70 la sută din profesori de școli generale și licee, 64% - din cei din învățământul profesional și 60 la sută – din cel universitar s-au vaccinat deja cu ambele doza de vaccin anti-covid, cifrele fiind în ușoară creștere față de începutul lunii august, când cota generală de vaccinare completă pe sistemul de educație era de 66 la sută. Datele noi au fost oferite de ministrul educației de la Chișinău, Anatolie Topală, care a justificat joi, 2 septembrie, într-un interviu la radio Europa Liberă decizia autorității sanitare de a le cere profesorilor care refuză vaccinarea să se testeze periodic din bani proprii, lucru cu care a nemulțumit o parte din profesori, partide și sindicatele de ramură. „O prioritate e ca să asigurăm să nu fie pusă în pericol sănătatea copiilor, iar alta – să aducem cât mai mulți copii cu prezență fizică în școli”, a explicat ministrul în același interviu. Din 1240 de instituții, doar 78 mai apelează la învățământul la distanță, a mai precizat Anatolie Topală.
Europa Liberă: Un nou început de an școlar destul de dificil, dle ministru. E pandemie, cifrele sunt în creștere, 579 de cazuri noi de COVID miercuri, a fost anunțat un nou cod roșu de alertă, pericolul pentru sistemul de învățământ e mare, tulpinile mutante ale virusul sunt mai contagioase, afectează și copiii, spun specialiștii, s-a decis, prin urmare, să se ceară profesorilor să se vaccineze sau să se testeze. Întâi de toate, cum s-a luat această decizie vreau să vă întreb, pentru că vocea ministerului nu prea s-a auzit, dar decizia vizează beneficiarii politicilor Ministerului educației. Ați fost implicați în luarea deciziei de la început până la sfârșit?
Anatolie Topală: „Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a luat în data de 23 august o decizie cu privire la modul de funcționare a instituțiilor de învățământ în anul școlar 2021-2022. Această hotărâre avea atât prevederi cu privire la modul de organizare a spațiului școlar, cât și la regulile care trebuie respectate de toți cei care se prezintă în școală. În această hotărâre au fost și prevederi cu privire la vaccinarea personalului din cadrul instituțiilor de învățământ, și anume prevederile sunt următoarele: s-a stabilit ca obiectiv până la 1 octombrie de atins o rată de vaccinare pentru profesori până la 95%.
În această perioadă, persoanele care nu sunt vaccinate sau nu au anticorpi, fie că au fost bolnave, fie că au făcut un test la anticorpi, vor prezenta un test negativ la COVID o dată la 14 zile. Acestea au fost prevederile cu privire la vaccinare, e clar că ministrul educației și cercetării este membru al Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică și am participat la ședința la care s-a luat această decizie. Principalul document care a fost aprobat în cadrul acestei ședințe este instrucțiunea care prevede toate particularitățile în care se desfășoară procesul educațional. Acolo sunt mai multe prevederi, inclusiv cu respectarea distanței între elevi, purtatul măștii de către toți cei care participă la procesul educațional și sunt specificate locurile pentru care se recomandă sau pentru care este obligatoriu purtatul măștii, alte prevederi care securizează spațiul școlar. E clar că suntem în pandemie, suntem la un început de val pandemic, ceea ce a fost și prognozat de specialiști încă la sfârșitul primăverii, de aceea respectarea acestor prevederi din instrucțiune este foarte importantă pentru a securiza mediul școlar.”
VIDEO: Ce cred părinții și dascălii despre nevoia vaccinării cadrelor didactice:
Europa Liberă: Prevederile rămân așa, nu v-ați răzgândit? Au existat multe nemulțumiri. Totul rămâne așa cum s-a anunțat pe 23 august?
Anatolie Topală: „Este decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și noi, cei din sectorul educațional, trebuie s-o respectăm. Prin urmare, nu sunt alte modificări și această instrucțiune, și această prevedere trebuie respectate.”
Europa Liberă: Poate ne puteți atunci explica, ce se întâmplă cu un profesor al cărui refuz de a se vaccina este justificat medical, adică are contraindicații, are astm, a avut un atac de cord? Va trebui să-și plătească el testul?
Anatolie Topală: „În hotărârea respectivă nu sunt prevederi la obligația de a se vaccina, dar persoanele care nu se încadrează în prevederile din hotărârea respectivă și care cad sub incidența necesității de a face un test o dată la 14 zile trebuie să facă acele teste. Deci, aici este foarte important ca noi să securizăm cât mai mult spațiul școlar, toate persoanele din cadrul instituției de învățământ intră în contact direct cu elevii, care nu au acces la vaccin și prin această măsură s-a dorit să securizăm cât mai mult spațiul școlar.”
Europa Liberă: Câți astfel de profesori care au contraindicații la vaccinare ar exista, i-a calculat cineva?
Anatolie Topală: „Nu am colectat astfel de date.”
Europa Liberă: O altă situație: vine un copil infectat la școală, infectează toată clasa, inclusiv profesorul care este eventual vaccinat, cifrele, prin urmare, cresc, vaccinarea profesorilor în situația aceasta concretă nu ajută. V-ați gândit la acest aspect, cum îl gestionați?
Anatolie Topală: „Pentru ca noi să diminuăm riscul de răspândire a virusului, este foarte important ca și profesorii, și elevii, și studenții să respecte prevederile instrucțiunii care a fost aprobată prin hotărârea nr. 60 din 23 august. Deci este o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și obligația celor din sistemul educațional este de a o respecta. Eu vreau să vă spun că de la ultima noastră colectare a datelor până la cele mai recente, noi avem deja o mică îmbunătățire, lumea se vaccinează. Prin urmare,
Dacă vorbim de persoanele care au ciclul complet sau au intrat în acest ciclu de vaccinare, adică au cel puțin o doză, atunci rata de vaccinare printre cadrele didactice din învățământul general este de circa 73%.
în învățământul primar, gimnazial și liceal printre cadrele didactice avem circa 70% vaccinați, printre cadrele didactice în învățământul profesional-tehnic sunt circa 60%, iar în învățământul superior – circa 64%, în totalitate, cu ambele doze de vaccin, ciclul complet de vaccinare. Dacă vorbim de persoanele care au ciclul complet sau au intrat în acest ciclu de vaccinare, adică au cel puțin o doză, atunci rata de vaccinare printre cadrele didactice din învățământul general este de circa 73%. Prin urmare, procentul este unul satisfăcător pentru moment, dar el trebuie îmbunătățit conform deciziei respective. De aceea eu cred că în discuțiile pe care le-am avut și ieri cu șefii organelor locale de specialitate, și cu unii directori, procesul continuă, cadrele didactice se vaccinează, personalul din instituții se vaccinează, de aceea eu sper foarte mult ca noi să avem o rată și mai mare către sfârșitul lunii septembrie.”
Europa Liberă: 95 la sută, ținta anunțată se poate atinge? Cum arată estimările Dvs.?
Anatolie Topală: „Trebuie să înțelegem corect prevederea. Este un obiectiv care este stabilit până la 1 octombrie, iar până la atingerea acestui obiectiv este necesitatea de a face acele teste, pentru că revenim cu toții după o perioadă mai lungă de absență în instituții și după câteva zile de odihnă venim în instituțiile de învățământ, deci avem obiectivul 95 până la 1 octombrie. În această perioadă, cei care nu se încadrează în unele din acele categorii vor prezenta teste, iar ce vom face după 1 octombrie vom vedea - va rămâne același obiectiv sau nu, asta va fi o altă decizie. Deci, ca să înțelegem corect, e anunțat un obiectiv, până la atingerea obiectivului, în perioada până la 1 octombrie este necesar ca să fie aduse acele teste negative la COVID, astfel avem niște măsuri care securizează spațiul școlar, noi ne asigurăm că toate persoanele care vin și intră în contact cu elevii fie că sunt vaccinate, fie că au arătat un test negativ la COVID.”
Europa Liberă: Anul trecut, Ministerul Educației raporta la început de an un deficit de 2.349 de cadre didactice, inclusiv aici intră și educatorii, 540 deficitul era doar în Chișinău. Ce arată cifrele în acest an?
Anatolie Topală: „Datele statistice cu privire la lipsa profesorilor și cadrelor didactice într-adevăr sunt, dar noi nu avem acum, chiar și în discuția de ieri cu șefii organelor locale de specialitate și chiar am precizat încă o dată acest lucru, în niciun raion sau municipiu nu a fost o problemă de a începe anul școlar din lipsa angajării unui cadru didactic. Lipsa cadrelor didactice se rezolvă prin faptul că unele persoane lucrează pe o normă și 0,25, de exemplu, sau pe o normă și jumătate. Prin urmare, în ședința avută cu șefii organelor locale de specialitate s-a accentuat faptul că în toate instituțiile s-a început procesul educațional și nu a semnalat niciun șef al Direcției de învățământ din raion sau municipiu că ar fi vreo problemă în vreo instituție din lipsă de cadre didactice. Deci, astfel se acoperă aceste necesități.”
Europa Liberă: Vă așteptați ca să urmeze plecări din sistem odată cu începerea cererii acestor teste, că înțeleg că se va cere propriu-zis în momentul în care se împlinesc două săptămâni de când profesorul a început să lucreze?
Anatolie Topală: „Eu nu cred că vor fi plecări, cel puțin așa sper, că nu vor fi plecări din sistem și nu cred din această cauză să plece cineva din sistem. Eu cred că fiecare cadru didactic conștientizează necesitatea de a securiza spațiul școlar. În școli se lucrează cu elevi, cu copii, prin urmare, fiecare cadru didactic înțelege necesitatea de a face un test, astfel încât să fie sigur că dacă el merge în școală, el nu este un pericol pentru altcineva. Eu nu aș crede că din acest motiv cineva ar pleca din sistem.”
Europa Liberă: Un alt aspect, dle ministru, – învățământul online. Am aflat, din păcate, de la șefa guvernului, nu de la Ministerul Educației, de la șefa guvernului am aflat dintr-un interviu că sunt aproximativ 100 de școli care mai aplică învățământ online în acest an. Am dedus din discuția pe care ați avut-o Dvs. cu niște părinți nemulțumiți, cu care v-ați întâlnit ieri, că, de fapt, e vorba de vreo 82 de instituții, majoritatea ar fi în Chișinău și Bălți. Și cum vă spuneam, sunt și aici nemulțumiți, au ieșit la protest în prima zi de școală. Problema e că aceste instituții nu pot asigura distanța de 1 metru. Dvs. vedeți vreo ieșire din situație?
Anatolie Topală: „Da, într-adevăr, noi ieri ne-am întâlnit cu reprezentanții protestatarilor, am discutat subiectul și solicitările lor. Într-adevăr, ei au solicitat ca să fie exclusă prevederea cu distanța care trebuie să fie respectată între elevi în școli, care este egală cu 1 metru, să fie scoasă această prevedere. E clar că această prevedere este una care se utilizează la nivel internațional, ea vine să asigure securitatea copiilor și securitatea pentru a nu fi transmis virusul este distanțarea și purtatul măștii, sunt niște lucruri esențiale. Noi am discutat cu ei. Din datele pe care le-am colectat până la data 30 august, noi am avut 88 de instituții, a fost precizat numărul acestor instituții, care au ales modele care au cel puțin o parte din elevi care trebuie să desfășoare învățământ la distanță, nu integral instituția sau nu integral procesul se desfășoară la distanță, doar o parte din acești elevi din unele clase desfășoară procesul educațional pe rând, la distanță, cu periodicitatea fie de o zi, fie de o săptămână. Deci, numărul acestora era 78 de instituții, noi în discuția cu părinții ieri, indiferent că era acest proces sau nu, oricum noi urma să analizăm fiecare instituție de aceasta cum a ales acest model, fiindcă era în responsabilitatea instituției, în baza instrucțiunii, să aleagă unul din acele șapte modele care au fost anul trecut. Doar de ieri până astăzi, noi ieri am discutat cu organele locale de specialitate ca să urmărească atent cum a ales fiecare instituție, într-adevăr nu există altă posibilitate, fie că în două schimburi, fie că posibilități de a lărgi acele spații, de a aduce mai multe mese în sala de clasă, doar de ieri până astăzi noi am diminuat numărul acestor instituții cu 10 și noi lucrăm în continuare pentru a colecta date din fiecare instituție, să cunoaștem situația cât mai detaliat și să lucrăm cu fiecare instituție în parte pentru a înțelege care au fost motivele ca să aleagă un astfel de model pentru a desfășura procesul educațional.
Eu personal ieri m-am întâlnit cu 10 directori din municipiul Chișinău din aceste instituții care au cel puțin o parte din elevi care desfășoară procesul educațional la distanță. În toate aceste 10 cazuri variază în jur de 15 până la 25% de elevi care au proces educațional la distanță. Deci, noi lucrăm în continuare cu fiecare din aceste 78 de instituții care acum cunosc că se desfășoară procesul educațional pentru o parte de elevi la distanță, vom analiza minuțios cum s-a luat decizia, care este infrastructura instituției, ce număr de elevi avem, câți din ei sunt nevoiți să facă procesul educațional la distanță și vom identifica soluții care să permită să aducem cât mai mulți elevi în școală pentru a desfășura procesul educațional. Pe de o parte, prioritatea noastră este să asigurăm condiții ca să nu fie pusă în pericol sănătatea copiilor și a cadrelor didactice, aceasta este prioritar, dar aceasta nu trebuie să fie în detrimentul calității procesului educațional. Prin decizia care a fost aprobată la 23 august a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică noi ne-am dorit ca tocmai să creăm condiții în care să putem aduce cât mai mulți elevi cu prezență fizică în școli.”