Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Tocmai am participat împreună la o întâlnire cu observatorii din partea Consiliului Europei, care se întrebau dacă presa este suficient de informativă, dacă din activitatea presei oamenii care citesc, ascultă emisiunile, privesc televizorul devin mai informați, mai conștienți de votul pe care îl au și cui trebuie să-l dea. De aici rezultă și întrebarea: ce misiune vezi dumneata pentru instituția pe care o reprezinți?
Alina Radu: „Misiunea noastră este cunoscută. De 15 ani noi vrem să informăm publicul nu neapărat despre un candidat sau despre alegeri, noi vrem să informăm despre toate procesele de dezvoltare, democratice, vrem să informăm despre tot ceea ce face ca, eventual, lucrurile în Republica Moldova să se miște spre bine sau să informăm publicul despre care sunt frânele, cine contribuie la faptul că avem atâta corupție, cine contribuie la faptul că avem atâta opacitate, că nu există acces la informație.
Candidații nu sunt responsabili, de fapt, în fața publicului și implicit în fața presei. Deci, asta trebuie să fie misiunea oricărei instituții de presă, asta-i scris în definiția fundamentală a jurnalismului, și-mi pare foarte rău că o mare parte din mass-media consideră că informează publicul dacă arată câțiva candidați și prezintă declarațiile acestora, fără să fie luați la întrebări serioase despre corupție, despre transparență, despre ce au făcut exact și cum înțeleg dezvoltarea pe viitor a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În campania electorală uneori se creează impresia că este mai important ce spune candidatul, or candidații la un moment dat se erijează în experți și mai puțin importantă este analiza, expertiza unor oameni care studiază dosarele, declarațiile, ca și cum în campanie devine sterilă presa și trebuie să multiplice doar declarațiile reciproce sau chiar sudalmele la adresa concurenților. Cum luptați voi cu acest gen de campanie?
Alina Radu: „Tocmai de asta este o inechitate, pentru că o mare parte din presa din Republica Moldova, în special televiziunile sunt controlate politic. Aceste instituții media își asumă un fel de comportament cvasi-corect prin care poate și organizează niște dezbateri în care trei minute vorbește unul, trei minute altul, fără analiza în profunzime a factorilor care au condus la atâta corupție și la atâta încălcare a drepturilor omului în societate.
Persoana care vine cu niște mișmașuri în funcție și nu a fost pedepsită atunci, prinde la curaj și pe urmă întrebăm de ce avem o clasă politică atât de coruptă...
Scuzați, asta nu se va schimba dacă noi, pur și simplu, „pieptănăm” câte un candidat trei minute la un post TV. Misiunea noastră este cea mai grea și asta trebuie să-și asume toți jurnaliștii, să ia la puricat CV-urile, acțiunile, locurile de muncă ale acestor candidați, ce au făcut, exact cum au făcut și ce au greșit; să se arate mai mult ce au greșit, pentru că persoana care vine cu niște mișmașuri în funcție și nu a fost pedepsită atunci, ea prinde la curaj și pe urmă ne întrebăm de ce avem o clasă politică atât de coruptă. Se întâmplă astfel, pentru că nu s-a spus suficient și nimeni nu a fost pedepsit pentru erorile mai mici din copilăria lor politică, să zicem așa.”
Europa Liberă: Un străin cu care am stat de vorbă mi-a sugerat că, de fapt, se creează impresia că autoritățile în mod intenționat au deschis o ecluză prin care au intrat în spațiul public o mulțime de candidați, 200 sau 300 de candidați pe care este imposibil să-i verifici și acum în avalanșa asta, de fapt, se simt foarte bine și o să le iasă pasiența așa cum au dorit.
Noi, jurnaliștii, suntem deseori atrași de activitatea de a-i monitoriza pe cei care fac gălăgie și să nu ne mai ajungă timp și forțe să ne uităm la cei care umblă cu săcușorul cu sfeclă...
Alina Radu: „Cred că aceste alegeri sunt de fapt o mare fabrică de cvasi-candidați sau de non-candidați, de nume și numișoare scoase dintr-un anonimat profund doar ca să încarce spațiul public și să participe la această orchestrare publică că avem pluralism de candidați, pentru ca niște candidați politici să aibă liniștea de a sta în spate și de a-și rezolva situația prin, să zicem, promovarea foarte bună la anumite posturi care deja sunt capturate, prin întâlniri cu mașini scumpe și autocare scumpe prin localități și cu niște cadouri...
Deci în timp ce pe rețele sociale sau pe undeva sutele de mini-candidați fac un fel de gălăgie, granzii corupți își fac treaba și își ocupă un loc în, nu vreau să zic în inima electoratului, dar în stomacul alegătorului mergând cu punguța cu cadouri de la casă la casă, din sat în sat, din circumscripție în circumscripție. Iar noi, jurnaliștii, suntem deseori într-un mod fals atrași în această activitate de a-i monitoriza pe cei care fac gălăgie mare și să nu ne mai ajungă timp și forțe să ne uităm la cei care umblă cu săcușorul cu sfeclă și cu hrișcă pe la tanti Maria și nenea Vasile.”
Europa Liberă: Deci, proverbul cu apa tulbure?
Alina Radu: „E cam așa.”