Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina: ziua 23


Refugiat din Mariupol, Ucraina, 18 martie 2022.
Refugiat din Mariupol, Ucraina, 18 martie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții

  • Liderii UE se află în posesia unor „dovezi foarte credibile” că China ia în considerare acordarea de asistență militară Rusiei, în contextul invaziei rusești din Ucraina.
  • UE și Statele Unite au avertizat deja China că orice sprijin acordat Rusiei în acest context, militar sau economic, va atrage sancțiuni internaționale.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 130 de persoane au fost salvate până acum de sub ruinele Teatrului Dramatic din Mariupol, lovit miercuri într-un atac aerian rusesc. Sute de persoane sunt încă blocate în interiorul clădirii.
  • Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să ordone încetarea atacului asupra Ucrainei. Scholz și Putin au discutat timp de aproape o oră despre „războiul din Ucraina și eforturile de a-i pune capăt”, a declarat biroul cancelarului german.
  • Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a declarat vineri că există semnale potrivit cărora asaltul Rusiei în Ucraina va continua în trei direcții principale: în jurul Kievului, în estul și sudul acestei țări. Geoană a mai spus că NATO anticipează că acest conflict va fi de durată.
  • Autoritățile ucrainene au anunțat explozii la Lvov în dimineața zilei, o alertă antiaeriană a fost emisă în oraș. Deocamdată nu există informații despre pagube sau răniți, a spus Vadim Denisenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne. Primarul din Lvov, Andrei Sadovîi, a declarat că rachetele rusești au lovit o uzină de reparație a avioanelor militare, iar clădirea a fost distrusă. „Activitatea uzinei a fost oprită din timp, astfel că nu au existat victime umane până acum”, a precizat primarul. Martori oculari au publicat pe rețele înregistrări video cu fumul de după explozii.
  • Șase țări - Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Albania, Irlanda și Norvegia - au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. Totodată, Parisul susține că Vladimir Putin doar pretinde că este interesat de negocierea unui acord de pace.
  • Peste 7.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în mai puțin de trei săptămâni de lupte, potrivit unor estimări conservatoare ale experților militari americani de la Pentagon.
  • Președintele Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”. În replică, Kremlinul a etichetat declarația lui Biden drept „retorică inacceptabilă și de neiertat”.

Ar pute fi Putin judecat pentru crime de război?

Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.

„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022
„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022

Lângă Teatrul Dramatic din Mariupol, bombardat miercuri de artileria rusă, era scris clar „DETI” în rusă (copii). Înainte de atac, sute de persoane se refugiau acolo, femei, copii, bătrâni. Până acum, 130 de persoane au fost salvate din dărâmături. AICI

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

Klaus Iohannis la Chișinău: „Pe noi puteți să contați”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România este „alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi”, în condițiile „agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Iohannis a întreprins miercuri o scurtă vizită la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu. Mai multe despre noile ajutoare aduse de România în Republica Moldova și despre eforturile comune pentru depășirea „incertitudinii legată de războiul din Ucraina”, într-un material realizat de Liliana Barbăroșie.

Ultimul „Happy Meal” și alte sancțiuni

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană continuă să impună sancțiuni fără precedent Rusiei pentru decizia Moscovei de a invada Ucraina pe 24 februarie. Ca urmare, rubla s-a devalorizat masiv, preșurile cresc, sute de firme străine se retrag din Rusia și în consecință, mii de oameni rămân fără lucru. Este afectată direct viața cotidiană a rușilor și zeci de mii au început să plece din țară. Mai multe AICI.

Locuitorii Moscovei și-au luat rămas bun de la McDonald's
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

VIDEO: „Deschid ochii, pe jos un obuz, o femeie moartă...”| Mărturiile copiilor refugiați din Ucraina

Mărturii cutremurătoare ale copiilor refugiați despre masacrul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:51 0:00

Sute de mii de copii ucraineni au devenit refugiați după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Mărturiile lor despre ororile războiului reprezintă o îmbinare uluitoare dintre emoția pură și relatarea la rece. Copiii meditează și pe marginea politicii, o fetiță remarcând că președintele rus Vladimir Putin a fost probabil „neglijat în copilărie”. RFE/RL a intervievat câțiva copii ucraineni refugiați în Polonia și Lituania, în perioada 2-8 martie.

S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?

Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel.

De frica războiului, zeci de mii de ruși fug din țară

Se estimează că peste 200 de mii de ruși au plecat peste noapte în străinătate, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat lansarea invaziei din Ucraina. Majoritatea aparțin clasei de mijloc și spun că se tem de consecințele economice și politice ale războiului sau de perspectiva ca bărbații să fie luați la armată pentru a lupta în Ucraina.

Mai multe AICI.

VIDEO: Groapă comună în orașul asediat Mariupol

Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rusești asupra orașului Mariupol au făcut peste 2.500 de victime până acum. Portul de la Marea Azov este încercuit de trupele invadatoare, iar sute de mii de oameni duc o lipsă acută de alimente, apă și medicamente. Crucea Roșie a declarat că orașul se confruntă cu condiții „apocaliptice”. La Mariupol, cei care au fost uciși sau au murit în timpul asediului sunt înmormântați într-o groapă comună. Mulți locuitori continuă să se ascundă în subsoluri. Atenție, urmează imagini ce pot șoca.

Blestemați fie cei care au început asta!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

Harta centralelor nucleare din Ucraina

VIDEO | Mărturii din trenul refugiaților Chișinău-Iași

Mărturii din trenul refugiaților, pe drum de tranzit prin R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:47 0:00
XS
SM
MD
LG