Prioritare ar fi alegerile, nu siguranța sanitară a cetățenilor (Dan Tăpălagă/ G4Media)

Revista presei de la București.

Site-ul G4Media preia in vedetă știrea că șefa Partidului Creștin-Democrat din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, și-a exprimat pe Twitter sprijinul deplin pentru candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, la funcția de președinte al Republicii Moldova. Postarea Twitter este reprodusă în întregime. Șefa CDU susține că Maia Sandu este omul potrivit să conducă Moldova spre un viitor mai bun. Alegerea pe care o vor face moldovenii „va contribui la decizia dacă Republica Moldova își găsește locul în familia democrațiilor europene” sau nu.

Teoretic, se apropie alegerile parlamentare din România. Sunt programate pentru 6 decembrie, dar nimeni nu poate spune dacă se vor putea ține, pe fondul unei creșteri amenințătoare a numărului de cazuri de COVID-19. Dan Tăpălagă dă pur și simplu sfaturi concrete guvernului, într-un articol publicat de G4Media. Mai întâi, amendează preocuparea pentru alegeri a executivului, parcă ar fi prioritare față de siguranța sanitară a cetățenilor. De pildă, direcțiile sanitare din România sunt pline de medici, deși nu e nevoie ca tot personalul să aibă această calificare ca să facă niște anchete epidemiologice și niște statistici. De medici e nevoie în spitale. Și de stimulente încă mai mari pentru cadrele medicale deja epuizate.

În România se testează mult prea puțin. Un număr cel puțin dublu de teste ar fi mult mai aproape de normal. Apoi, guvernul ar trebui să-și revizuiască criteriile de sprijinire a televiziunilor: primesc bani buni televiziuni care propagă ideea că virusul nu există, că cifrele sunt umflate, că masca nu e utilă etc. Dan Tăpălagă speră că executivul va putea responsabiliza Biserica Ortodoxă, care se opune restricțiilor la unele adunări religioase tradiționale. Mai marii BOR ar trebui chemați la guvern și, mai ales, informați în detaliu. Nu în ultimul rând, cât mai multă telemuncă.

Sebastian Lăzăroiu scrie pentru ziare.com ce belea și-a luat pe cap PSD lăsând-o pe Gabriela Firea să candideze la primăria capitalei. Au crezut că așa scapă de ea. A pierdut alegerile și acum au trebuit să o pună pe lista de senatori-candidați, fiindcă se tem de gura ei. Lăzăroiu consideră că Marcel Ciolacu se chinuie să facă curățenie prin consiliile locale, mai ales la București, unde Firea a pus pe listă la locale fotbaliști și tot felul de figuri. Fosta primăriță rămâne piatra de moară a PSD-ului, pentru că, incapabilă să-și accepte eșecul, face figură ridicolă, scrie acest comentator.

Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, este criticat în multe articole din ultima vreme, pe baza nemulțumirilor exprimate de membri ai partidului care nu se regăsesc cum și-ar dori pe listele de candidați la parlamentare. Un articol în favoarea lui semnează Cristina Cioabă pe contributors.ro. Cel mai adesea, nemulțumiții invocă nerespectarea meritocrației în alcătuirea listelor. Ele au pus acum mai multe probleme pentru că concurența e mult mai mare, după rezultatele bune obținute de USR PLUS la alegerile locale. Cristina Cioabă arată însă (și îl citează și pe Barna în acest sens) că, de fapt, regulile de selecție sunt aceleași ca în 2016, doar că atunci cei puși pe liste s-au arătat mulțumiți cu ele. Dezvoltă mai mult cazul senatorului Vlad Alexandrescu, căruia îi inventariază gesturile care ar dovedi că nu regulile și meritocrația îl preocupă, ci cariera personală (în speță, scandalul de la Grupul pentru Dialog Social). Alexandrescu nu a fost pus inițial pe liste. Acum a fost pus, la București, dar pe locul 6, potențial neeligibil. Confruntarea la urne va fi cel mai bun arbitru.