Your browser doesn’t support HTML5
Autoproclamaţii „cetăţeni ai Reich-ului, Reichsbürger, extremişti de dreapta, conspiraţionişti, antisemiţi, medici ezoterişti, membri ai mişcării identitare, ai mişcării chineze Falun Gong şi grupării Q-Anon, susţinători ai preşedintelui Putin sau Trump, cît şi diverse figuri controversate din tabăra coronanegaţioniştilor au participat sîmbătă, la Berlin, la o amplă manifestaţie contra măsurilor sanitare ale guvernului german. La această demonstraţie au fost prezenţi, potrivit poliţiei, aproape 40.000 de persoane. În cursul demonstraţiei au avut loc altercaţii violente cu forţele de ordine. Au fost reţinute circa 300 de persoane, 7 poliţişti au fost răniţi.
Vicepreşedinta Bundestag-ului a mai ţinut să precizeze că Parlamentul ar trebui să fie ceva intangibil, iar cei care l-au atacat nu sînt nimic altceva decît „duşmani ai democraţiei”. Faptul că în faţa clădirii Parlamentului au fost arborate steagurile fostului Reich imperial, reabilitat în primii ani după venirea la putere a naziştilor, între 1933 şi 1935, este un gest insuportabil, mai ales pentru concetăţenii evrei şi după 75 de ani de la Holocaust, a mai spus Claudia Roth. Preşedintele Bundestag-ului, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, a declarat televiziunii publice (ARD) că incidentele de sîmbătă sînt, pur şi simplu, intolerabile.
Calificative similare se pot citi şi în comentariile presei germane, care, pe de altă parte, susţine însă dreptul democratic la manifestaţii publice autorizate.
### Vezi și... ### Polemică în Germania în jurul premiilor muzicale ECHO
Atacul asupra Reichstag-ului constată, de exemplu ziarul „Frankenpost”, dezvăluie, de fapt, ce părere au unii participanţi la demonstraţia de sîmbătă despre democraţie şi statul de drept. Imaginile arată cu cîtă „încredere în sine” acţionează, între timp, duşmanii bruni ai democraţiei, notează „Passauer Neue Presse”. Trimiterea la tradiţia violenţei mişcării „cămişilor brune”, precum a fost numită cea nazistă, se regăseşte şi în alte articole apărute luni în presa germană. Drept un act îngrijorător, califică ziarul „Süddeutsche Zeitung” participarea la demonstraţie a trei poliţişti bavarezi care au rostit cuvîntări la Berlin. Cei trei s-au manifestat doar ca adversari ai măsurilor sanitare, fără să apeleze la un vocabular extremist.