ACUM sau niciodată: PSRM e invitat la dialog

Liderii blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu

Nu este exclus că socialiştii ar putea refuza dialogul cu Blocul ACUM, care anterior a respins invitația PSRM de a discuta formarea unei majorități parlamentare.

Partidul Socialiștilor va decide marți cum vede ieșirea din impasul postelectoral de după alegerile din 24 februarie. Anunțul socialiștilor urmează invitației la dialog pe care fracțiunea a primit-o astăzi din partea Blocului ACUM, de a discuta adoptarea mai multor legi pentru scoaterea instituțiilor statului de sub controlul oligarhic. Invitația Blocului ACUM survine după ce socialiștii au avut săptămâna trecută o primă rundă de negocieri cu PD pentru crearea unei majorități parlamentare, dar fără rezultate palpabile. Cât de posibile sunt eventualele negocieri între socialiști și Blocul ACUM și cu ce finalitate?

Your browser doesn’t support HTML5

ACUM sau niciodată: PSRM e invitat la dialog


Blocul ACUM invită repetat la discuţii fracțiunea PSRM spunând că este îngrijorat de lipsa unui parlament funcțional şi tergiversarea constituirii organelor de lucru ale legislativului. În invitația publicată de ACUM se spune că discuțiile celor două formațiuni, care dețin împreună 61 de voturilor în noul Parlament, trebuie să vizeze adoptarea de legi pentru scoaterea instituțiilor statului de sub controlul oligarhic, ce ar fi exercitat de a treia mare formațiune parlamentară, Partidul Democrat.

ACUM a mai invitat deputații socialiști la asemenea discuții săptămâna trecută, dar solicitarea a fost respinsă pe motiv că nu a fost adresată direct fracțiunii PSRM, ci deputaților separat. Invitația de luni, 8 aprilie, vine după negocieri eşuate săptămâna trecută între socialiștii şi democraţi pentru crearea unei majorități parlamentare, dar şi după un apel al unui grup de experţi şi activişti ce pledează pentru un front comun al ACUM şi PSRM.

Unul dintre părtașii acestei idei este activistul civic Valeriu Paşa de la comunitatea WatchDog. El crede că socialiştii nu ar avea vreun temei să refuze dialogul cu cei din ACUM, doar dacă socialiştii nu-şi doresc o coaliție cu democrații.

Expertul Valeriu Pașa

Finalitatea ar trebui să fie votarea de comun acord de către cele două formaţiuni a mai multor decizii şi legi ce ar pregăti termenul unui scrutin anticipat, spune Valeriu Paşa.

„E vorba de decizii privind componența organelor de stat responsabile pentru organizarea alegerilor – CEC, Consiliul Audiovizualului, Guvernul, dar şi legislaţia, acest sistem electoral care a fost întors pe dos trebuie modificat la loc şi create condiţii pentru alegeri reprezentative organizate transparent, corect, în condiţii echitabile conform legii, fără abuz de resurse administrative.”

Analistul politic Ion Tăbîrţă pune la îndoială că socialiştii ar putea da curs invitaţiei Blocului ACUM. Unul din motive ar fi aparenta sciziune a fracţiunii PSRM:

„Acum se văd doi poli de putere la socialişti. Primul pol este şeful statului care, după cum se vede, este favorabil alianţei de guvernare cu PD.

Cel mai probabil şi deputaţii din PSRM sunt divizaţi...

Al doilea pot este reprezentat de Zinaida Greceanîi care este persoana din cadrul PSRM care discută real acum cu Federaţia Rusă. Cel mai probabil şi deputaţii din fracţiunea socialiştilor sunt divizaţi şi nu ştim cât de unitari vor fi ei în cazul ipotetic a unui vot în mai multe privinţe cu Blocul ACUM.”

Dacă totuși socialiștii vor accepta dialogul cu cei din ACUM rezultatul ar putea fi o coaliție de moment, crede Ion Tăbîrță:

„Una pentru a forma structurile în Parlament, pentru a vota un pachet de legi, în mod special cel privind revenirea la fostul sistem electoral pentru a slăbi poziţiile PD în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Dar aceste discuţii nu se vor referi nicidecum la o majoritate de guvernare.”

Comentatorul Corneliu Ciurea

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că deşi blocul ACUM şi PSRM par a fi incompatibile, colaborarea celor două entităţi ar fi logică date fiind animozitățile ambelor faţă de PD.

Până la decizia finală a PSRM, ce va fi anunţată marţi, 9 aprilie, deputatul socialist Grigore Novac a comentat totuşi invitaţia Blocului ACUM considerând-o neserioasă. „Colegii din Blocul ACUM demult s-au încurcat în declarații: ba doresc să se întâlnească cu noi, ba nu doresc... ba nu au ce discuta. Este greu de a înțelege logica lor”, a spus Novac.

Nu este exclus, aşadar, că socialiştii ar putea refuza dialogul pentru că anterior ACUM a respins iniţiativa socialiştilor de a discuta formarea unei majorități parlamentare.

### Vezi și... ### Roman Mihăeș: „Alegerile anticipate ar conveni doar Partidului Democrat”

ACUM a refuzat săptămâna trecută să participe şi la ultimele consultări mediate de Igor Dodon la care PSRM şi PD nu au ajuns la vreun numitor comun. Ulterior şeful statului Igor Dodon a mers într-o vizită la Moscova, unde presa a relatat că s-ar fi deplasat şi lidera PSRM Zinaida Greceanîi.

PSRM pare să dețină acum toate pârghiile pentru a orienta situația spre formarea coaliției majoritare sau spre declanșarea alegerilor anticipate. Nu pentru că socialiştii au cele mai multe mandate, ci pentru că orice coaliție posibilă pare a fi acum doar cu participarea socialiștilor.