Absolvenții universităților din R. Moldova vor putea învăța și munci încă în 22 de țări

Procesul de admitere la Universitatea de Stat din Moldova, august 2023.

Diplomele de studii superioare din R. Moldova vor fi recunoscute în 22 de țări ale lumii, după ce statul a aderat la Convenția Globală privind recunoașterea calificărilor în învățământul superior, adoptată la Paris în 2019.  

Astfel, deținătorii unei diplome de studii superioare din R. Moldova își vor putea continua studiile și munci pe specialitate în țările semnatare ale Convenției.

Excepție fac câteva specialități pentru care se va cere o calificare suplimentară, în funcție de țară. De exemplu, în domeniului medicinei, sistemului de apărare, securitate, arhitectură sau medicină veterinară.

Convenția a fost ratificată de 22 de state, printre care Franța, Islanda, Japonia, Norvegia, Suedia, România, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord etc. La rândul ei, R. Moldova va recunoaște diplomele eliberate de țările membre ale Convenției.

R. Moldova devine mai atractivă pentru studenții străini

Șefa Direcției Cadrul Național al calificărilor, Tatiana Gherștega, susține că, în ultimul an, numărul studenților străini care vin să studieze în R. Moldova s-a triplat.

„Odată cu asocierea la spațiul UE, noi devenim tot mai solicitați de cetățenii din alte țări, inclusiv America Latină, Africa și Asia. Ei sunt încrezuți că diploma va fi recunoscută și vor putea să-și continue studiile”, afirmă Tatiana Gherștega.

Potrivit funcționarei, dacă anul trecut 700 de străini au solicitat admiterea la instituțiile de învățământ din Republica Moldova, în prima jumătate a acestui an numărul lor a ajuns deja la 700, număr care s-ar putea dubla, sau chiar tripla până la sfârșitul anului de studii.

Reportaj/ Cedric Osseng Mbogock este originar din Camerun. După ce a făcut timp de șapte luni cursuri pregătitoare de limba română, tânărul își va face studiile de masterat la Universitatea de Stat din Moldova (USM), la Facultatea de Informatică. A venit la Chișinău la recomandarea fratelui său, care, la fel, a învățat la USM.

Your browser doesn’t support HTML5

Din Africa, la Chișinău. Tot mai mulți studenți străini, în universitățile moldovene

Vot de încredere studiilor din R. Moldova

Responsabilii de la Ministerul Educației susțin că semnarea convenției de la Paris reprezintă și un vot de încrederea acordat sistemului de învățământ superior din R. Moldova.

„Noi suntem parte a spațiului unic european de educație încă din 2005, odată ce am semnat Convenția de la Bologna, avem toate instrumentele implementate, creditele de studiu, actele de studii sunt conform recomandărilor UE”, menționează șefa Direcției Cadrul Național al calificărilor, de la Ministerul Educației.