Linkuri accesibilitate

Moscova critică decizia Ucrainei de a interzice intrarea mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare din regiunea transnistreană


Plăcuțe neutre de înmatriculare pentru autovehiculele din regiunea transnistreană (arhivă).
Plăcuțe neutre de înmatriculare pentru autovehiculele din regiunea transnistreană (arhivă).

Decizia autorităților de la Kiev de a interzice, dela 1 septembrie, accesul pe teritoriul Ucrainei a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu au plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre va afecta negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a avertizat la Moscova purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a subliniat că decizia respectivă va avea un impact negativ și asupra zecilor de mii de cetățeni ucraineni care locuiesc în regiunea transnistreană.


Chișinăul a cerut amânarea punerii în aplicare a acestui termen, până în ianuarie anul viitor, deoarece doar 5% din mașinile aflate în raioanele de est ar fi trecut prin procedura de reînregistrare. Despre gestul conciliant al Chișinăului presa a aflat cumva accidental.

Biroul politici de reintegrare a refuzat miercuri să ofere detalii din demersul Chișinăului către autoritățile de la Kiev trimis în urma presupuselor înțelegeri cu Kozak. La fel s-a abținut să numească palierele pe care ar fi posibil un compromis cu Tiraspolul. Mariana Sarî, de la serviciul presa și protocol, a spus doar că Biroul nu a purtat o comunicare directă pe subiect cu partea ucraineană, ci că acest lucru s-a făcut prin intermediul Ministerului de Externe. La rândul lor, externele au evitat comentarii la temă.

XS
SM
MD
LG