12 Partidul „NOI”

Vladimir Dachi, liderul Partidului „NOI”

Partidul NOI” a fost fondat în 1999, în frunte cu Gheorghe Sima, cel care s-a aflat la conducere până în 2016. Formațiunea s-a numit inițial Uniunea Muncii, ulterior Uniunea Muncii „Patria-Rodina”, Partidul Muncii și „Frontul Salvării Moldovei”. Gheorghe Sima a exercitat timp de un an funcția de ministru al învățământului între 2002 și 2003, în plin scandal declanșat de intenția comuniștilor de a introduce limba rusă drept materie obligatorie în școală și a redenumirii „Istoriei Moldovei” în locul „Istoriei Românilor”. Tot el a fost cel care a stopat colaborarea cu Ministerul Educației de la București.

Până în 2020 lider al partidului a fost juristul Marcel Darie, care anterior candidase pe listele Partidului „Legii și Dreptății”. Cu Darie la cârma formațiunii, „Frontul Salvării Moldovei” s-a declarat susținător al sistemului electoral mixt, când majoritatea politicienilor contestau reforma electorală votată de democrați și socialiști.

Cel mai bun scor i-a reușit la alegerile din 2001, în componența blocului electoral „Alianța Braghiș”, când Gheorghe Sima a devenit deputat.

Partidul „NOI”, liderul Vladimir Dachi în centru

Formațiunea în actuala formulă a apărut în spațiul public în vara anului trecut. Se declară de centru-stânga, o grupare „pro-moldovenească”, promite să asigure condiții pentru trecerea de la ură și dezbinare dintre cetățeni la respect, indiferent de limba vorbită, etnie sau credință. Noul lider, Vladimir Dachi, spune că este un moldovean care mai mulți ani a lucrat în Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Cristian Rizea („NOI”): R.Moldova trebuie să devină un stat de drept

A atras atenția opiniei publice trecându-l pe lista de candidați pe fostul deputat român Cristian Rizea, fugar din cauza unei condamnări pentru fapte de corupție și care în condiții neelucidate până la capăt a obținut cetățenie moldovenească. Inițial Rizea figura pe a doua poziție, dar la cererea CEC, din cauza problemelor cu actele de identitate, partidul l-a exclus din documentele finale depuse pentru înregistrare.

### Vezi și... ### De câte ori a crescut averea lui Cristian Rizea după ce a intrat în politică?

Un alt candidat ajuns în atenția publică este Alexandru Trohin, ales consilier democrat la Strășeni, care cu doar câteva zile înainte de a apărea pe lista Partidului „NOI” părăsea tabăra democraților, alături de cinci primari, fiind acuzat de Pavel Filip că s-ar fi „vândut”. Trohin, care se prezintă ca lider al gărzii populare din Strășeni și deține un club de lupte, candidează al treilea pe lista Partidului „NOI”.