Linkuri accesibilitate

Ministrul Educației apără decizia CNESP, din care face parte, de a cere teste COVID angajaților din educație


Ministrul Educației, Anatolie Topală, august 2021.
Ministrul Educației, Anatolie Topală, august 2021.

La o zi după începerea anului școlar și pe fundalul creșterii evidente a numărului de noi infectări cu Covid, Ministrul Educației, Anatol Topală a declarat că cel puțin până la 1 octombrie rămâne în vigoarea decizia autorităților sanitare centrale care cere angajaților din educație, nevaccinați sau fără imunitate naturală, se facă un test Covid, pe banii lor, odată la 14 zile. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis pe 23 august că pentru funcționarea fără restricții a școlilor este nevoie ca până la 1 octombrie, 95% din angajații din educație să fie vaccinați sau imuni natural, după boală.

„Este decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și noi, cei din sectorul educațional, trebuie s-o respectăm. Prin urmare, nu sunt alte modificări și această instrucțiune, și această prevedere trebuie respectate” a argumentat Topală într-un interviu cu Europa Liberă. Ministrul Educație face și el parte din această Comisie.

Tot în interviul cu Europa Liberă, Topală a arătat că nu se va renunța nici la regula ca între elevi să fie asigurată o distanță de minim un metro, ceea ce a obligat un număr mic de școli, mai puțin de 80, să recurgă parțial la învățământul online. „Prioritatea noastră este să asigurăm condiții ca să nu fie pusă în pericol sănătatea copiilor și a cadrelor didactice” a mai spus Topală. „(…)ne-am dorit ca tocmai să creăm condiții în care să putem aduce cât mai mulți elevi cu prezență fizică în școli.”

Între timp crește numărul de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus: joi s-au raportat 787 de cazuri noi. Numărul persoanelor spitalizate în ultimele săptămâni a crescut, fiind actualmente de 1 015, inclusiv 81 de pacienți în stare extrem de gravă, potrivit ministerului Sănătății. Încă cinci bolnavi de COVID-19 au decedat, ridicând numărul total de la începutul pandemiei la 6 411.

XS
SM
MD
LG