Alegeri cu un singur candidat la Tîrnova. Candidatul Partidului „Șansă”, exclus din cursă înainte de alegeri

Alegerile locale generale au avut loc în toamna anului 2023. Totuși, mai multe localități nu și-au putut alege primarii sau consilierii, astfel, pe 2 iunie, sunt alegeri locale noi la Tîrnova, raionul Dondușeni și Bucovăț, raionul Strășeni.

În comuna Târnova, raionul Dondușeni, din nordul Moldovei, cetățenii cu drept de vot au, astăzi, opțiunea să aleagă numai un singur candidat. În ajunul alegerilor, din cursă a fost eliminat candidatul Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor. Avocații formațiunii spun că e o decizie „abuzivă.”

Candidatul din partea formațiunii „Șansa” la funcția de primar al com. Tîrnova, Ruslan Filipaș, a fost scos din cursă în baza unei decizii a Consiliului electoral de circumscripție local sub pretextul „coruperii alegătorilor.”

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a respins cererea prealabilă a candidatului, astfel că formațiunea s-a adresat în judecată.

La 31 mai, CEC anunța despre tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi în Tîrnova, raionul Dondușeni, și orașul Bucovăț din raionul Strășeni. Buletinele de vot de la Târnova au fost tipărite conținând un singur candidat – cel al socialiștilor. La 2 iunie, CEC informa că alegerile „se desfășoară în regim normal.”

Judecătoria Edineț, sediul Dondușeni, a lăsat în vigoare decizia autorităților electorale de la Tîrnova. Cazul a ajuns la Curtea de Apel. Sâmbătă seara, susținători ai blocului Pobeda/Victoria, afiliat oligarhului Ilan Șor, cereau în curtea instanței de la Bălți „proces echitabil”. Avocații formațiunii au solicitat, însă, strămutarea cauzei.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica spune că reacția autorității electorale din Tîrnova a fost „promptă” la sesizările organelor de drept, iar argumentele - plauzibile. „Consider că au adoptat hotărârile în strictă conformitate cu prevederile legale”, a afirmat Pavel Postica, citat de postul public de televiziune.

De cealaltă parte, avocatul Vadim Banaru spune că scoaterea lui Filipaș din cursă reprezintă un „abuz” al puterii și că autoritățile electorale și-au asumat „rolul de procuror și judecător”, dând „sentințe” pe fapte ce nu țin de competența lor. Banaru mai afirmă că și acest caz va ajunge la Curtea de Strasbourg.

La alegerile locale generale de anul trecut, din noiembrie, când în R. Moldova era instituită stare de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a decis excluderea din cursa electorală a tuturor candidaților Partidului „Șansă”.

Făcând atunci anunțul, premierul Dorin Recean se referea la „implicarea unui actor străin inamic în procesul electoral” din R. Moldova, care „punea în pericol securitatea națională.” Formațiunea „Șansă” a atacat, în cele din urmă, decizia autorităților moldovene la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te