o mulțime de ONG-iști, oameni foarte competenți în societatea civilă, diferite organizații care pot sări la nevoie dacă este această deschidere. Asta unu la mână și să aibă un efort de comunicare, de a ajuta oamenii să vadă și să înțeleagă pe ce anume se duc banii publici, lucru care o să fie benefic pentru toți, inclusiv pentru guvernare.
Să se abroge acea prevedere care triplează termenele de acces la informație.
Doi: ceea ce cerem este să se abroge acea prevedere care triplează termenele de acces la informație. Chiar în prima dispoziție a acestei comisii s-au triplat termenele de acces la informație, de la 15 la 45 de zile. Pe perioada respectivă asta este nejustificat, este disproporțional și sunt convins de asta. Această decizie trebuie anulată și de revenit la o transparență maximă. Nu toți se ocupă de achiziții de medicamente în acest stat. Statul în continuare trebuie să lucreze, iar consultanții de comunicare trebuie să fie mai deschiși ca oricând să răspundă la absolut toate întrebările presei acum, în perioada asta, pentru că astfel noi contribuim la acea fragilă încredere dintre stat și cetățean.”
Europa Liberă: Control parlamentar în această situație, când e instituită stare excepțională, sigur că e suspendat acest control. Dvs., deputații, veți sta 60 de zile acasă?
Dumitru Alaiba: „Ne facem munca de acolo de unde suntem. Nu cred că cineva are de gând să stea 60 de zile acasă. Sigur că au să fie inevitabil și ședințe, și una-alta, adică de-abia a trecut o săptămână.”