Deficit de energie electrică: unii consumatori ar putea fi deconectați

R. Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică, în special în orele de vârf, semnalează compania Premier Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de curent din țară.

Furnizorul anunță că „în această situație critică”, poate limita consumul (până la volumele acoperite de contracte) prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori „în evantai”.

Premier Energy susține că va notifica din timp consumatorii și autoritățile publice din localitățile în care ar urma să fie limitat consumul de energie electrică.

### Vezi și... ### Zelenski: atacurile rusești au distrus 30% din centralele electrice ucrainene

Loviturile cu rachetă rusești asupra Ucrainei din 11 octombrie au dus la sistarea exporturilor ucrainene de energie electrică pentru Republica Moldova, care acopereau peste 30% din consum.

Începând cu 13 octombrie, R. Moldova a anunțat că România va livra energie electrică pentru a compensa oprirea exporturilor de curent din Ucraina.

Premier Energy afirmă, însă, că livrările din România nu acoperă întregul deficit: „Pentru ziua de vineri, 21 octombrie, furnizorul Premier Energy a fost notificat oficial de către SA Energocom despre existența unui deficit de energie de 284 MWh”.

### Vezi și... ### Loviturile rusești în Ucraina au întrerupt livrările de curent electric către R. Moldova

Furnizorul îndeamnă cetățenii să raționalizeze consumul de energie, în special, în orele de vârf ale dimineții 6:00-10:00 şi serii 18:00-23:00.

Totodată, în contextul crizei gazelor rusești, autoritățile din regiunea transnistreană au redus livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care alimentează malul drept cu cea mai mare parte a energiei electrice.

Your browser doesn’t support HTML5

Criza energetică stinge lumina la Ungheni