Astăzi, la mai bine de șase săptămâni după alegeri, Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și blocul ACUM și-au prezentat fiecare, separat, viziunea despre locul său într-o eventuală nouă guvernare. În linii mari, formațiunile politice au repetat, de fapt, idei mai vechi, dar au apărut și unele elemente noi, suficiente pentru ca unii observatori să întrevadă o posibilă nouă guvernare.
Your browser doesn’t support HTML5
Răspunzând invitației Blocului ACUM de a vota împreună un pachet de legi anti-oligarhice pentru a înlătura de la putere Partidul Democrat, socialiștii au avansat propriile condiții pentru crearea unei majorități parlamentare. PSRM o propune președintă a Parlamentului pe lidera formațiunii, Zinaida Greceanîi. Socialiştii au respins ideea unui Guvern minoritar şi vor în noul executiv să conducă Ministerul de Externe şi cel al Apărării. Socialiştii mai insistă pe readucerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea șefului statului, pe consolidarea statutului limbii ruse şi anularea legii care restricționează retransmisiunea televiziunilor rusești în R. Moldova.
„PSRM urmărește să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un Guvern şi program de guvernare susținute în totalitate de această majoritate. PSRM confirmă disponibilitatea de a identifica discuţiile în vederea depăşirii crizei politice. Dacă totuşi nu va fi posibil de identificat acest compromis şi de asigurat un dialog în baza celor expuse, PSRM este pregătit să meargă în alegeri anticipate”, a declarat secretarul ideologic al socialiștilor, Ion Ceban.
Deputaţii Blocului ACUM care aşteptau azi socialiştii la discuţii au fost îndemnați de lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, să analizeze lista de propuneri ale formațiunii pe care o conduce.
În replică, Blocul ACUM a acuzat PSRM de complicitate cu PD și lipsă de interes pentru „dezoligarhizarea statului”.
Lidera PAS Maia Sandu: „Se pare că reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, dezoligarhizarea statului, lupta cu clanul mafiot condus de Plahotniuc nu sunt priorităţi pentru PSRM”.
Liderul PPDA Andrei Năstase: „PSRM promovează de fapt cele două opţiuni ale lui Vladimir Plahotniuc şi ale PD: alegeri anticipate pe sistemul actual de vot şi a doua opţiune este coaliţia dintre PD şi PSRM”.
### Vezi și... ### Ce s-ar schimba dacă s-ar repeta alegerile parlamentare?Oferta socialiștilor a fost anticipată de cea a Partidului Democrat, care a propus propriul pachet de măsuri pe baza căruia este gata să poarte negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare. Dacă condiţiile socialiştilor poartă mai curând un caracter politic, atunci democraţii au propuneri exclusiv sociale. Oferta democraților intitulată „Pachetul social Pentru Moldova”, prevede, între altele, majorarea indemnizației unice la naștere și introducerea altor alocații pentru copii, ajutoare de Paști și Crăciun pentru pensionari și persoanele defavorizate, mărirea ajutoarelor sociale pentru perioada rece a anului, continuarea programului de reparare a drumurilor și extinderea programului „Prima casă”.
Şeful fracţiunii PD, Pavel Filip: „Acestea sunt priorităţile care vor sta la baza negocierilor politice pentru formarea viitoarei majorităţi parlamentare şi a Guvernului. Partidul Democrat îşi va intensifica în perioada următoare eforturile pentru a identifica partenerul politic care să ajute Moldova să nu intre într-o criză politică şi socială de durată, un parteneriat politic care să fie bazat pe aşteptările cetăţenilor”.
### Vezi și... ### Igor Dodon în vizită la Moscova. Impas în negocieri la ChișinăuDupă ultima rundă de negocieri mediată de şeful statului Igor Dodon, democraţii şi socialiştii au anunţat că au viziuni comune anume în domeniul social. Iată de ce mulţi dintre analişti cred că PSRM şi PD şi-au adresat de fapt reciproc aceste oferte pentru a forma o majoritate.
Politologul Dionis Cenuşă observă că socialiştii vor să preia controlul asupra politicii externe şi să consolideze instituţia președintelui, fără să ceară însă o funcţie în instituţiile de drept, ceea ce ar însemna, spune Cenuşă, că socialiștii acceptă ca democrații să-şi menţină controlul total asupra actului de justiție. Analistul mai crede că socialiștii insistă pe consolidarea statutului limbii ruse şi anularea politicilor de combatere a propagandei rusești pentru că „atât socialiștii, cât şi Rusia trebuie să vândă cumva o eventuală coaliție dintre socialiști şi democrați”.
Un alt analist politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul consideră că pachetul social al democraților și cel lingvistic și de politică externă a socialiștilor vor fi ambalate într-o alianța „Pro Moldova” între PSRM și PDM.
Democraţii au publicat azi un sondaj realizat la comanda lor de compania IMAS, care arată că majoritatea cetăţenilor nu îşi doresc alegeri anticipate şi că un eventual scrutin anticipat nu ar schimba raportul de forţe în Parlament, eliminând doar formațiunea lui Ilan Șor. În acelaşi sondaj, cei mai mulţi dintre respondeţi ar agrea dintre toate coaliţiile posibile cea a socialiştilor cu democraţii.