Ninel Revenco: Trebuie să informăm mult mai „activ și corect” despre vaccin

Vaccinul anti Covid-19 AstraZeneca, sosit la Chișinău pe 2 martie 2021.

S-a împlinit un an de la consemnarea primului caz de Covid-19 în R. Moldova și țara se află acum din nou, în pragul unui posibil lockdown.

Cinci zile de vaccinare și peste 5 mii de persoane imunizate, raportează autoritățile moldovene. Dar campania suferă inclusiv din cauza dezinformărilor, spune la Europa Liberă Ninel Revenco, șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul matinal cu NInel Revenco

Ninel Revenco: „Acest vaccin care este adus în țară este un vaccin sigur și eficient, demonstrat în faza a treia a firmei producătoare, dar și după administrarea lui la mai multe milioane de oameni. La momentul de față, mai mult de 5.000 de lucrători medicali din prima linie, vorbesc de lucrătorii medicali din secțiile de terapie, anesteziologie, reanimare deja au fost vaccinați.”

Europa Liberă: Pentru cei, de exemplu, care sunt pe rețelele sociale și văd pe aceste rețele o știre difuzată - am văzut eu personal această știre -, scrisă de presa rusă și difuzată masiv, chiar de unii deputați din parlament. Știrea zicea că în Austria 41 de persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca ar fi decedat. Ce ar trebui omul să creadă?

Ninel Revenco: „Înțelegeți? Trebuie să ne informăm din surse demne de încredere, cum ar fi la noi în țară Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Sănătate Publică și să lăsăm politicul să se ocupe de politic, iar persoanele profesioniste să vină cu mesaje clare.

Trebuie să ne informăm din surse demne de încredere (...) și să lăsăm politicul să se ocupe de politic.

Acum sunt foarte multe așa-numite mesaje de dezinformare în masă, manipulatorii, haideți până nu vom avea un rezultat clar al organelor care au aprobat aceste vaccinuri, am în vedere Agenția Europeană a Medicamentului, pentru că asta este ultima instanță și credeți-mă că toate cazurile de reacții adverse, severe și foarte grave sunt analizate de o comisie independentă și ea vine cu informația sa la Organizația Mondială a Sănătății. Actualmente, astfel de informație nu este.”

Europa Liberă: Dvs. ați cataloga așa gen de informație în categoria dezinformare?

Ninel Revenco: „Da, dezinformare și se verifică această informație.”

Europa Liberă: Iar pentru cei care își pun întrebări: de ce în alte state ajunge AstraZeneca produs nu știu unde, dar la noi produs în India sau prin alte părți, ce ați putea spune? Contează, în general, pentru Dvs. ca specialist, unde e produs vaccinul?

Ninel Revenco: „În India se produc mai mult de 65 la sută din toate vaccinurile din lume. Deci, India are capacități foarte mari de a produce vaccinuri, are tehnologie foarte avansată și se respectă toate procedurile standardizate de a produce acest vaccin.

Asta, în primul rând, în al doilea rând, firma care a elaborat acest vaccin nu are capacități suficiente pentru a produce vaccinul, de aceea ei au contractat acea suficiență din India sau Coreea de Sud, sau din alte țări, care ar permite și ar aduce mai multe vaccinuri pe piață, fiindcă solicitarea de vaccinuri este foarte mare la acest moment și este o luptă extraordinară între țări pentru a aduce vaccinul în țările lor.

Și vreau să vă spun că țara noastră este prima în Europa care a primit prin platforma COVAX vaccinul AstraZeneca și s-a muncit foarte mult pentru a demonstra că țara are nevoie de vaccinuri și țara este pregătită să împartă corect și să supravegheze, să monitorizeze această campanie de vaccinare.”

Europa Liberă: Vă împiedică mult dezinformarea care are loc?

Ninel Revenco: „Foarte mult ne împiedică din motiv că orice vaccin, orice medicament are siguranța de a fi 100% eficient, însă orice medicament și orice vaccin poate avea efecte adverse și dacă în municipiul Chișinău noi vorbim și transmitem mesaje clare, atunci în raioanele țării și în regiunile mai îndepărtate liderii locali, medicii, pedagogii ar fi acele persoane care ar mobiliza populația și ar explica importanța vaccinării și că nimeni nu dorește să le facă rău.

Am ajuns după un an de pandemie și se mai discută încă despre necesitatea de a purta mască.

Nu vreau să repet aici acele falsuri care bântuie în satele noastre, dacă am ajuns după un an de pandemie și se mai discută încă despre necesitatea de a purta mască și la un moment dat putem auzi: „Dar știți, iată, de vaccinul acesta au decedat atâția oameni?”, „Dar știți...” și auzi niște cifre enorme. Chiar recent mă întreba o persoană: „Dar știți că în Israel au decedat 200 de persoane de la vaccin?” Dar eu zic: „Dar știți că în Israel au primit primul rapel aproape 100% din persoane?” Și a doua întrebare: „Dar știți câte persoane au decedat din cauza COVID-19?”

De aceea următoarea etapă a noastră va fi să informăm corect și mult mai activ populația care sunt termenii de vaccinare, care sunt indicațiile, care sunt contraindicațiile, ce evenimente pot avea loc după vaccinare ca lumea să cunoască și să aibă încredere în stat, că statul garantează livrarea unor vaccinuri eficiente și sigure.”

Să informăm corect și mult mai activ populația care sunt termenii de vaccinare, care sunt indicațiile, care sunt contraindicațiile,

Europa Liberă: Încă o întrebare la nivel de percepție. Am auzit chiar printre cunoscuții mei oameni zicând că ei vor aștepta Pfizer-ul.

Ninel Revenco: „Nu contează ce vaccin este, toate vaccinurile vă asigură o protecție maximă, toate vaccinurile sunt sigure. De aceea, oricare ar fi, că-i AstraZeneca, că-i Moderna, că-i Pfizer, că-i Sputnik V, important este să vă vaccinați și dacă ați făcut prima doză cu un vaccin, a doua doză neapărat trebuie să fie cu același vaccin. Deci, nu se face un amestec de vaccinuri.”

Europa Liberă: Ați pomenit Sputnik V și s-a vorbit mult în spațiul public despre faptul că ar putea veni pe filieră privată și pus în vânzare. Mie mi s-a părut ciudată această discuție despre procurarea vaccinului pe filieră privată, n-am auzit niciun stat să discute la această oră despre asta. Dvs. aveți vreo explicație sau, nu știu, cum vi s-a părut Dvs. această dezbatere?

Ninel Revenco: „În această dezbatere în timp ce țara este în pandemie, țara arde și secțiile sunt arhipline, Terapia intensivă nu mai are locuri, medicii sunt extenuați, eu aș fi doar pentru ca oamenii de bună-credință, firmele care sunt generoase ar aduce cât mai multe vaccinuri pentru populația noastră. În pandemie este vorba de securitatea statului, este vorba de sănătatea populației din stat și ar fi bine dacă oamenii ar înțelege și ar aduce cât mai multe vaccinuri sigure și eficiente pentru a stopa răspândirea acestui virus în comunitate.”

Europa Liberă: Câteva precizări legate de situația din spitale. V-am văzut zilele trecute într-o emisiune, făcând niște aprecieri foarte critice. Ziceați Dvs. că, dacă așa o să continuăm și n-o să avem măsuri restrictive foarte severe, o să ajungem să îmbolnăvim toată țara.

Ninel Revenco: „Așa va fi, exact la colaps o să ajungem, deja sunt arhipline secțiile COVID-19 și vorbesc nu numai de situația din municipiu, dar vorbesc și de cele din raioanele republicii, vorbesc de secțiile arhipline de la Terapie intensivă și reanimare, dar cel mai important este că și lucrătorii medicali sunt obosiți și-i o sarcină psihologică și fizică enormă asupra lor. Vă imaginați, ei lucrează timp de un an de zile în regim non-stop, 24 din 24 de ore, fără să aibă timp de respirație și, iată, au apărut vaccinurile și, după cum zic doctorii de la Reanimare, a apărut un licăr de speranță și lumea ar trebui să înțeleagă că dacă nu va fi solidaritate în rândurile populației și lumea nu se va mobiliza, noi niciodată n-o să ieșim din această situație critică.”

Europa Liberă: Dar cum pot fi privite contradicții de genul acesta că numărul de cazuri crește, am văzut chiar niște cifre nespecifice pentru weekend, când se făceau mai puține teste, acum chiar la sfârșit de săptămână cifrele sunt foarte mari, adică și pe acest fundal decizii ca să deschidem centrele comerciale, dvs. ca medici, cum vă uitați la contradicțiile acestea?

Ninel Revenco: „În orice decizie trebuie să fie o consecutivitate și dacă pledăm pentru restricții și dacă am argumenta de ce sunt necesare aceste restricții, atunci toate agențiile din stat și organele abilitate din stat ar trebui să monitorizeze îndeplinirea acestor indicații. Această lipsă de consecutivitate nu duce la nimic bun, lumea nu se mobilizează, ci, dimpotrivă, se relaxează și mai mult.”

Europa Liberă: Dar, iată, Dvs., în calitate de președintă a acestui comitet de experți la nivel național, ce ne-ați spune? Ce nu-i ajunge Republicii Moldova pentru o campanie de informare ca la carte în privința vaccinării?

Ninel Revenco: „Bine, noi ne-am mobilizat și Comitetul Național de Imunizare deja în câteva ședințe repetate am discutat care sunt calitățile, capacitățile, care sunt indicațiile și contraindicațiile la oricare vaccin, am participat la elaborarea Programului național de imunizare anti-COVID-19, discutăm cu cei de la agențiile statului, discutăm cu cei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și, practic, noi suntem la începutul campaniei de vaccinare, din 2 martie, și pe parcursul următoarelor luni vom veni cu un mesaj din partea profesioniștilor, vom veni cu un mesaj unic și aș ruga ca toată populația să aibă încredere în aceste persoane și în sfârșit să ducem până la capăt acest proces.

### Vezi și... ### Ciocoi: Guvernul are aproape 600 de milioane de lei pentru vaccinuri

Dar, iarăși, vedeți că nu depinde de noi, fiindcă noi suntem ca și țară, am dori să primim cât mai multe, măcar și în fiecare zi să primim donații, dar asta depinde și de când vom primi toate vaccinurile prin platforma COVAX. Vă zic încă o dată că este o luptă enormă pentru oricare vaccin, fiindcă țările bogate au încheiat contracte cu firmele producătoare încă în luna septembrie-octombrie a anului 2020 și ele duc responsabilitate ca țările lor să fie acoperite cu vaccinuri măcar în proporție de 70 la sută, iar noi am aderat la platforma COVAX în luna august și ni s-a promis că vom primi prima tranșă în luna februarie, dacă vă amintiți, la mijlocul lui februarie era foarte greu să obții vaccinul, dar s-a muncit foarte mult la nivel de stat ca vaccinurile să vină.

Oricare vaccin te protejează, înainte de toate, de varianta gravă, adică de deces.

Oricare vaccin te protejează, înainte de toate, de varianta gravă, adică de deces, de varianta transmisiei și te protejează să nu faci boala, dar important e că prin această vaccinare în comunitate se va stopa transmiterea acestui virus, se va micșora această sarcină, acest efort asupra sistemului de sănătate/reanimare și ne va permite ca și țară să ne redeschidem.”

Europa Liberă: În ritmul care mergem, Dvs. ce așteptări aveți, cam când vom putea răsufla ușurați, ca să zic așa?

Ninel Revenco: „Aceasta depinde de mai mulți factori. Depinde, în primul rând, de numărul de vaccinuri aduse în țară, în al doilea rând, de nivelul de așteptare de a se vaccina și, în al treilea rând, cât de strict se vor respecta toate măsurile de protecție.”