ONU: Peste 9500 de civili au murit ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

Gropi comune la Bucea

Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a confirmat moartea a 9511 persoane și rănirea a 17206 civili din Ucraina ca urmare a invaziei la scară largă a Rusiei. Acestea sunt datele organizației din 24 februarie 2022 până la 27 august 2023.

Conform datelor ONU, numai între 1 și 27 august 2023, au fost înregistrate în Ucraina 585 de cazuri de deces sau rănire a civililor, dintre care 5 copii au fost uciși și alți 19, răniți.

Organizația subliniază că numărul real al victimelor este mult mai mare, deoarece există decalaje în primirea informațiilor din unele locuri unde luptele sunt în curs de desfășurare, iar multe rapoarte trebuie încă să fie confirmate.

Potrivit celor mai recente date ale Biroului Procurorului General al Ucrainei, în urma agresiunii rusești în Ucraina din 24 februarie 2022, 503 copii au fost uciși și peste 1117 au fost răniți. Procuratura subliniază că aceste cifre nu sunt definitive.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei

Pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina la sol și în aer pe toată lungimea graniței comune. Teritoriul Belarusului a fost folosit pentru a invada regiunea Kiev cu intenția de a captura capitala. În sud, armata rusă a ocupat o parte din regiunile Zaporojie și Herson, iar în nord - regiunile din regiunea Sumi și regiunea Cernihiv.

Președintele rus Vladimir Putin a numit această invazie pe scară largă o „operațiune militară specială”. Inițial, spunea că intenționează „demilitarizarea și denazificarea”, mai apoi a spus că invazia are ca scop „protejarea Donbasului”. În septembrie și începutul lunii octombrie, Rusia a încercat să anexeze și regiunile parțial ocupate Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Ucraina și Occidentul au declarat că aceste acțiuni sunt ilegale. Pe 12 octombrie, Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție prin care se condamnă încercarea Federației Ruse de a anexa teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că armata nu atacă obiecte civile. În același timp, aviația rusă, forțele de rachete, marina și artileria bombardează orașele ucrainene în fiecare zi. Clădirile rezidențiale și obiectele infrastructurii civile de pe întreg teritoriul Ucrainei sunt supuse distrugerii.

La sfârșitul lunii octombrie, Ucraina a estimat pierderile Rusiei în război la peste 70 de mii de soldați morți. În septembrie, Rusia a anunțat că pierderile sale erau mult mai mici, de maxime șase mii de morți. În iunie, președintele Zelenski a estimat că raportul dintre pierderile Ucrainei și Rusiei este la unu la cinci.

### Vezi și... ### Crește numărul morților civili ucraineni în bombardamentele din Herson

Nereușind să frângă rezistența armatei ucrainene, unitățile ruse supraviețuitoare s-au retras de pe teritoriul regiunilor Kiev, Cernihiv și Sumi la începutul lunii aprilie. În septembrie, ca urmare a unei contraofensive fulgerătoare, armata ucraineană a eliberat aproape întreaga zonă ocupată a regiunii Harkov.

Pe 11 noiembrie, Forțele de Apărare ucrainene au împins forțele ruse afară din Herson.

După eliberarea regiunii Kiev de sub trupele rusești, în orașele Bucea, Irpin, Gostomel și satele din regiune au fost descoperite fapte de crime în masă, gropi comune, torturi și violuri asupra civililor, inclusiv a copiilor, unii dintre aceștia executați cu un glonț tras de aproape.

Autoritățile ucrainene au declarat că Rusia se face vinovată de genocid. Țările occidentale participă și ele la identificarea faptelor de crime în masă și investigarea acestora. Federația Rusă respinge acuzațiile de crime de război.

Ulterior, au fost descoperite probe că armata rusă a torturat și executat civili ucraineni în aproape toate așezările eliberate de sub ocupația rusă. În special, în regiunile Cernihiv, Harkov și Herson.

Pe 6 iunie, barajul lacului de acumulare Kahov a fost complet distrus (se afla sub controlul armatei ruse de la începutul lunii martie 2022, iar în octombrie a fost minat de ocupanți), ceea ce a dus la inundarea unei suprafețe mari. S-au înregistrat multe victime umane, au fost distruse terenuri agricole și au fost poluate apele Niprului și Marea Neagră.

Ucraina susține că, în dimineața zilei de 9 august 2023, ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse, conform informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori: 503 copii au murit și peste 1117 au fost răniți de diferite grade. severitate.

Ucraina comemorează victimele de la Bucea, la un an de la eliberare