Instanța a constatat că lui Petic i-a fost încălcat dreptul la libertate, interzicerea torturii și respectarea vieții private și a dispus să-i fie achitate 2 milioane de lei în calitate de prejudiciu moral, 36.000 de lei - prejudiciu material și 27.000 - cheltuieli de judecată.
După pronunțare, Petic a spus Europei Libere că nu a decis, deocamdată, dacă va contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău. El crede că, dacă Ministerul Justiției o va face, examinarea va fi tergiversată, deoarece mai mult de jumătate din judecătorii instanței și-au dat demisia.
Petic a mai spus că această decizie este importantă pentru ca judecătorii și procurorii „să înțeleagă că nu se poate de ucis oponenții politici prin dosare fabricate”.
Reprezentantul Ministerului Justiției nu a comentat decizia.
A cerut 6 milioane de lei
Petic ceruse de la Ministerul Justiției și Procuratura Generală despăgubiri de 6 milioane de lei pentru că a fost deținut pe nedrept în trei închisori și șase izolatoare și a fost „denigrat enorm”. El crede că a fost persecutat din motivul că, în 2016-2018, îndemna locuitorii orașului Ungheni să iasă la proteste contra guvernării oligarhului Vladimir Plahotniuc și a deconspirat schemele de contrabandă de țigări în care era implicată conducerea Poliției de Frontieră.
La una din ședințele de judecată, Petic a povestit că a fost pe punctul de a-și pune capăt zilelor „de nedreptate și din cauza condițiilor inumane” din Penitenciarul 13.
„Dacă aveam un pistol, îmi trăgeam un glonț, așa cum face un militar”, a spus Petic.
În opinia lui, 6 milioane de lei „e o sumă modestă în raport cu prejudiciul” care i-a fost adus de acțiunile procurorilor și judecătorilor. Avocata Olga Ojog a declarat că încasarea acestei sume va fi „o lecție pentru alte persoane care ar pune mâna pe toc și ar încerca să fabrice alte dosare”.
Reprezentanții Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarilor nu au fost de acord să-i fie oferită o compensație atât de mare, numind-o „sumă excesivă”, dar au spus că, în principiu, solicitarea este „admisibilă”.
Dosarul de viol
Gheorghe Petic a fost reținut în toamna anului 2018, fiind acuzat de viol. În primăvara lui 2019, el a fost condamnat la 3,5 de ani de închisoare de prima instanță. Pe 19 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău a întors dosarul la rejudecare, iar Petic a fost eliberat direct din sala de judecată.
În 2021, acest caz a luat o turnură neașteptată. Procurorii au anunțat că dosarul a fost fabricat de către foști și actuali polițiști și au început o anchetă. Au fost publicate înregistrările video în care se vede cum oamenii legii instruiesc o femeie cum să-l acuze pe Petic de viol.
De fabricarea dosarului sunt acuzate mai multe persoane, inclusiv fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, și fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.
La scurt timp, Petic a fost achitat de instanță.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te