Țările lumii au cheltuit 1917 miliarde dolari în scopuri militare anul trecut – o creștere de 3,6% față de 2018, potrivit unui raport al Institutului Internațional pentru Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI). Aproape două treimi din aceste cheltuieli vin din contul a doar cinci țări - SUA, India, China, Rusia și Arabia Saudită.
Washingtonul e, de departe, liderul mondial la cheltuieli militare – 732 miliarde de dolari sau 38% din totalul mondial. Americanii au cheltuit în 2019 cu 5,5% mai mult decât în 2018 și doar această creștere anuală este mai mare decât întregul buget al Germaniei.
Berlinul, de altfel, a avut cea mai mare creștere dintre marii jucători (top 15) - 10%, ajungând la 49,3 miliarde $, ceea ce i-a permis să depășească Japonia și Regatul Unit și să urce pe locul 7 în clasamentul mondial. Francezii sunt pe primul loc în Europa de Vest, cu 50,1 miliarde $.
Este pentru prima dată când două din top 3 state după cheltuieli militare sunt țări asiatice – China (261 mlrd, +5,1%) și India (71.1 mlrd, +6,8%). Bugetul Beijingului e în creștere continuă de 25 de ani. În cazul Indiei, cheltuielile sunt determinate și de tensiunile cu rivalul regional Pakistan.
Rusia pare să aibă un buget modest (65,1 mlrd, +4,5%), cel puțin comparativ cu reputația de mare putere militară pe care o are. Pe de altă parte, acest buget reprezintă 3,9% din PIB-ul țării - cea mai mare pondere din Europa.
Analiștii de la SIPRI explică faptul că ei măsoară doar cheltuielile (input), nu și capacitatea militară reală (output). Puterea armată a unei țări depinde nu doar de investiții, dar și de echipamentul și utilajul acumulat în anii precedenți, tehnologiile disponibile, structura și organizarea forțelor armate, experiența trupelor, doctrină, etc.
România și Ucraina abia de și-au făcut loc în top 40 de țări după bugetul militar. Kievul se află pe poziția a 35-a, cu 5,2 mlrd $ și o creștere de 9,3% față de 2018. Bucureștiul e pe locul 38, cu 4,9 mlrd $ și o creștere de 17% față de anul precedent.
Cheltuielile totale ale țărilor din NATO, unde intră România și SUA, se ridică la 1035 mlrd $, adică mai bine de jumătate din totalul global.