Linkuri accesibilitate

Interdicția de a candida pentru membrii Partidului Șor a fost anulată. Parlamentul ar putea s-o impună iar


Protest al Partidului Șor în fața Curții Constituționale, în timp ce în instanță avea loc una din ședințele privind constituționalitatea partidului, mai 2023.
Protest al Partidului Șor în fața Curții Constituționale, în timp ce în instanță avea loc una din ședințele privind constituționalitatea partidului, mai 2023.

Curtea Constituțională a anulat modificările legislative prin care majoritatea parlamentară PAS a interzis foștilor membri ai Partidului Șor să candideze timp de 3 ani. Acest lucru nu schimbă rezultatele alegerilor generale locale din noiembrie 2023, la care aceștia nu au fost admiși.

În plus, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că deputații vor modifica din nou legea, ținând cont de decizia Curții, ca să nu permită „grupărilor criminale să deturneze procesele electorale şi să submineze democrația”.

Curtea Constituțională a emis această decizie pe 26 martie, ca răspuns la sesizarea depusă de un grup de deputați din fostul Partid Șor încă în octombrie 2023. Formațiunea fusese declarată ilegală în iunie 2023, pe motiv că ar fi reprezentat „un pericol iminent pentru ordinea constituțională”.

Judecătorii au explicat că legislația a fost modificată în grabă: proiectul de lege a fost înregistrat și aprobat în două lecturi pe 4 octombrie 2023, iar deputații nu au avut suficient timp pentru a formula amendamente.

Interdicția a fost introdusă în ajunul alegerilor locale generale din noiembrie 2023, „pentru a proteja integritatea scrutinului”. „Chiar dacă proiectul de lege trata o chestiune urgentă, Curtea nu a considerat că termenul oferit de Parlament le-a permis deputaților să-și exercite dreptul de a formula propuneri”, au explicat magistrații.

Curtea a mai criticat faptul că persoanelor care au contribuit în mod nesemnificativ la faptele pentru care partidul a fost declarat neconstituțional li s-a aplicat aceeași interdicție, pe aceeași durată, ca și celor care au avut rol activ. Judecătorii au amintit că experții internaționali recomandaseră ca restricția să fie bazată pe o evaluare individuală.

De asemenea, magistrații au spus că mecanismul nu le-a oferit candidaților posibilitatea de a se apăra efectiv, deoarece Comisia Electorală Centrală nu era obligată să le prezinte informațiile în baza cărora nu au fost înregistrați în cursă.

Anul trecut, după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii, deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au interzis foștilor membrii ai formațiunii neconstituționale să candideze la alegeri timp de 5 ani.

Pe 3 octombrie 2023, Curtea Constituțională a anulat aceste restricții, care erau colective. A doua zi, parlamentarii au aprobat o măsură similară, dar au micșorat termenul interdicției până la 3 ani și au stabilit niște criterii în baza cărora aceasta va fi aplicată.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG