Guvernul propune prelungirea stării de urgență până în octombrie

Decizia a fost luată în ședința Guvernului din 27 iulie

Executivul cere parlamentului să prelungească starea de urgență instituită în R. Moldova odată cu izbucnirea războiului din Ucraina cu încă 60 de zile, începând cu data de 8 august.

La propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale, membrii cabinetului de miniștri au aprobat proiectul de hotărâre care urmează să fie examinat în parlament.

Guvernul și-a motivat decizia prin faptul că încă persistă riscurile legate de războiul din țara vecină, precum și cele privind aprovizionarea Moldovei cu gaze și energie electrică și e nevoie ca autoritățile să poată interveni prompt cu decizii.

„Am văzut atacurile cu rachetă din regiunea Odesa. Este o situație gravă și riscurile continuă să fie mari și din perspectiva fluxului de refugiați, a fluxului de mărfuri și a securității energetice a țării”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.

### Vezi și... ### UE critică noua reducere a volumului de gaze livrat de Gazprom țărilor membre

Vicepremierul Andrei Spînu a atras atenția că există incertitudini în privința contractului dintre Gazprom și compania Modovagaz, în condițiile în care concernul rus a anunțat noi limitări de furnizare de gaze către Europa.

„În ultima perioadă se vede că Gazprom devine un furnizor de gaze nu prea credibil. Din păcate, nu avem un răspuns clar dacă volumele pentru următoarea perioadă vor fi confirmate. Trebuie să ne asigurăm că în următoarele două luni vom putea asigura țara cu gaze, indiferent de deciziile Gazprom referitor la contractul cu Moldovagaz”, a declarat Spînu.

El a reamintit că Moldova cumpără 70% din energia electrică de la centrala Cuciurgan, care, de asemenea, funcționează pe gazul rusesc. „Or, încetarea acestui contract ar presupune și încetarea capacității acelei centrale de a produce energie electrică și ar însemna să procurăm 100% din Ucraina și alte țări. Ținând cont de incertitudine, este complicat să încheiem contracte pe termen lung, care să asigure securitate și predictibilitate”, a precizat vicepemierul.

Autoritățile se așteaptă în perioada următoare, inclusiv, la un nou val de refugiați din Ucraina. „Războiul din Ucraina este în continuă desfășurare și a intrat într-o fază de uzură, dar cu o continuă imprevizibilitate în privința posibilei extinderi a zonelor de luptă și, respectiv, a evoluției crizei refugiaților sau altor consecințe”, a spus ministra de interne, Ana Revenco.

Potrivit ei, războiul din Ucraina a afectat, de asemenea, infrastructura, conexiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare, fiind necesare măsuri speciale.

Stare de urgență în R. Moldova a fost declarată de parlament pe 24 februarie și prelungită ulterior cu 45 și cu 60 de zile.

### Vezi și... ### Din cauza secetei, în Moldova ar putea fi instituită stare de urgență în agricultură