Linkuri accesibilitate

40 de seniori încep orele la „Universitatea pentru vârsta a treia”


Cursurile se vor desfășura în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024, iar la final studenții seniori vor primi diplome.
Cursurile se vor desfășura în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024, iar la final studenții seniori vor primi diplome.

Proiectul „Universitatea pentru vârsta a treia” a fost lansat. Cei 40 de seniori înmatriculați, inclusiv șapte refugiați ucraineni, încep marți orele. Ei au avut de ales între două specialități: „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații” în română și rusă.

Printre studenții seniori înmatriculați la Universitatea de Stat din Moldova în proiectul-pilot „Universitatea pentru vârsta a treia” este și Chiril Răcilă din raionul Sângerei. Chiar dacă are studii superioare tehnice, bărbatul a hotărât să mai meargă o dată la facultate pentru a învăța să folosească tehnologiile moderne.

„Am făcut universitate, am absolvit-o în 1972, dar atunci erau alte timpuri. Formarea digitală este o problemă actuală, mai ales pentru noi, la vârsta noastră. Nepoții noștri mai bine se pricep decât noi. Am așteptări mari, mai ales în ceea ce ține de comunicare. Vreau să comunic cu alte persoane, să învăț ceva nou”, a spus Chiril Răcilă (73 de ani).

Chiril Racilă: „Am așteptări mari, mai ales în ceea ce ține de comunicare”.
Chiril Racilă: „Am așteptări mari, mai ales în ceea ce ține de comunicare”.

Lecțiile vor începe cu „ABC-ul utilizării telefonului - setări, probleme tehnice”. Studenții seniori vor mai învăță despre tehnologii informaționale și comunicare, starea de bine și relațiile interpersonale, sănătatea fizică și stilul de viață, educația juridică și financiară.

Claudia Jalbă (76 de ani) este nerăbdătoare să revină pe băncile universității. Femeia spune că, de când a ieșit la pensie, nu prea are cu cineva vorbi pentru că majoritatea rudelor ei sunt plecate peste hotare.

„Vrem să ne implicăm mai activ în societate, să ne debarasăm de rutina aceasta zilnică. Ce m-a motivat pe mine să vin aici? Ca să-mi îmbunătățesc sănătatea mintală, pentru că, în afară de fizic, îmbătrânește și creierul nostru. Și pentru a stimula creierul, noi trebuie să-l implicăm în diferite activități”, a spus Claudia Jalbă.

Claudia Jalbă, în vârstă de 76 de ani, este nerăbdătoare să revină pe băncile universității.
Claudia Jalbă, în vârstă de 76 de ani, este nerăbdătoare să revină pe băncile universității.

Cei 40 de studenți au fost selectați din peste 200 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care au aplicat la program.

„Pot să spun că acest proiect pilot deja este un succes, pentru că am avut un interes mult peste așteptările noastre și, cu siguranță, va trebuie să ne gândim cum să extindem acest proiect minunat. Pentru că la noi, în comparație cu țările europene, oportunitățile persoanelor vârstnice de a învăță pe parcursul vieții sunt mult mai limitate”, a declarat la lansare ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Durata unui curs este de 12 lecții a câte 90 de minute, iar studenții seniori vor trebui să vină la ore o dată sau de două ori pe săptămână.

„Vă văd în mintea mea realizând sarcinile pentru acasă împreună cu nepoții dumneavoastră, pentru cursul de educație digitală. Sunt sigură că și copiii dumneavoastră vă vor ajută. Pe viitor, ne gândim să dezvoltăm și alte programe, pe diverse arii de interes”, a adăugat secretara de stat din Ministerul Educației, Galina Rusu.

„Universitatea pentru vârsta a treia” reprezintă o formulă de educație adaptată pentru femeile și bărbații în vârstă, misiunea căreia constă în promovarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții. Proiectul este foarte popular în întreaga lume.

Cursurile se vor desfășura în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024, iar la final studenții seniori vor primi diplome. Proiectul este realizat cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării și Universitatea de Stat din Moldova.

Vezi și:

Peste 20 de seniori din satul Cajba, raionul Glodeni, au format un grup numit „Vârsta de argint”, pentru a promova îmbătrânirea activă. De câteva ori pe săptămână, își dau întâlnire la casa de cultură, unde cântă și dansează, sau merg la bătrânii neputincioși și îi ajută prin gospodărie.

Grupul „Vârsta de argint”: Ziua – la clacă, seara – la dansuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG