Bine v-am găsit, doamnelor și domnilor! La microfon e autorul și moderatorul emisiunii „Punct și de la capăt”.
Your browser doesn’t support HTML5
Iarăși despre actualitatea politică, iarăși încercăm să desfacem firul în patru, pentru că ceea ce se întâmplă la vârfuri are influență asupra vieții cotidiene a noastră, a tuturor. Cu cine discutăm despre asta, aflați imediat.
Proverbul neaoș care spune că toamna se numără bobocii îi are în vedere și pe parlamentarii-boboci care sunt nevoiți să se maturizeze mult mai repede decât în termenul regulamentar de 100 de zile care îl acordă, de regulă, presa, societatea, nu-i timp pentru 100 de zile. Din cauza asta, chiar a doua zi după începutul activității parlamentului toată lumea le cere socoteală, toată lumea le cere să livreze, un jargon politic la modă. Și vorbim despre aceste semne pe care le caută societatea, dacă de bună seamă avem nu neapărat o viață mai bună, dar semne că se schimbă ceva față de predecesori, față de istoria parlamentelor dinainte. Și îi am în studio pe Igor Volnițchi și Vitalie Călugăreanu, doi observatori foarte atenți ai vieții politice.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Încep cu următorul lucru: un aspect, să zicem, relevant al vieții politice este relația cu Rusia. Și Vladimir Voronin sau guvernarea de pe vremea lui Vladimir Voronin a încercat să dea semne de independență în raport cu Kremlinul, dar, zic eu, n-a reușit și pentru că s-a ploconit în fața vladâcii, vladâcului, cum îl cheamă pe întâistătătorul patriarh, și cu Kremlinul a avut faze diferite, dar tot a rămas într-o poziție de vasalitate, cum spun analiștii, după care a venit Igor Dodon, care a luat două mere într-o basma și a tot mers la Moscova. Prin urmare, hârtia de turnesol pentru noua guvernare, pentru Maia Sandu care a câștigat prezidențialele, după aia partidul său a luat parlamentul, ar fi trebuit să fie relația cu Moscova. Și aici au fost diferite evenimente, diferite semnale, unii au luat drept semn de, să zic așa, relație nu tocmai rebelă felicitarea de la Putin, alții au luat drept fapt relevant participarea Maiei Sandu la cunoscuta reuniune cu Crimeea, episodul cu Transnistria. De asta vă întreb în felul următor: s-a ridicat Chișinăul din genunchi, cum se întreabă unii analiști, sau din poziția în care ajunsese Chișinăul pe vremea lui Voronin, apoi pe vremea lui Dodon? Și oamenii care spun că există semnale încurajatoare în rândul acesta, în șirul acesta de fapte includ și plecarea lui Ceaika de la butoanele televiziunilor, or, Ceaika e ca și păsărica aia care coboară în mină, ca să vadă dacă există gaz nociv pentru mineri. Nu se mai poate folosi pârghia asta sau a fost cheltuială zadarnică? După ce am descris acest context, vă rog să-mi răspundeți Dvs., dl Călugăreanu, la întrebarea aceasta: se schimbă relația cu Moscova și încotro?
Vitalie Călugăreanu: „Deocamdată, la nivel de retorică, avem un alt discurs al conducerii Republicii Moldova. Maia Sandu s-a declarat președintele integrării europene și a dat un semnal clar, inclusiv în relația cu Rusia, și a spus că această relație se va baza pe relații economice, în primul rând, și aici are în vedere schimburile comerciale, dar în mare parte probabil s-a referit la situația cu gazele naturale pe care Republica Moldova le importă din Federația Rusă.”
Europa Liberă: Pot să fac o paranteză aici, la gaze. În platoul Europei Libere am întrebat-o pe președinta Maia Sandu despre gaze. Atunci când acceptăm o negociere de asta de vasal și rușii dau Republicii Moldova la un preț preferențial, e clar că îndărătul acestei concesii stă ceva. Cine a cumpărat gaz mai ieftin de la ruși, întotdeauna a avut de plătit din culise ceva. Maia Sandu a spus așa: cetățeanului care nu are bani trebuie să-i dai gaz ieftin. Și atunci, astăzi, ca un gest de demnitate poate să fie luat prețul la gaze pe care îl plătește Chișinăul?
Vitalie Călugăreanu: „Prețul la gaz pe care îl va plăti Republica Moldova cel mai probabil se va majora, pentru că vedem...”
Europa Liberă: Vezi benzina...
Igor Volnițchi: „Da, vedem care sunt mișcările și în raport cu alte state, dar eu nu cred că noua guvernare de la Chișinău va încerca să negocieze un preț mai mic la gaze cedând alte lucruri, așa cum s-a făcut până acum, de-a lungul deceniilor. Pe de altă parte, noi știm foarte bine că Rusia nu face nimic pur și simplu, dar revenim la prima Dvs. întrebare. La nivel de retorică, am zis că lucrurile cumva se schimbă, la nivel politic, deocamdată, noi nu vedem schimbări palpabile.”
Europa Liberă: Ce ar fi trebuit să fie politic schimbat în raport cu Rusia?
Vitalie Călugăreanu: „Noi am avut această ocazie să vedem un alt fel de comportament al Chișinăului atunci când a izbucnit acest scandal cu numerele de înmatriculare transnistrene, trecerea mașinilor peste frontiera moldo-ucraineană și personal am așteptat un alt fel de reacție a Chișinăului. Acum, eu nu cunosc foarte bine jocurile care s-au întâmplat în spatele a ceea ce vedem noi, dar felul în care a fost gestionat acest scandal în Republica Moldova sau la Chișinău mie nu mi-a plăcut.”
### Vezi și... ### Mădălin Necșuțu: Rusia ține în șah Moldova cu Transnistria, gazele și corupția
Europa Liberă: Dar acceptați logica acestui argument că, de fapt, e vorba de cetățenii care circulă, nu e vorba de demnitarii transnistreni care își rezolvă problema asta mult mai lejer?
Vitalie Călugăreanu: „Parțial aș putea să accept acest argument, dar noi avem problema asta nu de 5 ani. Cei din regiunea transnistreană au avut suficient timp ca să își ia aceste numere neutre, dacă tot s-a ajuns la aceste numere neutre cu care eu tot nu sunt de acord.”
Europa Liberă: Cică nu s-au luat, pentru că n-au avut birouri suficiente și acum trebuie deschise...
Vitalie Călugăreanu: „Păi haideți să nu... 5 la sută din locuitorii transnistreni este prea puțin în acest interval mare de timp pentru a lua aceste numere neutre, dar dincolo de asta eu cred că acest subiect nu a fost gestionat pur și simplu corect din partea forțelor politice de la Chișinău și din partea Biroului de Reintegrare, pentru că felul în care s-a prezentat pe mine nu m-a convins că Chișinăul s-a ridicat din genunchi, așa cum ați spus Dvs.”
Europa Liberă: Dl Volnițchi...
Igor Volnițchi: „Fiecare din președinții Republicii Moldova a avut, într-un fel, minimum un eveniment sau două care au marcat relația lor cu Federația Rusă. În cazul...”
Europa Liberă: Voronin i-a dăruit un crocodil, de exemplu...
Igor Volnițchi: „Nu, eu o să mă refer la documente importante și decizii importante adoptate în perioada mandatelor diferitor președinți ca să ajungem ușor să vedem care e poziția în care se află acum în raport cu Federația Rusă dna președintă Maia Sandu. Mandatul lui Mircea Snegur, din punctul de vedere al relației cu Rusia, a fost marcat de războiul din 1992 și armistițiul încheiat la data de 1 iulie...”
Europa Liberă: ...cu memorabila șampanie.
Igor Volnițchi: „...prin semnătura depusă alături de Boris Elțîn și Igor Smirnov. Mandatul lui Petru Lucinschi a fost marcat de alte două evenimente majore – „memorandumul Primakov”, atunci când prima dată ni s-a spus despre acel stat comun și a doua – decizia summitului OSCE de la Istanbul, unde în premieră s-a vorbit despre necesitatea retragerii necondiționate a trupelor ruse și a munițiilor din Republica Moldova, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Mandatul lui Vladimir Voronin a fost oscilant și foarte tumultos din punctul de vedere al relației cu Rusia. Inițial, comuniștii au venit la putere cu lozinca „Aderăm la statul comun Rusia-Belarus”, ca deja peste doi ani...”
Europa Liberă: Pardon, ei au zis „studiem necesitatea aderării”, că Voronin a încercat să nuanțeze de multe ori.
Igor Volnițchi: „OK, asta a fost în 2001. În 2002, ei deja încercau să introducă limba rusă ca obiect de studiu obligatoriu în școli, începând cu ianuarie 2002, și au izbucnit acele proteste, criza de 4 luni de zile, criza politică care a putut fi depășită doar după intervenția promptă a Consiliului Europei, ca în 2003 deja să avem un alt Vladimir Voronin, respingând „memorandumul Kozak” în decembrie, dacă nu greșesc, 2003. Începând cu 2004, încep alte evenimente, ceea ce rușii și transnistrenii numeau „blocada economică a Transnistriei”, a urmat acel răspuns simetric sau mai puțin care a vizat școlile cu predare în limba română din Transnistria, au urmat embargourile, minimum două embargouri la vin, la produse de uz fitosanitar ș.a.m.d. și Vladimir Voronin cam în acest areal a văzut el relația cu Rusia – începând de la foarte-foarte cald, a terminat-o destul de rece, dacă-i putem spune așa. A urmat președintele Timofti, care din start s-a poziționat destul de dur, în opinia mea, dar poziția dumnealui corespundea principiilor pe care le-a enunțat dintotdeauna. A fost unicul președinte al Republicii Moldova despre care se zice că i-a făcut afront direct lui Putin.
Puterea pe care a exercitat-o în Republica Moldova Vlad Plahotniuc... a fost foarte importantă din punctul de vedere al relației cu Rusia
Vă amintiți acele faze de la summiturile CSI ș.a.m.d., ca în final președintele Timofti să refuze să mai meargă să se întâlnească cu Putin în cadrul summiturilor respective și să-l trimită pe Pavel Filip, care atunci era premier. Și apropo, aici o paralelă foarte importantă, chiar dacă nu vorbim de un președinte, totuși puterea pe care a exercitat-o în Republica Moldova Vlad Plahotniuc din 2016 până în 2019, timp de 3 ani și jumătate, ea tot a fost foarte importantă din punctul de vedere al relației cu Rusia. Atunci pentru prima dată s-a cerut de la tribuna ONU – a făcut-o premierul Pavel Filip – retragerea trupelor ruse din Republica Moldova și acest apel a fost făcut de la tribuna ONU, a urmat acea „curățare”, cum îi ziceau ei, a spațiului informațional al Republicii Moldova de propaganda rusească, expulzarea unor diplomați ruși. Deci am avut și aici unele evenimente.”
Europa Liberă: Pardon, o paranteză aici: de ce Vlad Plahotniuc era antirus sau își acredita așa o imagine și continuă unii purtători de cuvânt ai lui Vlad Plahotniuc să joace cartea asta antirusească?
Igor Volnițchi: „Vlad Plahotniuc a fost probabil cel mai pragmatic politician din istoria Republicii Moldova. Vlad Plahotniuc a importat în politică toate apucăturile pe care le-a avut atunci când a făcut business. Deci, acel pragmatism care l-a caracterizat pe dumnealui în domeniul afacerilor pur și simplu l-a transpus perfect pe ceea ce făcea în politică. Dacă Vlad Plahotniuc a pornit o campanie atunci, la o anumită etapă, împotriva Rusiei, cu siguranță el avea anumite interese ascunse, despre care noi nu putem ști.”
### Vezi și... ### Ion Tăbârță: „Nu trebuie să fim naivi și să credem că forțele oligarhice vor ceda cu una, cu două”
Europa Liberă: Asta înseamnă că nu avea acolo bani și trebuia să placă Occidentului?
Igor Volnițchi: „Niciodată Vlad Plahotniuc nu a făcut nimic fără a evalua un eventual câștig, undeva el a câștigat. Probabil, studiind peste ani unele declarații care vor mai fi făcute, unele documente care vor ieși la suprafață vom ajunge să înțelegem ce interes a avut Vlad Plahotniuc. Eu sunt departe de gândul că a făcut-o de drag, de interese patriotice. Ceva din pragmatismul lui i-a sugerat că trebuie să se poziționeze astfel.”
Europa Liberă: La un moment dat, el chiar pleda Unirea, nu?
Igor Volnițchi: „Da, și se vorbea că PD-ul sub comanda dumnealui poate deveni un partid unionist. Aduceți-vă aminte de declarațiile care se făceau inclusiv în raionul de baștină al lui Vlad Plahotniuc, la Nisporeni. Nu știu dacă e de baștină, că dumnealui e din Pitușca, dar acolo, la Nisporeni, a copilărit, a crescut ș.a.m.d., iar la Nisporeni la un moment dat se vorbea foarte serios că, uite, aceștia vor deveni unioniști.”
Europa Liberă: OK, deci revenim la istoria politică...
Igor Volnițchi: „Foarte pe scurt. Igor Dodon a avut o politică prorusă, dumnealui nici n-a ascuns niciodată acest lucru. Pe durata mandatului s-a axat în special pe relațiile comercial-economice, în special pe cele care țineau de exportul de produse agroalimentare, pe problemele migranților, a afișat o relație prietenoasă, într-un fel, cu Putin.”
Europa Liberă: Dar, apropo, s-a ținut de cuvânt el și cu migranții, și cu merele, și cu altele?
Igor Volnițchi: „Părerile sunt împărțite. Eu am urmărit foarte multe reportaje, să zic așa, la diferite televiziuni. Unii îl criticau, alții îl lăudau, îl apreciau, până la urmă, beneficiarii finali pot să dea un verdict aici – a fost bine sau a fost rău. Cert este că Igor Dodon, dacă e să analizăm din punctul de vedere al istoriei politice, cu siguranță a fost președintele care cel mai des a vizitat Federația Rusă și cel mai des s-a văzut cu Vladimir Putin și cu alți factori decizionali din Rusia.”
Europa Liberă: Dar ce a obținut? Asta era întrebarea, cu migranții nu am văzut valuri de iertări...
Igor Volnițchi: „Problema migranților a rămas, este adevărat, și ea, într-un fel, revine noii guvernări. Aceasta e puntea de legătură pe care voiam s-o fac. Maia Sandu a procedat exact invers ca și Igor Dodon în primele luni de mandat, în prima perioadă a mandatului dumneaei, că nu are niciun an de când e în funcție. Dacă Igor Dodon le-a spus rușilor: „Crimeea e a voastră”, Maia Sandu le-a spus: „Crimeea nu e a voastră, Crimeea e a Ucrainei”. Deci, Rusia acum are o situație, zic eu, pe care ei probabil o anticipau undeva, dar nu cred că până la capăt, pentru că e o schimbare radicală a poziției Chișinăului prin prisma demersului președintelui Republicii Moldova. Dacă Igor Dodon afișa o relație foarte caldă și prietenoasă cu Rusia, Maia Sandu din contra pledează pentru integrarea europeană și pentru o relație așa, mai prudentă cu Rusia; dacă Igor Dodon avea relații vădit ostile cu Ucraina, iată că Maia Sandu din contra încălzește relațiile cu Ucraina.”
### Vezi și... ### Geopolitică și identitate. Dileme și provocări
Europa Liberă: Dar haideți să facem iarăși un pas înapoi și de aici noi o să discutăm în general mai departe despre relația cu parteneri occidentali, cu profiturile morale și materiale pe care le obține Chișinăul. Lui Igor Dodon i-a plăcut să fie singurul președinte în compania lui Putin, chiar dacă Putin îl lua peste picior și spunea: «Спросите у Додона, от знает» (întrebați-l pe Dodon, el știe), dar lui îi plăcea să fie în preajma lui Putin, să fie în toate pozele. Dar ce a obținut pentru Republica Moldova? Pentru dânsul personal o fi obținut, Dumnezeu știe, dar ce a obținut urmare a acestei poziții de „vasalitate” în raport cu Putin? Și Dodon, până la urmă, și Cabinetul de miniștri pe care îl tutela erau nevoiți să se căciulească la Occident, că de acolo erau bani promiși, cel puțin.
Igor Volnițchi: „Eu cred că dl Dodon s-a gândit inclusiv la interesul electoral pe care îl avea și nu trebuie să uităm că...”
Europa Liberă: Deci, acesta-i profitul principal?
Igor Volnițchi: „...o treime din electoratul din Republica Moldova totuși se orientează după Moscova și ei se orientează cine apare în poze cu Putin, cine și unde a participat cu diferiți oficiali de la Kremlin ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Am înțeles. Și a fost un calcul greșit, până la urmă nu a recoltat cât a vrut?
Igor Volnițchi: „Am avut în aceste alegeri partide proruse care să afișeze politica...”
Europa Liberă: Președinte n-a redevenit, nu?
Igor Volnițchi: „Da, președinte n-a redevenit.”
### Vezi și... ### Ion Sturza: „Nu avem astăzi luxul și capacitatea să soluționăm dosarul transnistrean” (Partea a II-a)
Europa Liberă: Deci, acesta-i profitul politic, dar profit financiar sau profit de sprijin în subiecte vitale pentru Chișinău?
Igor Volnițchi: „Dl Dodon zice că a obținut un preț mai mic, chiar zilele acestea urmărisem o declarație a dumnealui unde zicea că a obținut un preț mai mic la gaze, dar eu nu cred că prețul gazelor trebuie pus în contul relației politice cu Federația Rusă, prețul la gaze trebuie să fie ceva departe de politică. Iată acum eu cred că se va specula foarte mult, luna următoare, în octombrie când se așteaptă această decizie cu majorarea prețului la gaze, probabil politicienii vor trece subiectul în zona politicului, lucru care nu trebuie admis. Ei vor zice: „Uite, dacă erau socialiștii la guvernare, probabil prețul ar fi fost mai mic”, din contra se va zice: „Iată, Maia Sandu, umblând cu Zelenski pe acolo, pe la „Platforma Crimeea”, i-a determinat pe ruși...”. Nu este corectă o asemenea abordare, peste tot...”
Europa Liberă: Cineva a dat o replică în sensul acesta de genul: „Dacă Gazprom-ul era să-i ierte datoriile Moldovei sau, cel puțin, penalitățile pentru neachitarea datoriilor, asta ar fi însemnat un profit politic real”.
Vitalie Călugăreanu: „Când a fost la Chișinău recent dl Kozak, la poarta președinției el a spus că „Federația Rusă nu va face nimic ce ar dăuna însăși Rusiei”, de aceea răspunsul este clar.”
### Vezi și... ### Moscova critică decizia Ucrainei de a interzice intrarea mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare din regiunea transnistreană
Europa Liberă: Apropo ați pomenit de Kozak. Este emisarul care a determinat și poziția în subiectul plăcuțelor pentru automobilele transnistrene?
Vitalie Călugăreanu: „Dacă revenim iarăși la declarația pe care a făcut-o Kozak la Chișinău, din acea declarație reiese că a discutat cu Maia Sandu subiectul plăcuțelor neutre, chiar dacă Președinția de la Chișinău încearcă cumva să interpreteze acea declarație pe care a făcut-o Kozak. Și am văzut demersul pe care l-a făcut, bănuiesc eu urmare a acelei întâlniri, Ambasada Republicii Moldova la Kiev către autoritățile ucrainene, în care a solicitat ca să fie prelungit acel termen în care mașinile cu numere transnistrene să poată traversa frontiera cu Ucraina. De ce se ferește Chișinăul să recunoască faptul că acest subiect a fost discutat, eu nu știu. Am văzut că există voci care spun că, de fapt, ar exista o înțelegere între Chișinău și Kiev pentru ca această procedură să fie blocată anume de Kiev și, într-un fel, pentru a scoate Chișinăul de sub bătaia Moscovei. Nu exclud că e așa.”
Europa Liberă: Dar unii spun că, dimpotrivă, Kievul a fost mai radical ca Chișinăul...
Vitalie Călugăreanu: „Tocmai de asta și zic, Kievul și-a luat asupra sa această lovitură, adică să nu...”
Europa Liberă: Dar a câștigat, asta nu-i lovitură, prin asta s-a demonstrat că, în contextul „Platformei Crimeea”, ei sunt consecvenți, ei sfidează Kremlinul și, de fapt, au câștigat la punctaj, dar ar fi pierdut Chișinăul. Dar a pierdut în realitate, pentru că dl Flenchea spune că acești transportatori de mărfuri, camioane de 20 de ani, de fapt, bine mersi s-au înregistrat la Chișinău. Partea leului din transporturile transnistrene este autorizată de Chișinău, nu au nevoie de aceste numere albe. În general, subiectul e mai mult exotic sau, cum spune rusul, буря в стакане водки (furtună într-un pahar de vodcă).
Vitalie Călugăreanu: „Da, eu cred că subiectul acesta e un pic forțat și artificial, dacă mă întrebați pe mine, pentru că...”
Europa Liberă: Dar totuși v-a nemulțumit faptul cum au gestionat, adică cum au prezentat publicului sau ce vă nemulțumește?
Vitalie Călugăreanu: „Faptul că nu a fost exploatat în favoarea acestei guvernări pe care o avem astăzi aici.”
Europa Liberă: Deci, o bâlbă?
Vitalie Călugăreanu: „A fost o bâlbă, da, bineînțeles.”
Europa Liberă: Să ne întoarcem acum pe partea opusă a busolei – relația cu Occidentul. Și în relația cu Occidentul iarăși o piatră de încercare este această forțare a reformei în justiție, istoria cu procurorul, numirile politice la agenții. Occidentul a dat carte blanche pentru așa ceva, este în așteptare? Dvs. cum vedeți relația cu Occidentul, pornind de la acest episod?
Vitalie Călugăreanu: „PAS a câștigat aceste alegeri sau ultimele alegeri parlamentare promițând oamenilor că vor face curat în justiție, în primul rând, și în agențiile care au permis ca statul Republica Moldova să fie capturat de către forțele oligarhice. Cu acest mesaj a fost în campanie și Maia Sandu, de aici, reieșind din mesajele cu care au venit partenerii noștri occidentali, după ce Maia Sandu a câștigat alegerile și după ce PAS a câștigat alegerile, faptul că acești parteneri externi au salutat această alegere a cetățenilor moldoveni, din punctul meu de vedere, este o aprobare a acestei agende pe care noua putere de la Chișinău își propune să o urmeze. Pe de altă parte, am văzut că, la un moment dat, a apărut această evaluare înainte de demiterea unor conduceri de agenții și instituții publice. Eu cred că elementul acesta a fost cumva discutat și asupra acestui element...”
### Vezi și... ### Mai mulți europarlamentari cer de la UE o politică specială pentru R. Moldova
Europa Liberă: Să înmoaie posmagul?
Vitalie Călugăreanu: „...cred că a insistat Uniunea Europeană sau partenerii externi.”
Europa Liberă: Dl Volnițchi, Dvs. cum credeți Запад нам поможет? (Occidentul ne va ajuta?)
Igor Volnițchi: „Cu siguranță! Cu siguranță, susținerea și deschiderea Occidentului este și va fi în continuare mai largă ca niciodată. Nu știu dacă e corect din partea mea, dacă voi leza pe cineva, îmi cer scuze anticipat, eu am participat la multe discuții cu factorii decizionali europeni, inclusiv făcând și eu parte dintr-o guvernare anume, și știți de multe ori ce spun ei? Iarăși nu știu dacă e corect să deschid parantezele: „Dar voi considerați că asta e bine?”. Le spui ce vrei să faci și ei se uită și zic: „Dar voi considerați că asta e bine?” – „Păi, da, e necesar că, uite, am promis și trebuie să curățăm sistemul cutare și cutare”. Și ei zic: „OK, noi avem încredere în voi. Dacă considerați că asta e bine, faceți”. Și am participat inclusiv fiind parte a unei echipe care a avut susținerea aceleiași mari familii europene, Partidul Popular European, care acum îi acordă susținere largă, totală Maiei Sandu și echipei sale.
### Vezi și... ### Majoritatea parlamentară a dat verdictul: activitatea procurorului general, nesatisfăcătoareDar dacă îmi permiteți, puțin cu procuratura. Cu siguranță, schimbări trebuie pe filiera procuraturii și a justiției, dar în special a procuraturii, însă eu aș vedea lucrurile printr-o abordare puțin mai profundă. Nu înțeleg de ce toți în Republica Moldova uită că noi ne-am făcut de râs în fața întregii Europe, fiind sub cea mai lungă procedură de monitorizare din partea Consiliului Europei. Și de ce, care e cauza? Pentru că în 1995 ne-am asumat în fața Consiliului Europei reforma procuraturii și pentru că nici până astăzi procuratura n-a fost reformată, noi continuăm să fim în această postură jenantă, rușinoasă. În 2000, atunci când a fost făcută reforma constituțională, în data de 5 iulie, una din componentele reformei constituționale pe lângă schimbarea formei de guvernare în Republica Moldova era reforma procuraturii. Eu eram prezent la acea ședință de parlament, până în ultima clipă știam că acolo va fi reforma procuraturii, trecuse și comisiile, și avizele ș.a.m.d. și în ultimul moment mă uit peste proiect, a dispărut reforma procuraturii. O reformă întreagă, care urma să fie introdusă în Legea Supremă a țării, în Constituție, a dispărut. Toți s-au concentrat: cine va fi următorul președinte, ce formă de guvernare vom avea, ridicau mâinile... Și acum am acele imagini în fața ochilor, și nimeni nu a întrebat: „Oameni buni, dar unde a dispărut reforma procuraturii?”. Au urmat atâția ani de căutări, la un moment dat, dacă nu greșesc, experții francezi deja ne spuneau: „Vă sugerăm noi o cale”. Și știți care era calea pe care ne-o sugerau și acum ea ar rezolva toate problemele noii guvernări în raport cu procuratura? – „Faceți procuratura asta, transformați-o din cea de tip sovietic în una occidentală și dacă vreți soluția, faceți-v-o parte componentă a Ministerului Justiției, numiți-vă procurorul, faceți ce vreți deja pe filiera executivă”. La noi s-a considerat că aceasta e subordonare politică, nu știu ce. Acum, da, cu siguranță schimbări pe linia procuraturii trebuie, însă, chiar dacă se va schimba procurorul general, nimic nu se va schimba, pentru că trebuie reformat sistemul integral și să scăpăm odată de acea pată rușinoasă, că nu putem din 1995 și până acum – câți ani avem? – 26 de ani deja nu putem onora o simplă obligațiune asumată în fața Consiliului Europei.”
### Vezi și... ### Evaluarea activității judecătorilor și procurorilor
Europa Liberă: Să mă întorc la altă întrebare veche. Ați pomenit Dvs. statul capturat, noua guvernare cu PAS-ul majoritar, de fapt, acționează în spiritul acelei declarații despre statul capturat sau nu, că multă lume regreta că, vezi Doamne, n-au fost suficient de hotărâți?
Vitalie Călugăreanu: „Că nu a fost pusă în aplicare...”
Europa Liberă: Și iarăși fac trimitere la interviul cu Maia Sandu. Spunea, apropo despre episodul cu televiziunile, când ea era prim-ministru, îmi amintesc, ea a adunat presa, Maia Sandu a vrut să fie mai chirurgicală, societatea jurnalistică ar fi spus: „Las-o mai moale”, ca după aia tot societatea jurnalistică să-i reproșeze că n-a acționat hotărât, adică ea. Și Igor Grosu a spus: „Da, sigur că noi o să plecăm urechea la societatea civilă, dar responsabilitatea ne aparține”. Acum are ocazia PAS-ul să arate că poate să revină în trombă la acea declarație despre statul capturat și să acționeze. Este ceea ce face în spiritul decapturării?
Vitalie Călugăreanu: „Da, cam asta are loc! Dacă Republica Moldova ar exista într-un altfel de context, nu după un regim Plahotniuc și un regim Dodon, eu m-aș opune acum unor acțiuni pe care le întreprind actualii guvernanți, dar, având în vedere că a durat prea mult starea asta de captivitate a statului Republica Moldova, iar în instituțiile statului au pătruns oameni care nu au nicio treabă cu bunăstarea oamenilor, cu chestii de genul acesta, oamenii au fost trimiși acolo ca să construiască scheme, ca să deservească scheme. Deci, această intervenție chirurgicală la care a recurs actuala guvernare mie mi se pare firească, dar riscantă, pe termen lung riscantă, pentru că, bun, am zis și cu alte ocazii...”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Creează precedent?
Vitalie Călugăreanu: „Creează precedent și e periculoasă, pentru că, bine, acum sunt «oamenii buni la guvernare».”
Europa Liberă: Cu ghilimele, că asta-i citat.
Vitalie Călugăreanu: „Da, citatul din lozinca lor electorală, dar noi nu știm ce o să fie după ei, cine vine.”
Europa Liberă: O să fie și mai buni.
Vitalie Călugăreanu: „Să sperăm. Să sperăm că ei într-adevăr vor reuși să clădească acest fundament pentru a împiedica o eventuală revenire a unui alt Plahotniuc în fruntea aceste țări, dar dacă asta s-ar întâmpla, atunci aceste schimbări de legislație pe care ei le fac acum o să ne joace tuturor festa. Imaginați-vă că se întâmplă lucrul acesta după ce ei modifică Legea procuraturii și fac această evaluare și demit în baza evaluării procurorul general și alți funcționari publici, această legislație modificată, amendată poate servi foarte ușor unor interese și unor oameni răi.”
### Vezi și... ### Ce sunt oligarhii și de ce pot pune ei în pericol evoluţiile democratice ale unei țări?
Europa Liberă: În ce măsură acțiunile de decapturare totuși țintesc o „vendetă” juridică justificată, capturatorii să fie aduși cu tot cu miliard înapoi acasă? Or, se vorbește despre procurori, se vorbește despre schimbări, «а воз и ныне там» (nimic nu se schimbă, lucrurile stau pe loc), cum zice rusul, adică miliardul e tot acolo unde a fost. Dle Volnițchi, se decapturează?
Igor Volnițchi: „Da, eu cred că da. Actuala guvernare este într-o situație specifică, eu nu cred că am mai avut asemenea situații în Republica Moldova și imediat vă explic ce am în vedere: au ridicat prea mare valul așteptărilor în societate. Acest val i-a favorizat la prima etapă și i-a ajutat să obțină o majoritate confortabilă, însă acum aceste așteptări planează asupra lor ca sabia lui Damocles și noua guvernare înțelege acest lucru, că oamenii așteaptă rezultate și așteaptă rezultate imediate, de aceea ei au și recurs la aceste măsuri. Eu le zic cosmetice, ele sunt necesare într-adevăr, dar eu le zic cosmetice, de fațadă, în esență nu se va schimba situația în niciunul din sistemele vizate, schimbarea conducerii nu este o soluție, este împotrivirea sistemului, iar împotrivirea sistemului poate fi depășită doar prin reformă profundă. De aceea eu înclin să cred că la această etapă guvernarea merge conștient cu niște schimbări de fațadă, urmând ca ulterior să vină cu abordări mult mai profunde, iar aceste schimbări cosmetice se fac dat fiind valul înalt de așteptări care este în societate, dar nu pot să nu fiu de acord cu Vitalie, precedentele sunt periculoase. Se creează nu un precedent, ci o serie întreagă de precedente care sunt periculoase, există o scuză pentru noua guvernare că au intenții nobile și acest lucru îl recunosc toți, însă după intenții nobile nu poți să pui mine cu efect întârziat, sunt mine care vor exploda oarecum. Și eu cred că o altă provocare a noii guvernări, după ce vor face aceste schimbări de fațadă, este să se gândească cum să diminueze din efectul acestor mine care inevitabil la un moment dat vor exploda, fie că e vorba de o perspectivă de 4 ani sau de 8 ani, sunt chestii prea sensibile. Zic că e de înțeles ce face noua guvernare, dar cu siguranță vor trebui să chibzuiască și la diminuarea efectelor negative care vor surveni numaidecât.”
Vitalie Călugăreanu: „Cred că după această curățare a sistemului despre care tot vorbesc ei trebuie să revină la legile pe care le modifică astăzi și în eventualitatea plecării lor cândva de la guvernare să lase o legislație care să nu permită recapturarea statului. Și aici va trebui să dea dovadă de faptul că sunt oameni de stat, să facă acest pas atunci, când vor simți că...”
Europa Liberă: Pentru asta trebuie majoritate constituțională, e clar.
Vitalie Călugăreanu: „Da!”
Europa Liberă: Ultimul aspect pe care reușim să-l discutăm în emisiunea asta, am vorbit despre relația cu Rusia, cu Occidentul, acum COVID-ul, ca test de capacitate pentru guvernare, modul în care se gestionează valul acesta de împotrivire, ca atare statistica, noua tulpină... Era ușor să critici când era Dodon și Viorica la putere și acum trebuie să dovedești tu că știi să faci altfel și nu ești un premier care face nuntă pe vreme de ciumă.
Vitalie Călugăreanu: „S-au făcut parade totuși și pe vreme de ciumă...”
Europa Liberă: Păi despre asta și zic.
Vitalie Călugăreanu: „Dacă e să ne referim la felul în care a început noua guvernare să gestioneze această pandemie, din punctul meu de vedere au început cu stângul, pentru că exemplele pe care le-am văzut sau le-au dat noii guvernanți în primele săptămâni după preluarea puterii mie nu mi-au insuflat încrederea că ei au conștientizat greșelile pe care le-a făcut fosta guvernare. Deci, paradă militară, chestii, adunări, ori deja în momentul în care lucrurile acestea s-au întâmplat în jurul nostru se discuta la greu despre un nou val de pandemie, noi vedeam în statistici că numărul infectaților crește. Dacă ne referim la gestionarea la nivelul sistemului medical – da, anumite lucruri, îmbunătățiri, ca să zic așa, aici le vedem.”
### Vezi și... ### Ministrul Educației apără decizia CNESP, din care face parte, de a cere teste COVID angajaților din educație
Europa Liberă: În sfârșit, o să fie consiliul acesta al experților, o să aplece urechea.
Vitalie Călugăreanu: „Da, adică politicul cumva s-a dat la o parte, nu-l mai vedem pe Dodon spunând că el gestionează pandemia și că e oleacă medic, avem niște specialiști care vor fi și sunt puși să dea sfaturi politicului cum să gestioneze această pandemie mai bine. Din punctul acesta de vedere, zic că lucrurile sunt cât de cât OK, dar nu-s perfecte.”
Europa Liberă: Am înțeles.
Igor Volnițchi: „Pandemia cred că va fi acea piatră de care probabil s-ar putea poticni pe termen scurt noua guvernare. Din păcate, vedem că numărul de infectări crește și e o tendință caracteristică nu doar Republicii Moldova, ci și tuturor țărilor din regiune, dar și în plan mondial. Situația noii guvernări în raport cu pandemia se va înrăutăți constant, deoarece noua guvernare va fi nevoită să recurgă la noi restricții, este inevitabil acest lucru, dacă vom ajunge la 3.000 de infectări pe zi, ceea ce spun deja deschis factori decizionali din cadrul Guvernului Republicii Moldova, restricțiile, noile restricții vor fi inevitabile, ele vor afecta și oamenii simpli care vor fi limitați și în circulație, și în activitățile pe care le desfășoară; ele vor afecta și businessul și aceasta va pune o presiune enormă pe baza impozabilă a țării, vor fi speculate și politic, cu siguranță acest lucru se va întâmpla. Deci, avem un set de minimum trei măsuri care vor exercita o presiune enormă asupra noii guvernări.”
### Vezi și... ### Cum vor fi afectați moldovenii de noile restricții anti-COVID-19
Europa Liberă: Conștientă de chestia asta, ministra sănătății a spus că noi vom încerca să fim previzibili, ne vom sfătui cu oamenii de business, astfel încât de la ei eventual să vină cel puțin acceptarea, dacă nu chiar soluțiile, dar dacă ar fi să comparăm cu o ploaie pe vremea meciului de fotbal, acolo e factor obiectiv, dar se vede capacitatea și rezistența echipelor. Deci, COVID-ul este, într-adevăr, un factor obiectiv foarte dificil, dar, iarăși, arată poți sau nu poți să gestionezi o situație foarte dificilă. Doamne ferește, dacă vine un tornado, atunci ce faci? Iarăși stai și plângi?
Vitalie Călugăreanu: „Da, COVID-ul și creșterea prețurilor vor fi o problemă pentru actuala guvernare.”
Europa Liberă: Dar noua guvernare, așa cum spunea aseară într-o emisiune un analist, e avantajată de faptul că este la începutul guvernării și-și poate permite măsuri drastice, nepopulare și până la finalul, sperăm fericit, al guvernării populația are memorie scurtă, poate să mai uite și între timp se trezesc cei raționali care înțeleg argumentarea, statisticile morților și îmbolnăvirilor le citesc la fel ca guvernanții și asta-i partea societății care sunt părtașii naturali ai guvernării. Noi rămânem aici, în fiecare duminică vă ținem la curent cu ceea ce credem noi despre ceea ce se întâmplă și vă îndemnăm și pe dvs. să analizați echidistant și pe termen lung, să aveți perspicacitatea invitaților mei să vă uitați nu doar la ceea ce a fost, dar să încercați să vă gândiți la ceea ce va fi cu noi toți și cu dvs. în special.
Doamnelor și domnilor, aici s-a încheiat emisiunea noastră de astăzi, la care au participat Igor Volnițchi și Vitalie Călugăreanu. Ne reauzim peste o săptămână. Până atunci, zilnic, ne puteți asculta pe frecvențele cu care v-ați obișnuit sau, la orice oră, pe internet. Iar sâmbătă ca de obicei vă dă întâlnire Valentina Ursu, după care negreșit o vom lua de la capăt. Pe curând!