Agenția Națională Transport Auto le-a recomandat două rute ocolitoare transportatorilor moldoveni care mai vor să meargă către Rusia, dar ANTA a avertizat că drumul este mult mai lung decât prin Ucraina, cheltuielile mult mai mari, iar permisele de tranzit prin țări ca Ungaria și Slovacia – greu de obținut.
Recomandările au fost făcute la o dezbatere organizată la Chișinău de Agenția de Investiții la 18 martie, la peste trei săptămâni după ce Rusia a invadat neprovocată Ucraina, distrugând zeci de orașe și bombardând civilii, dar fără a putea cuceri centre importante.
Your browser doesn’t support HTML5
Dacă la începutul invaziei, companiile moldovene aveau dificultăți cu repatrierea a zeci de camioane blocate în Rusia sau Ucraina, acum problema devine transportul îndărăt pe piața rusă a unor produse moldovene, ca merele.
Rusia care este lovită de puternice sancțiuni occidentale și se confruntă cu tot felul de deficite tocmai a anunțat că ridică toate restricțiile vechi de 8 ani la importul de fructe moldovene. Dar din cauza războiului provocat tot de ea, perele moldovene nu mai pot să cadă așa ușor în gurile consumatorilor ruși.
Chiar și în condițiile unor restricții rusești îndelungate (erau lăsate să exporte doar unele companii selectate), R. Moldova ducea în Rusia între 220-240 de tone de mere pe an, potrivit datelor prezentate de Anatolie Fală, secretarul general al Ministerului agriculturii.
O parte din mere era transportată toamna, după culesul roadei, iar o altă parte – ținută în frigidere vreme mai îndelungată și exportată primăvara, când prețul merelor crește. Războiul a prins exportatorii moldoveni cu frigiderele pline cu 120 de mii de tone de mere, pe care nu le mai pot transporta în condiții de siguranță către ruși.
ANTA dar și Asociația Internațională de Transport Auto din R. Moldova (AITA), autoritatea ce eliberează autorizațiile pentru transporturile internaționale, au spus că merele și alte produse pot fi duse în Rusia pe aceleași trasee pe unde au fost aduse în ultimele săptămâni camioanele moldovene surprinse de război mai la est de teatrul luptelor.
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere
Aceste rute, după cum se vede, pun câteva probleme majore: sunt mult mai lungi decât legăturile (acum nepracticabile) prin Ucraina; sunt mult mai costisitoare; necesită permise de tranzit prin țările europene, care sunt limitate sau costă mult.
ANTA și AITA au estimat că o cursă din R. Moldova în Rusia pe ruta ocolitoare prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus costă mai mult decât dublu decât prin Ucraina.
„Dacă un transport către Federația Rusă era, în medie, de 3.000-3.100 de dolari pe o încărcătură, acum a ajuns pe căile ocolitoare la 7.000 de dolari”, a spus Europei Libere, Iurie Fală, directorul executiv al asociației producătorilor agricoli, Moldova Fruct. Estimările noi includ și costul pentru permisele de tranzit prin țările europene aflate pe ruta ocolitoare.
Ca un camion moldovean cu marfă să traverseze o țară din Uniunea Europeană (cu excepția României cu care există o înțelegere specială) trebuie să primească un permis de tranzit.
Anual, o cotă limitată de permise se acordă gratuit, iar când acestea se epuizează, permisele suplimentare trebuie cumpărate. Și permisele cu plată au un număr limitat. Permisele gratuite prevăzute în 2022 pentru Ungaria, de exemplu, s-au epuizat deja, în mai puțin de trei luni.
### Vezi și... ### Șeful Moldova Fruct: Majoritatea producătorilor moldoveni de fructe sunt în prag de faliment„Au mai rămas 800 de autorizații cu plată, dar având în vedere viteza cu care sunt solicitate, acestea se vor epuiza timp de o lună”, a declarat Europei Libere Iulian Postică, un administrator al AITA, adăugând: „Dacă nu se negociază cote noi, exporturile vor fi blocate, inclusiv spre Uniunea Europeană”.
Autoritățile guvernamentale spun că aceste cote noi au fost solicitate.
Președinta Maia Sandu și Guvernul Gavrilița au mai cerut Uniunii Europene să majoreze cotele de import pentru produsele moldovene pe piața europeană în condițiile în care nu se mai poate exporta ușor la ruși. Până la primirea răspunsurilor, poate să mai dureze, în ambele cazuri.
În cazul merelor cel puțin, cota de export pe piața UE (de 40 de mii de tone pe an) oricum nu a fost niciodată acoperită! Piața europeană este mai competitivă, mai reglementată și consumatorii europeni sunt obișnuiți cu altfel de soiuri de mere.
Rusia a continuat așadar să prezinte interes, dar războiul schimbă socoteala. Moldova Fruct a mai calculat că, după adunarea tuturor cheltuielilor de transport, operaționale, de refrigerare, kilogramul de mere pe piața rusă poate să ajungă la 50 de eurocenți. Este un preț record și nu e limpede dacă se vor găsi cumpărători.
În ciuda riscurilor, promotori ai relațiilor strânse cu Rusia ca fostul președinte Igor Dodon îndeamnă fermierii moldoveni să se aventureze cu camioanele pe rutele ocolitoare. Iar câțiva s-au și dus. „S-au aventurat, o să vedem ce o să facă!”, a spus Europei Libere Anatolie Fală, secretarul general al Ministerului agriculturii.
### Vezi și... ### Rusia, în prag de a intra în incapacitate de platăDar chiar dacă vor ajunge cu merele pe piața rusă, chiar dacă vor găsi cumpărători care să le dea jumate de euro pe kilogram, fermierii moldoveni s-ar putea pomeni cu altă problemă: vor trebuie să ia pe mere nu valută, ci ... ruble.
Rușii nu mai pot plăti în valută din cauza sancțiunilor occidentale impuse pentru invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, iar rubla nu mai este deloc ce era până la sancțiuni.