A fost emis al doilea mandat de arestare pentru Vladimir Plahotniuc

Procurorul general Alexandru Stoianoglo

Procurorul general Alexandru Stoianoglo

O instanță din Chișinău a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc, într-un nou dosar penal.

Fostul lider al PD, care s-ar ascunde în Statele Unite, este acuzat acum de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată.

Your browser doesn’t support HTML5

A fost emis al doilea mandat de arestare pentru VP

Noul dosar a fost intentat de o subdiviziune a procuraturii care nu s-a mai ocupat de Plahotniuc până astăzi și apare pe fondul speculațiilor că Plahotniuc s-ar afla în spatele plecării tot mai multor deputați democrați din coaliția de guvernare cu PSRM-ul președintelui Igor Dodon.

Mandatul de arest emis de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost pus în executare urmare a anunțului pe care l-a făcut procurorul general Alexandru Stoianoglo luni, 18 mai. Stoianoglo declarase că fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, ex-deputat și ex-prim-vicepreședinte al parlamentului este unul din „principalii beneficiari ai fraudei bancare”.

S-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară

Potrivit lui Stoianoglo, Plahotniuc ar fi creat și condus un grup criminal din care a făcut parte și fostul manager al Băncii de Economii Ilan Șor, la fel plecat din țară în vara anului trecut în contextul cedării puterii de către democrați. Faptul că până acum el nu a fost cercetat penal s-ar datora unei conjuncturi politice, a sugerat procurorul general. „Analizând materialele dosarelor, s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, dovezi care de fapt existau chiar de la bun început”.

Procuratura precizează că dacă mandatul, emis pentru 30 de zile, în absența acuzatului, va fi contestat în apel, dar va fi menținut de către judecători, urmează a fi examinată necesitatea anunțării lui în căutare internațională.

Dosarul în care Plahotiuc e declarat, cum spune procurorul general, drept beneficiar al operațiunii de devalizare a Băncii de Economii este gestionat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Până acum de frauda bancară s-a ocupat Procuratura Anticorupție, structură în sarcina căreia intră lupta cu corupția la nivel înalt. Întâmplarea face că PCCOCS tocmai astăzi a operat percheziții la Procuratura Anticorupție. Presa a scris că ar fi vorba despre o altă cercetare penală ce ar viza cazuri de corupere a procurorilor.

### Vezi și... ### Procuratura Anticorupție îl citează pe Vladimir Plahotniuc, avocații cer amânarea audierii

În luna septembrie anul trecut, o altă instanță emisese mandat de arest în absență pe numele fostului lider democrat, într-un dosar în care are calitatea de bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, ulterior procurorii anunțându-l în „urmărire internațională”. Potrivit președintelui Igor Dodon, acele prime acuzații formulate de procurorii anticorupție au fost prea subțiri pentru a solicita extrădarea din Statele Unite. Ambasadorul american la Chișinău Dereck G. Hogan a declarat că procedura de extrădare cu tot setul de documente urmează să fie examinată într-o procedură separată în Statele Unite.

Mai mulți reprezentanți ai opoziției și analiști au lansat presupunerea că activizarea procurorilor, după mai bine de patru ani de tergiversări, s-ar datora acutizării luptei politice dintre Igor Dodon și reprezentanții lui Plahotniuc.