Linkuri accesibilitate

Părinții sunt îngrijorați că elevii din unele școli ar putea să revină la lecțiile online


Imagine generică
Imagine generică

Clopoțelul la început de an școlar nu a sunat astăzi foarte vesel din cauza pandemiei și a disputelor la care a dat naștere. De o săptămână, continuă controversele în legătură cu testarea angajaților din învățământ care nu s-au vaccinat încă împotriva COVID-19. Toată lumea pare să fie de acord că testarea trebuie făcută pentru a preveni infectarea copiilor de către adulții nevaccinați. Dar, în timp ce autoritățile centrale cer ca angajații nevaccinați să-și achite testele din buzunar, cei vizați cer cu ajutorul opoziției ca testele să le fie plătite din banii tuturor contribuabililor, din buget. Peste această dispută, se suprapun îngrijorări tot mai mare ale părinților că s-ar putea pomeni din nou legați de case, pentru că elevii din unele școli ar putea fi nevoiți să revină la lecțiile online.

Părinții sunt îngrijorați că elevii din unele școli ar putea să revină la lecțiile online
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:33 0:00
Link direct

Fără tradiționalele festivități şi în condiţii de maximă precauție, marea majoritate a școlilor şi-au reluat azi activitatea cu prezența fizică a elevilor în sălile de clasă, dar nu toate instituțiile au posibilitate să activeze în continuare în acest regim. Instituțiile care nu au cum să asigure în clase un nivel minim de distanțare de un metru între elevi vor reveni la formulele de anul trecut.

Ministerul Educaţiei nu a precizat deocamdată numărul acestor instituţii care urmează să aplice modele mixte de studiu, inclusiv cel online. Condiția asigurării distanței fizice a fost anunţată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică cu doar câteva zile înainte de deschiderea anului școlar trezind indignare mai ales în rândul părinților luaţi prin surprindere că școlarii vor fi nevoiți să revină la lecțiile online.

Părinții cer renunțarea categorică la orele online...

Nemulțumiți de această decizie a autorităţilor, zeci de părinți, mobilizaţi de organizaţia neguvernamentală Părinți Solidari, au protestat azi în faţă Guvernului cerând revenirea tuturor elevilor în sălile de clasă şi renunțarea categorică la orele online, care, afirmă protestatarii, nu doar că nu sunt calitative, dar mai și dau mari bătăi de cap părinților nevoiți să meargă la serviciu şi să-şi lase nesupravegheați copiii acasă. După o întrevedere cu Ministrul Educaţiei Anatolie Topală, grupul de iniţiativă al protestatarilor a reuşit să obţină deocamdată doar promisiunea că revendicările le vor fi îndeplinite, a anunţat preşedinta Asociaţiei părinţi Solidari, Ala Revenco:

„Autorităţile au viziunile lor şi spun că nu pot renunţa la acel un metru care este recomandat şi de anumite protocoale internaţionale, dar spun că acum avem 82 de şcoli care au acest regim mixt şi că vor interveni la nivel de fiecare şcoală pentru a identifica soluţii astfel încât un număr cât mai mare de elevi să meargă fizic la şcoală. Termenul minim pe care l-au promis şi asupra căruia am insistat şi noi este de două săptămâni.”

Liceul Dante Alighieri din capitală este una din instituţiile care nu poate asigura prezenţa fizică a tuturor elevilor în sălile de clasă cu respectarea condiţiei distanțării fizice. Liceul va activa după modelul hibrid, care presupune împărțirea claselor mai aglomerate în două grupe ce vor alterna peste o zi lecţiile online, cu cele obișnuite. Managera liceului Ala Leca spune că decizia a fost primită diferit de părinţi:

Ala Leca
Ala Leca

„Unii sunt de acord să se respecte distanţa şi să fie protejaţi copiii. Alţii sunt nedumeriţi cum vor fi monitorizaţi copiii la distanţă atunci când ei sunt la lucru. Sigur că noi înţelegem părinţii, dar situaţia este de aşa natură că alte condiţii nu putem oferi dacă respectăm cerinţa Comisiei Excepţionale de menţinere a distanţei. Avem clase aglomerate de 35, 38 de elevi şi, vă daţi seamă, nu încap toţi la o distanţă de un metru. Mai mult ca atât, nici nu avem cabinete mari destule şi în general ducem mare lipsă de spaţiu în instituţie.”

Ala Leca afirmă că mult mai contestată este o altă decizie a autorităţilor sanitare, cea de a obliga cadrele didactice nevaccinate să facă din cont propriu şi să prezinte la fiecare două săptămâni teste la Covid pentru a preveni infectarea copiilor.

„Nu înţeleg de ce trebuie să prezinte teste doar profesorii nevaccinaţi. Dacă mergem pe ideea ca să asigurăm profesorul sănătos care să nu pună în pericol sănătatea copiilor, atunci ar trebui şi cei vaccinați să fie testaţi pentru că ei tot se pot îmbolnăvi, pot fi purtători fără simptome grave.

Nu înţeleg de ce se procedează aşa...

Mai mult ca atât, noi avem elevi de 18 ani împliniţi, elevii claselor a 12-a care nu sunt nici vaccinaţi şi nici test nu li se cere. Dacăă punem asemenea cerinţe, trebuie să-i punem pe toţi în condiţii egale, cred eu.”

Europa Liberă: Înţeleg că azi nu au fost cerute şi verificate aceste teste şi, în general, cine o să le verifice, directorii sau cine?

Ala Leca: „Nu am înţeles cine le va verifica. Nu e clar. Eu, personal, am înţeles că această măsură a fost luată pentru a-i speria cumva pe profesori, a-i pune să se vaccineze până la urmă. Poate de aceea nici nu au fost încă stabilite toate procedurile până la sfârşit.”

Obligativitatea testelor plătite de profesori, contestată inclusiv de sindicatele din educaţie, nu intervine chiar din data de 1 septembrie, ne-au spus surse din cadrul Ministerului Educației. Cadrele didactice urmează să prezinte aceste teste abia peste două săptămâni de la reluarea activităţii. Cu toate acestea, în unele instituții, angajaţii ar fi fost somați de manageri să le prezinte chiar azi, ne-a spus președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos:

„Avem semnale că au fost teritorii în care unii conducători au încercat să îngrădească accesul la locul de muncă.

Până atunci noi considerăm că suntem încă în dialog...

Înţelegerea noastră a fost, inclusiv la data de 30 august când ne-am întâlnit cu domnul Ministru că nici unui pedagog -vaccinat sau nevaccinat, testat sau netestat – nu îi va fi îngrădit accesul la locul de muncă, cel puţin până la 1 octombrie când va fi clară situaţia dacă va fi atinsă acea rata recomandată de vaccinare de 95 la sută a angajaţilor din educaţie. Am înaintat demersuri doamnei prim-ministru, răspuns încă nu avem. Cert este că nici un director nu are nici un temei juridic să interzică accesul pedagogului sau lucrătorului tehnic, dar semnale avem.”

Decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă testarea lucrătorilor din educaţie până la atingerea ratei de vaccinare de 95 la sută în rândul acestora a fost contestată în instanţa de judecată de opoziţia parlamentară socialistă.

XS
SM
MD
LG