Avocatul fostului șef al SIS avertizează că revenirea la cazul profesorilor turci expulzați ar „deschide o cutie a Pandorei”

Fostul director SIS, Vasile Botnari, alături de soția sa, Natalia Botnari, la Curtea de Apel Chișinău, 17 ianuarie 2023

Curtea de Apel Chișinău examinează dacă trebue revizuit cazul fostului șef al SIS, Vasile Botnari, condamnat pentru expulzarea profesorilor turci. Într-un nou reportaj din sala de judecată, aflați de ce au invocat avocații lui Botnari cazul Șor pentru a preveni reexaminarea.

La audierile Curții de Apel Chișinău din 17 ianuarie, s-au întâlnit pentru a doua oară față în față soția unuia dintre cei șapte profesori turci expulzați ilegal în 2018 și soția celui care a fost condamnat pentru rolul jucat în expulzare, Vasile Botnari, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Reexaminarea cazului a fost cerută de Galina Tüfekçi, soția unui profesor expulzat, pe motiv că, în procesul inițial, din 2020, ea a fost exclusă din lista părților vătămate. Natalia Botnari a cerut și ea reexaminarea, spunând că, prin faptul că soțul său a fost condamnat și a achitat amenzi costisitoare din bugetul familiei, i-au fost încălcate și ei drepturile.

Găsit vinovat de abuz de putere și condamnat pentru rolul jucat în reținerea din 2018 și expulzarea a șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, Botnari a plătit o amendă de 88.000 de lei, despăgubiri de 125.000 de euro Ministerului Finanțelor (pentru pierderea cauzei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului) și 348.000 de lei către SIS (pentru zborul charter cu care profesorii au fost trimiși în Turcia).

Curtea de Apel a organizat audieri pentru a înțelege dacă dosarul trebuie întors pentru reexaminare, prima având loc la 15 decembrie.

Pe 17 ianuarie, audierile au început cu procurorul Vladislav Harti. Vorbind despre materialele cauzei penale care ar trebui analizate de judecătorii Curții de Apel, acesta a sugerat că în procesul inițial s-au comis încălcări de procedură. Cazul a fost examinat atunci de judecătorul Andrei Niculcea cu ușile închise, deși magistratul nu a luat formal o decizie în acest sens.

Încălcările de procedură sunt invocate de Galina Tüfekçi pentru a obține ca procesul să fie revizuit iar ea să fie recunoscută ca parte vătămată.

Avocatul lui Botnari, Vasile Nicoară, i-a cerut procurorului să clarifice dacă există probe care confirmă necesitatea revizuirii cauzei. Procurorul a răspuns că a identificat încălcări procedurale, dar nu a vorbit despre vinovăția lui Botnari.

„Judecătorul a ignorat încălcările comise de procuror”

În luarea sa de cuvânt, avocatul lui Tüfekçi, Vadim Vieru, a spus că Galina Tüfekçi a fost exclusă ilegal de pe lista victimelor, fără a i se oferi posibilitatea de a participa la ședințele de judecată. Vieru a subliniat că clienta sa pune la îndoială și imparțialitatea judecătorului Niculcea, și pe cea a procurorului Victor Plugaru, care a instrumentat cazul.

„Doamna Tüfekçi nu are încredere nici în procuror, nici în judecător. Judecătorul a ignorat încălcările pe care le-a admis procurorul”, a spus avocatul. El a mai declarat că înțelege că decizia de revizuire „nu este ușoară”, accentuând că în acest dosar este nevoie de echitate.

Galina Tüfekçi, soția unuia dintre profesorii turci expulzați din R. Moldova în 2018

Galina Tüfekçi a spus că, timp de 5 ani, se adresează la diverse organe de drept, cerând să i se explice de ce soțul ei a fost expulzat din țară. „Cu ce este vinovat soțul meu? Cu ce am greșit eu? În toți acești 5 ani, aud că el [Botnari] a apărat securitatea R. Moldova. Sunt sigură că el nu apăra Moldova, ci propriile lui interese”, a spus Galina Tüfekçi.

Ea a calificat drept o insultă faptul că la precedenta ședință, adresându-i-se, avocatul Vasile Nicoară a întrebat-o „în ce limbă să-i mai explice”.

Profesorii turci de la liceele „Orizont” au fost expulzați în septembrie 2018, fiind căutați la ei în țară de regimul președintelui turc Recep Erdogan din motive politice. Cazul a avut rezonanță internațională, iar R. Moldova a fost condamnată în legătură cu expulzarea de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

### Vezi și... ### „A suferit bugetul familiei”. Soția lui Vasile Botnari cere achitarea fostului șef al SIS în dosarul profesorilor turci

Fiind invitată să vorbească și ea, Natalia Botnari a spus doar că își susține apelul, prin care cere și revizuirea dosarului, și achitarea soțului său. Ea a cerut însă revizuirea dosarului abia după ce și Galina Tüfekçi a făcut acest lucru.

Avocatul lui Vasile Botnari însă insistă că revizuirea nu este necesară. Avocatul Nicoară a declarat că, dacă dosarul va fi returnat pentru revizuire, judecătorii Curții de Apel vor încălca drepturile lui Botnari și „vor deschide calea” spre o plângere la CEDO. „Vasile Botnari are dreptul la un proces echitabil”, a spus avocatul.

Totodată, Nicoară a subliniat că termenul de contestare a sentinței a expirat, iar Botnari a executat deja pedeapsa. Avocatul consideră că Galina Tüfekçi nici nu avea dreptul să se adreseze Curții de Apel, cerând reexaminarea, deoarece nu are un statut procesual în acest caz.

Completul de judecată format din judecătorii Igor Mânăscurtă, Oxana Robu și Ghenadie Morozan. Chișinău, 17 ianuarie, 2023

Cum au fost „intimidați” judecătorii cu dosarul lui Șor

Nicoară a avertizat că, prin întoarcerea cauzei spre revizuire, s-ar putea stabili un precedent periculos, care ar putea afecta soarta altor dosare de rezonanță.

„Imaginați-vă că în dosarul [lui Ilan] Șor, care este examinat de Curtea de Apel, în fiecare zi, vor veni câte 10-20 de persoane care vor spune că le-au fost încălcate drepturile. O astfel de decizie ar deschide cutia Pandorei. Cazul Tüfekçi va fi folosit ca precedent", a declarat avocatul. El a propus ca apelul Galinei Tüfekçi să fie respins, la fel ca și apelul Nataliei Botnari. Potrivit lui Nicoară, soția clientului său „a găsit motive formale” pentru a face apel.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari

Vadim Vieru, avocatul Galinei Tüfekçi, a spus însă că menționarea cazului Șor este o „exagerare” și „o încercare de a intimida instanța”. „Ca avocați, încercăm să manipulăm instanța”, a spus el. Avocatul a mai precizat că Natalia Botnari „abuzează de drept”, cerând achitarea lui Botnari.

„Mulțumesc colegului că a recunoscut că manipulează. Eu pot să orientez judecătorii, dar nu să-i manipulez”, a răspuns Nicoară. El a repetat că reexaminarea dosarului încalcă drepturile clientului său și că drepturile Galinei Tüfekçi nu pot fi tratate în mod prioritar în raport cu drepturile lui Vasile Botnari.

Următoarele audieri la Curtea de Apel au fost programate pentru 16 februarie. Atunci, își va susține pledoaria finală și Vasile Botnari.