Alertă aeriană în toată Ucraina

Clădire grav avariată de atacurile ruse permanente de la Avdiivka, din regiunea Donețk, Ucraina, 8 noiembrie 2023.

În toată Ucraina s-a dat alertă de raid aerian pe 14 noiembrie, autoritățile îndemnând populația să meargă în adăposturile, pe fondul informațiilor despre activități aeriene ruse, relatează corespondenții redacției ucrainene RFE/RL.

„Există pericolul de atacuri cu rachete în toată Ucraina. Avioane de luptă rusești MiG-31K au decolat de la bazele lor”, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Comunicatul, care nu oferă alte detalii, a venit după ce cel puțin o persoană a fost ucisă și o altă persoană a fost rănită mai devreme, pe 14 noiembrie, în orașul Nikopol din sudul regiunii Dnipropetrovsk, în urma unui atac rusesc cu drone.

Dnipropetrovsk este una dintre regiunile Ucrainei, vizată constant de atacurile rusești.

Separat, apărarea aeriană a Ucrainei a declarat că șapte drone rusești au fost doborâte deasupra Ucrainei pe 14 noiembrie, fără a preciza ce regiuni au fost vizate și dacă au existat victime și pagube.

Lupte crâncene printre ruinele din Avdiivka

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât patru drone ucrainene în patru regiuni rusești - Moscova, Tambov, Oriol și Briansk la începutul zilei de 14 noiembrie.

Guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klicikov, a declarat că „infrastructura nu a fost afectată și nu s-au înregistrat victime”.

Ucraina nu a comentat raportul.

Ucraina, ale cărei orașe și populație civilă au fost în mod constant supuse atacurilor cu drone și rachete de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, și-a intensificat treptat în ultimele luni propriile atacuri cu drone aeriene și maritime asupra obiectivelor situate adânc în interiorul Rusiei, precum Moscova.

Între timp, Germania a livrat pe 14 noiembrie un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, care include 10 tancuri Leopard 1A5 și 1,4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, a anunțat Ministerul Apărării de la Berlin.

Pe de altă parte, tot marți, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat separat că este puțin probabil ca UE să-și poată onora promisiunea de a livra Ucrainei, până la sfârșitul lunii martie 2024, un milion de proiectile de artilerie.

### Vezi și... ### O țintă ratată? UE promisese Ucrainei un milion de proiectile până în martie 2024

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au fost implicate în 80 de confruntări directe de-a lungul liniei frontului în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major ucrainean pe 14 noiembrie.

Lupte grele au avut loc în direcția Liman din regiunea estică Harkov și în jurul localității Avdiivka, în regiunea Donețk, pe care forțele ruse au încercat fără succes să le încercuiască în ultimele luni.

Forțele ucrainene „continuă o ofensivă în direcția Melitopol” în sudul Ucrainei, a adăugat Statul Major, fără a oferi mai multe detalii.

### Vezi și... ### Avdiivka, un „tocător de carne” pentru Rusia | Negocieri de pace în Malta: Moscova a refuzat să participe