Administrația de la Tiraspol a folosit exemplul celor șapte medicii români contaminați cu Covid-19 în timpul recentei lor misiuni în Republica Moldova pentru a argumenta de ce are dreptate atunci când interzice medicilor din regiunea transnistreană să traverseze pretinsul hotar al regiunii separatiste și să vină la locul lor de muncă în localitățile subordonate Chişinăului.
Chişinăul a reproșat Tiraspolului de mai multe ori în perioada epidemiei că prin impunerea carantinei nu permite medicilor care locuiesc în regiune să vină în fiecare zi la locul lor de muncă în localitățile din dreapta Nistrului. În replică, responsabilii de la Tiraspol au spus că circulația medicilor ar spori riscul îmbolnăvirii cu Covid-19, „lucru demonstrat de îmbolnăvirea în masă a medicilor români veniți în Republica Moldova”, dar și de „statistica negativă a contaminărilor în rândul lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate moldovenesc”, așa cum scrie într-un comunicat al departamentului de externe de la Tiraspol.
### Vezi și... ### Dincolo de Nistru, relaxare timidă în lupta cu pandemia, criză economică și temeri pentru ziua de mâineDiscuția a avut loc în timpul ședinței grupului de experți de la Chişinău și Tiraspol pentru drepturile omului care s-a ținut vineri în regim on-line. În aceeași zi a avut loc și ședința grupului de lucru pe probleme vamale, acestea fiind primele discuții în acest format de la începutul epidemiei.
Tiraspolul s-a plâns că autoritățile moldovene ar fi încetinit și blocat devamarea și importul în regiunea separatistă a anumitor produse în perioada epidemiei, inclusiv a celor cu destinație medicală. Asta, în timp ce Chişinăul spune că toate procedurile au respectat normele legale, iar în primele patru luni ale anului în regiunea transnistreană au fost importate medicamente în valoare de 6,5 milioane de euro, ceea ce, potrivit unui comunicat al Biroului pentru reintegrare, „dezminte orice speculație a părții transnistrene privind crearea unor dificultăți artificiale”.
Chişinăul insistă de asemenea asupra ridicării celor 18 posturi de control la linia administrativă a regiunii separatiste instalate de Tiraspol la începutul epidemiei, asupra accesului fermierilor la terenurile proprii și circulației libere a angajaților școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.