S-a trecut de pragul validării, prezența rămâne mai mică decât în 2016

Actualizare ora 18:30: Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie sunt validate, participate a trecut de o treime din cei înscriși pe listele electorale dar rămâne semnificativ sub nivelul de acum patru ani. Alegerile din acest an se desfășoară însă în condiții speciale, create de pandemia de coronavirus.

### Vezi și... ### Până la ora 18.00 au votat 39% din alegătorii din R. Moldova

------------------------------------------------------------------

Actualizare ora 17:30: Prezența la vot în alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie, rămâne sub cea de acum patru ani dar s-a trecut de pragul de 30% la sută din alegătorii înscriși pe listele electorale, pentru ca votul să fie validat.

La ora 17:00 votaseră 36,28% din alegători, față de 42,6% în 2016.

-----------------------------------------------------------------------

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la ora 15.00 în toată ţara au votat aproape 840 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 29 la sută din numărul celor înscriși.

### Vezi și... ### Până la ora 15.00 au votat în toată ţara 29 % din alegători

La scrutinul prezidențial de acum patru ani, la aceeași oră, rata de participarea depășise deja pragul minim de o treime, necesar pentru validare a scrutinului.

La urnele sunt așteptați peste 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale.

Cel mai activ votează persoanele vârstnice de 56 de ani şi peste. Cei mai pasivi sunt, la fel ca în precedentele scrutine, tinerii de până la 25 de ani.

Your browser doesn’t support HTML5

La Străşeni, alegătorii vor un preşedinte care să nu-i dezamăgească

În afara ţării, unde au fost deschise 139 de secţii de votare, până la ora 15.00 au votat peste 70 de mii de alegători. În prima parte a zilei la mai multe secţii de votare din diaspora s-au înregistrat aglomerații.

Your browser doesn’t support HTML5

Cozi și la Varnița: „Noi tot suntem cetățeni ai Moldovei, nu suntem vinovați că trăim peste Nistru”

Alegerile, organizate pe timp de pandemie, au loc în condiții de speciale protecție și prevenție.

În R. Moldova continuă să crească numărul de noi infectări cu coronavirus, vineri s-au înregistrat 968 de noi contaminări, față de 912 cu o zi înainte și numai puțin peste 300 la începutul săptămânii.

Bilanțul persoanelor infectate a trecut de 72 de mii, cel al deceselor legate de Covid-19 este de 1.766.

În cursă sunt înscriși opt candidați, dar potrivit ultimelor sondaje de opinie, președintele Igor Dodon (independent susținut de Partidul Socialiștilor) și Maia Sandu (PAS) conduc în preferințele electoratului. Și tot sondajele de opinie indică faputul că alegerile de duminică vor fi urmate de un al doilea tur, între candidații situați pe primele două locuri.

Candidații la alegerile prezidențiale

Lista candidaților și note biografice.

Sunt deschise 2.143 de secţii de votare de pe teritoriul R. Moldova, dintre care 42 și alegătorii de pe malul stâng a Nistrului.

Alegeri prezidențiale, primul tur, 1 noiembrie, primii alegători vin la secțiile de votare

Peste hotare, anul acesta, se deschid alte 139 de secții de votare, dintre care cele mai multe în Italia (30), Rusia (17), România (13) şi Statele Unite (12).

Pentru validarea alegerilor este nevoie de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot) .

Acum patru ani, prezența la vot, în primul tur al prezidențialelor a fost de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.

Alegerile au loc într-o perioadă specială, aceea a pandemiei și au necesitat măsuri și reguli speciale.

### Vezi și... ### Cetățean al R. Moldova, în vârstă, chemat la urne pe timp de pandemie

De asemenea, au fost înregistrate și unele nereguli referitoare la finanțarea campaniei, la modul în care s-a făcut folosindu-se, adesea, funcțiile publice, dar și inconsistențe ale clasei politice care nu a reușit să se mobilizeze pentru a discuta și adopta noi prevederi legislative referitoare la forma votului, mai ales la votul electronic sau la cel prin corespondență.

### Vezi și... ### Așteptările alegătorilor de la Bălți

O altă problemă care se adaugă celor implicate de condițiile pandemiei este aceea numărului redus de observatori sau, cum e cazul celor ai Adunării Parlamentului Consiliului Europei, i-a forțat să monitorizeze doar online într-o perioadă în care încrederea populației în justiție cunoaște minime dramatice.

În total, pentru alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie, R.Moldova are deschise 139 de secții de votare peste hotare, dar - pe fundalul epidemiei de coronavirus - funcționarea lor va fi reglementată de măsurile sanitare luate de fiecare țară gazdă în parte.

Alegerile în diaspora.

Relatare în curs de acutalizare. Toate informațiile despre votul în alegerile prezidențiale pe moldova.europalibera.org. Ne găsiți și pe Facebook , Instagram, iar toate reportajele video pe canalul de YouTube al Europei Libere.