A fost lansată platforma compensatii.gov.md

Ministerul muncii și protecției sociale a lansat miercuri, 12 octombrie, programul „Ajutor la contor” și site-ul compensatii.gov.md unde cetățenii se pot înregistra ca să solicite compensații în facturile pentru gaze și energie termică.

În prima oră de la lansare, au fost înregistrate peste 3.000 de cereri online, a anunțat ministrul muncii, Marcel Spatari.

El a precizat că cetățenii se pot înregistra timp de aproape o lună și jumătate, până pe 25 noiembrie, pentru a obține, deja în facturile pentru luna noiembrie, una din cele patru categorii de vulnerabilitate energetică (de la foarte înaltă, la scăzută), în baza cărora va fi calculată valoarea compensație.

Consumatorii care nu se vor înregistra pe site vor obține automat categoria de vulnerabilitate medie, iar cei care o vor face după data de 25 noiembrie vor afla ce categorie le-a fost atribuită în facturile pentru lunile următoare.

Explainer | Cum vor fi compensate facturile pentru energie

Informații actualizate despre cum cetățenii pot solicita compensarea facturilor la curent, gaze și căldură. Apasă AICI

Cât valorează compensația

Valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate va fi stabilită de guvern în noiembrie.

„Banii disponibili astăzi în fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar permite reducerea facturii la gazele naturale în medie cu 12-13 lei. Facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a precizat ministrul.

Cine se poate înregistra pe site-ul compensatii.gov.md

Pe platforma compensatii.gov.md se poate înregistra fiecare persoană care achită facturi, indiferent dacă este sau nu proprietar al locuinței, dacă stă în chirie sau este refugiat din Ucraina.

Cei care nu au computer, telefon, tabletă sau acces la internet vor fi ajutați de asistenții sociali sau bibliotecari să se înregistreze pe platformă, completând aceeași cerere în scris.

În cerere vor fi indicate, între altele, numele, prenumele, IDNP, adresa, date de contact, codurile de identificare a punctelor de consum din facturi și veniturile medii ale fiecărui membru al familiei în ultimele 6 luni. Cei care au un credit ipotecar vor trebui să indice și numărul cadastral al locuinței.

Declararea veniturilor

Veniturile medii lunare trebuie să includă toate sursele, inclusiv pensii, indemnizații, alocații sociale, cu excepția ajutoarelor unice oferite de stat. Datele introduse de cetățeni vor fi confruntate cu cele de care dispune statul, inclusiv de la FISC sau CNAS. Dacă cetățenii vor indica venituri sub cele reale, vor fi luate în calcul cele cunoscute de stat, pentru a stabili categoria de vulnerabilitate.

„Statul nu cunoaște chiar totul. Este o realitate pe care nu o putem schimba de la o zi la alta. De exemplu, statul nu știe veniturile deținătorilor de patentă, pentru că ele nu se declară în alte sisteme informaționale”, a explicat Spatari.

El a precizat că sistemul informațional va verifica și averile cetățenilor în baza datelor de la Cadastru. Persoanele care dețin cote-părți în patru sau mai multe apartamente și cele care au imobile mai scumpe de 4 milioane de lei nu vor primi compensații.

### Vezi și... ### Expert în energetică: Kremlinul forțează Chișinăul să aleagă între două opțiuni proaste

Penalități pentru abuzuri

Cei care vor beneficia pe nedrept de compensații, de exemplu, pentru că au inclus în cerere date false, vor fi penalizați și vor trebui să returneze banii. „Este imposibil să urmărim fiecare cetățean în parte. Nu acesta este scopul nostru. Scopul este de a avea un mecanism cât mai echitabil. Iar abuzurile care vor fi semnalate prin criteriile de risc care există în sistem vor fi cercetate și oamenii vor fi penalizați”, a atenționat ministrul.

În acest an, pentru compensarea facturilor din noiembrie, care se achită în decembrie, au fost alocate 870 de milioane de lei, triplu față de noiembrie anul trecut. Pentru întreaga perioadă rece a anului (1 noiembrie- 31 martie) vor fi alocate, în total, circa 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut.

### Vezi și... ### Loviturile rusești în Ucraina au întrerupt livrările de curent electric către R. Moldova