Raționalizarea consumului de gaze: guvernul renunță la cele mai severe măsuri

Guvernul a menținut măsura care prevede reducerea temperaturii agentului termic livrat centralizat cu până la 10%.

Guvernul a aprobat la 24 august un plan de raționalizare a consumului de energie, în anticiparea unei eventuale reduceri sau chiar sistări a livrărilor de gaze de la concernul rus Gazprom, în perioada rece a anului (octombrie – martie).

Dar executivul a revizuit două dintre măsurile propuse inițial, care au trezit controverse după publicarea planului pentru dezbateri publice:

  • s-a renunțat la intenția de a trece în regim online toate instituțiile de învățământ timp de cel puțin 10 zile pe lună - această măsură va fi aplicată doar în caz de necesitate și numai în școlile care au sisteme de încălzire pe gaz, se arată în documentul final;
  • a fost abandonată și ideea de a sista plenar iluminatul stradal pe timp de noapte, după ora 23.00; planul aprobat recomandă această măsură doar în caz de necesitate și numai în limita posibilităților.

Învățământul online

Andrei Spînu, vicepremierul responsabil de sectorul energetic, a spus în ședința de guvern că trecerea la învățământul în regim online se va face doar „într-o situație extremă”. El nu a definit ce înseamnă „extremă”, dar se poate înțelege că are în vedere întreruperea totală a livrărilor de gaze rusești și imposibilitatea încălzirii școlilor.

Cel puțin jumătate din instituțiile de învățământ au alternative de încălzire...

„La momentul actual, nu este luată o astfel de decizie. Cu siguranță putem spune că în septembrie, octombrie și poate noiembrie copiii vor merge la școală”, a spus Spînu. Dar Ministerul Educației în consultare cu autoritățile locale și regionale trebuie să pregătească măsura trecerii la regimul online în caz ne necesitate.

„Din datele noastre, cel puțin jumătate din instituțiile de învățământ au alternative de încălzire și Guvernul va achiziționa combustibili solizi pentru a suplini stocurile acestor instituții”, a mai spus vicepremierul.

Sistarea iluminatului stradal după ora 23:00

În privința iluminatului stradal, Spînu a spus că guvernul lasă această decizie „la discreția autorităților locale”.

Măsurile la care guvernul a renunțat au cauzat în momentul anunțării lor, la începutul lunii, reacții critice, surprinse și de Europa Liberă în discuții cu trecătorii pe străzile Chișinăului.

Your browser doesn’t support HTML5

„Acasă, în loc de două becuri, ținem unul”. Cetățeni, despre măsurile autorităților de a economisi energie

Reducerea temperaturii agentului termic livrat centralizat cu până la 10%

Renunțând la rigiditatea inițială în cazul măsurilor privind trecerea la învățământul în regim online și oprirea iluminatului stradal pe timp de noapte, guvernul a menținut totuși în decizia sa din 24 august o altă măsură care a trezit controverse - cea de a reduce temperatura agentului termic livrat centralizat cu până la 10%.

Eficiența acestei măsuri a fost pusă la îndoială de unii experți care cred că oamenii vor folosi surse suplimentare de încălzire, majorând consumul de energie electrică.

### Vezi și... ### Cât de eficiente sunt măsurile de raționalizare a energiei, propuse de guvern? Opinia experților

Planului de raționalizare a consumului de gaze mai prevede, între altele, reducerea temperaturilor la 19 grade Celsius în clădirile comerciale, publice și gospodăriile casnice, organizarea muncii la distanță în sectorul bugetar și, eventual, în cel privat, înlocuirea gazului cu alți combustibili, majorarea stocurilor de păcură, lemne și cărbune, precum și a importului de energie electrică din Ucraina.

Guvernul a aprobat și componența unei comisii speciale care va coordona aplicarea măsurilor de raționalizare a consumului de gaze. Din comisie fac parte majoritatea miniștrilor, directorii mai multor agenții de stat și ai companiilor furnizoare, precum și reprezentanți ai societății civile. Comisia va propune aplicarea măsurilor gradual în cazul în care concernul rus Gazprom reduce livrările cu 35%, cu 50%, sau le sistează sută la sută.

Guvernul estimează că, în cazul sistării livrărilor de către Gazprom, va putea acoperi deficitul până în luna decembrie și parțial ianuarie dintr-un împrumut de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția de gaze pe piața europeană. Ulterior, volumul de gaze necesar va fi achiziționat din banii acumulați din facturi, în condițiile în care tarifele vor fi ajustate la costul real al achiziționării.

### Vezi și... ### Statul va compensa cheltuielile de aprovizionare a populației cu lemne 

Compensarea facturilor

Guvernul urmează să propună în septembrie mecanismul prin care va compensa facturile cetățenilor pentru gazul consumat în sezonul rece. Compensările vor fi diferențiate, în funcție de nevoile gospodăriilor, dar executivul estimează că peste 80 la sută din gospodării vor primi suport.

Guvernul a anunțat la 3 august intenția aplicării unor măsuri de raționalizare a consumului în cazul unei crize a livrărilor de gaze rusești în perioada rece a anului, urmând un exemplu dat de Uniunea Europeană. Concernul rus de stat Gazprom a redus livrările către R. Moldova în octombrie 2021, pentru mai multe săptămâni, iar către țările UE livrările se reduc constant în 2022 pe fundalul războiului din Ucraina.