Trei persoane au fost reținute pentru 72 de ore în urma a patru percheziții efectuate vineri, 2 septembrie, în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. Membrii partidului au organizat proteste în fața președinției și Centrului Național Anticorupție acuzând guvernarea că face presiuni asupra liderilor opoziției.
Potrivit procurorilor, persoanele reținute sunt bănuite de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.
Într-un comunicat de presă, emis în această vineri dimineață, reprezentanții Partidului susține că scopul perchezițiilor a fost de a-i intimida pe activiștii formațiunii și împiedica organizarea protestului de la președinției, care a avut loc.
Tot vineri, procurorii au cerut prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în privința deputatei Marina Tauber și au informat că partidul Șor, în calitate de persoană juridică, a fost recunoscut în calitate de bănuit. Persoanei juridice la fel, fiindu-i incriminată comiterea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.
Vineri a fost a treia oară când procurorii au efectuat percheziții în acest dosar. Pe 25 iulie au avut loc percheziții în 97 de locații. Atunci, CNA anunța că de la președinții și secretarii organizațiilor de partid „au fost ridicate documente, înscrisuri, corespondență și alți purtători materiali de informații, în care ar fi reflectate date cu privire la persoane fizice sau juridice care ar fi beneficiat de plăți ilicite pentru prestarea de servicii sau activități în interesul partidului, din fonduri ilegale”.
Primele percheziții au avut loc pe 21 iulie. În aceeași zi, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost lipsită de imunitate parlamentară și reținută de CNA. Deputata se află în arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, după ce fost pusă sub acuzare de procurorii anticorupție.
Tauber este învinuită că a prezentat date false în raportul financiar al Partidului Șor pentru primul semestru al anului 2022 și că a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii de către un grup criminal organizat.
În demersul făcut în parlament pentru ridicarea imunității ei, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a arătat că formațiunea a făcut în această perioadă plăți în sumă de 20,5 milioane de lei, mult peste cele 1,7 milioane de lei declarate drept sursă de finanțare din donațiile membrilor.
### Vezi și... ### Protest la Președinție: „Libertate Marinei Tauber! Jos Maia Sandu!”