Lidera PAS, Maia Sandu, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția diasporei moldovene din Europa de vest, iar liderul Platformei DA Andrei Năstase va concura în circumscripția 33 din municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut miercuri, la o conferință de presă a blocului electoral ACUM. Năstase ar putea să aibă printre rivali un tiz, Andrei Nastas, un cetățean care a depus luni cerere la Comisia Electorală Centrală și despre care blocul ACUM spune că ar fi un spoiler găsit de putere pentru a deturna votul. Comisia Electorală Centrală a înregistrat, nu fără dispute, primele liste ale candidaților de partid înaintea parlamentarelor din 24 februarie.
CEC a înregistrat listele candidaților pe circumscripția națională a PD, PSRM, PCRM, şi a blocului ACUM. Din lista socialiştilor a fost exclus un candidat pentru că nu a prezentat certificatul de integritate. Din acelaşi motiv, lista comuniştilor s-a redus cu nouă candidaţi. Cele mai aprinse discuţii le-a stârnit însă înregistrarea listei blocului ACUM.
Membrul CEC Iurie Ciocan a cerut amânarea înregistrării pe motiv că a identificat inadvertențe procedurale legate în special de participarea pe liste a doi reprezentanţi ai PLDM, formaţiune ce nu figurează ca parte a blocului ACUM. Ciocan a anunţat că va face o opinie separată la decizia membrilor CEC de a înregistra totuşi lista blocului, din care a fost exclus un candidat care nu a prezentat certificatul de integritate.
Blocul ACUM a făcut publică azi şi lista candidaților din cele 51 de circumscripţii uninominale, cu excepția a cinci circumscripții în care nu au fost deocamdată desemnaţi candidaţi. Este vorba de circumscripția Căușeni, de trei circumscripții din autonomia găgăuză şi de una din regiunea transnistreană.
Liderul PPDA Andrei Năstase va candida în circumscripția uninominală care include suburbiile Băcioi, Codru, Durlești, Sângera și Trușeni. E cunoscut faptul că voturile din aceste entități de la periferia capitalei au făcut diferența în alegerile locale din Chişinău din 2018, alegeri câștigate de Năstase, dar invalidate de judecătoarea Berdilo suspectată, de opinia publică, de dorința necamuflată de a intra în voia guvernării. Andrei Năstase nu s-a arătat surprins de intenţia unei persoane cu același prenume şi un nume aproape identic, Andrei Nastas, să îi facă concurenţă în aceeași circumscripţie. E o încercare de a manipula electoratul, a spus azi liderul PPDA, Andrei Năstase:
„Plahotniuc nu a înţeles că oamenii din suburbii sunt deşteptaţi. Aţi văzut ce s-a întâmplat la alegerile locale. Nu au nici o şansă. Oamenii din suburbii ştiu să facă alegerea între alb şi negru, între grâu şi neghină, între ACUM şi restul.”
În circumscripția în care candidează Năstase va intra în competiție socialistul Vladimir Roșca și Ion Duca de la Partidul Nostru, chiar dacă, notează observatorii, stânga pro-rusă nu a avut niciodată succes electoral în suburbiile capitalei. Principalul contracandidat al lui Năstase ar putea fi deputatul democrat Constantin Ţuţu, înregistrat marţi în calitate de candidat de către CEC.
Principalul contracandidat al lui Andrei Năstase ar putea fi deputatul democrat Constantin Ţuţu...
Din primăvara lui 2018 Ţuţu a început să fie tot mai prezent în suburbiile din această circumscripţie participând la inițierea sau finalizarea lucrărilor la diverse șantiere de infrastructură.
Lidera PAS Maia Sandu va candida în circumscripția din Europa de vest a diasporei care a sprijinit-o masiv în prezidențialele din 2016. Mai mulți exponenți ai diasporei i-ar fi reproşat blocului ACUM că au delegat-o pe Maia Sandu în cea mai comodă circumscripție în loc să sprijine un candidat din diaspora. În aceeași circumscripție și-au anunțat intenția de a candida activistul civic Oleg Brega, fosta șefă a Biroului pentru relații cu diaspora Olga Coptu din partea PDM, socialistul Vadim Rotari şi candidata independentă Ana Macari.
### Vezi și... ### Pregătiri de campanie – liste, oferte, integritățiÎn lista candidaţilor blocului ACUM în circumscripţii sunt patru liberal-democraţi, deputaţii Iurie Ţap, Grigore Cobzac, Maria Ciobanu, precum şi vicepreşedintele formaţiunii Ion Terguţă care va concura cu Vlad Plahotniuc la Nisporeni, regiunea de baștină a liderului PD, care încearcă în mod vizibil să-şi asigure prin varii metode cota maximă de popularitate în această regiune. Terguţă a semnalat însă dificultăți în procesul de înregistrare în cursă.
Fostul liberal Valeriu Munteanu care a părăsit PL şi a decis să se alăture blocului ACUM va candida în circumscripția Orhei în care candidează primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate în dosarul fraudei bancare.
Până acum doar blocul ACUM şi PSRM şi-au anunţat candidaţii din uninominale...
Munteanu se pare că a renunțat să se înscrie într-o cursă relativ avantajoasă în circumscripția din Anenii Noi care include şi satul său natal Floreni, localitatea în care Munteanu a deţinut funcţia de primar.
Până acum doar blocul ACUM şi PSRM şi-au anunţat candidaţii din uninominale. Fiecare candidat din circumscripţie trebuie să aibă grup de iniţiativă înregistrat la CEC care să adune semnături în sprijinul concurentului. Termenul limită de înregistrare a grupurilor de inițiativă expiră în ziua de 4 ianuarie. Acum sunt înregistrate 251 de grupuri de iniţiativă. 88 de candidaţi au colectat deja semnături şi au cerut să fie înregistrați în cursă, iar 28 sunt deja înregistrați.