A fost suspendată activitatea companiei care deține silozurile cu cereale din Portul Giurgiulești

Pompierii continuă misiunea de lichidare a incendiului în Portul Internațional Liber Giurgiulești, 24 Ianuarie 2023

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a decis ca, începând de marți, 24 ianuarie, activitatea companiei Danube Oil Company, ale cărei silozuri cu cereale au luat foc de câteva ori, să fie suspendată până vor fi remediate încălcările depistate. Pompierii încă se află la fața locului pentru a lichida ultimul incendiul.

Potrivit unui comunicat al guvernului, „agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile”.

În același timp, Agenția Supraveghere Tehnică (AST) a dispus ca silozurile să fie demolate și a acordat un termen de 60 de zile pentru înlăturarea încălcărilor.

„Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea-soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc”, susțin autoritățile responsabile.

Danube Oil Company nu avea un contract de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor, mai multe registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertiza obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate fără a respecta prevederile Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și întreprinderea Calea Ferată din Moldova.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat miercuri, 24 ianuarie, că pompierii și salvatorii încă întreprind acțiuni pentru a lichida incendiul de la rezervorul cu șrot de semințe de floarea-soarelui care a izbucnit pe 20 ianuarie, acesta fiind al doilea caz înregistrat în Portul Giurgiulești.

După incendiul din 16 ianuarie, Agenția de Mediu a anunțat că în zonă se menține un nivel înalt de poluare cu fenol, normele sanitare fiind depășite de la 1,2 până la 3,3 ori.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze care este prejudiciul cauzat de incendii. Procuratura Generală urmează să examineze acest caz după recepționarea materialelor primite de la inspectorat. De asemenea, autoritățile anunță că vor fi verificate toate silozurile din țară.

### Vezi și... ### Nivel înalt de poluare a aerului la portul internațional Giugiulești după incendii repetate