Potrivit unui raport publicat de agenția de știri Mizan, afiliată sistemului judiciar iranian, Saleh Mirehashemi, Majid Kazemi și Saeed Yaqoubi au fost executați în zorii zilei de 19 mai într-o închisoare din orașul Isfahan din centrul Iranului.
Cei trei au fost implicați într-un incident petrecut la 16 noiembrie 2022, în timpul căruia doi membri ai forțelor paramilitare Basij și un ofițer de poliție au fost împușcați mortal în orașul Isfahan din centrul Iranului.
### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din IranConfruntarea a avut loc în toiul protestelor de amploare declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie 2022, în timp ce aceasta se afla în custodia poliției moralității pentru că ar fi încălcat regulile islamice privind hijabul.
Cu toate acestea, după cum rezultă din verdictul instanței făcut public de familiile acuzaților, sentințele de condamnare la moarte pentru cei trei nu au fost pronunțate pentru crimă, ci pentru „război împotriva lui Dumnezeu”, o infracțiune de care sunt acuzați frecvent disidenții politici.
De asemenea, cei trei nu și-au recunoscut vinovăția în timpul mărturisirilor forțate difuzate la televiziunea de stat iraniană.
Apelurile publice și internaționale pentru anularea execuțiilor au crescut în ultimele zile, după ce Curtea Supremă iraniană a confirmat sentințele. Membrii familiilor condamnaților și susținătorii acestora au organizat numeroase mitinguri în fața închisorii centrale din Isfahan. Acestea au fost întâmpinate cu un răspuns adesea violent din partea forțelor de securitate.
### Vezi și... ### HRW: Suferințele produse de crizele drepturilor omului deschid calea unui nou model de conducereÎn urma anunțului privind execuțiile celor trei bărbați, organizația Amnesty International s-a declarat „îngrozită” de aceste acțiuni, despre care a spus că sunt rezultatul unor procese „deficitare”, desfășurate cu rapiditate fără a respecta drepturile acuzaților.
Uniunea Europeană condamnă execuțiile „în termenii cei mai fermi posibil”, iar senatorul australian Penny Wong a scris pe Twitter: „Condamnăm aceste crime reprobabile în termenii cei mai fermi posibil... Australia este alături de poporul iranian".
Persoanele condamnate au lansat propriul lor apel la ajutor public, scriind un mesaj disperat din interiorul închisorii la 18 mai, scos pe ascuns din închisoare și publicat pe rețelele de socializare. „Nu-i lăsați să ne ucidă. Avem nevoie de ajutorul vostru”, implora biletul scris de mână. Mai mulți avocați și juriști iranieni au subliniat într-o scrisoare din 15 mai că procedurile judiciare, revizuirea și condamnarea celor trei au fost „ilegale” și că „standardele unui proces echitabil nu au fost respectate în niciunul dintre aceste cazuri”.
Autoritățile au avertizat luni de zile, după izbucnirea tulburărilor declanșate de moarte Mahsei Amini, că vor reacționa cu duritate la orice formă de disidență. Parlamentarii au făcut presiuni asupra sistemului judiciar pentru a aplica pedeapsa cu moartea în procesele celor arestați în timpul protestelor, considerate una dintre cele mai mari amenințări la adresa conducerii islamice de la preluarea puterii în 1979.
Până în prezent, autoritățile iraniene și-au pus în aplicare amenințările, executând cel puțin șapte protestatari, inclusiv pe cei trei din 19 mai.
Activiștii pentru drepturile omului spun că autoritățile iraniene se folosesc de execuții pentru a încerca să instaureze frica în societate, mai degrabă decât pentru a combate criminalitatea.
Amnesty International a declarat într-un raport anual din 16 mai că în Iran au crescut vertiginos execuțiile la 576 în 2022, de la 314 în anul precedent.
### Vezi și... ### În 2022 s-au înregistat cele mai multe execuții din ultimii cinci ani (raport Amnesty International)Grupul pentru drepturile omului din Iran, cu sediul în Norvegia, spune că, până acum în acest an, au fost executate cel puțin 256 de persoane în Iran,peste 90 doar în ultimele 18 zile, ceea ce face din luna mai „cea mai sângeroasă lună” din ultimii cinci ani în această țară.
„Asistăm în Iran nu la execuții, ci la omoruri în masă extrajudiciarecare își propun să genereze teroarea în societate pentru a menține puterea”, a declarat directorul asociației Human Rights-Iran, Mahmood Amiry-Moghaddam. „Pentru a opri mașina de ucis a republicii islamice, este nevoie de acțiuni ferme și concrete din partea comunității internaționale și nu doar de expresii de regret și condamnări.”
La 18 mai, Statele Unite au îndemnat Iranul să nu efectueze cele trei execuții, dar unii activiști și chiar politicieni occidentali au declarat că trebuie depus un efort mai mare pentru a opri valul de pedepse cu moartea executate de Teheran.
„Nimeni nu știe dacă ar fi putut fi salvați, dar Germania & UE nici măcar nu încearcă. Ministrul german de externe Anna Baerbock trebuie să privească și să găsească în sfârșit cuvinte pentru oroarea care are loc în Iran. Tăcerea nu este o politică!” a scris pe Twitter Norbert Rottgen, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului german.