Amnesty International: „A devenit aproape imposibil ca rușii să mai protesteze”

Oleg Kozlovski, cercetătorul Amnesty International din Rusia, 23 aprilie 2021

Autoritățile ruse au îngrădit dreptul oamenilor la proteste pașnice într-o asemenea măsură încât a devenit aproape imposibil ca rușii să mai protesteze într-un mod semnificativ, arată organizația internațională Amnesty International într-un raport făcut public joi. „Autoritățile din Rusia au erodat dreptul la libertatea de întrunire pașnică prin utilizarea de legi restrictive, tactici violente ale poliției și urmăriri penale pentru a reduce la tăcere disidența pașnică”, susține Amnesty în raportul său intitulat „Rusia: niciun loc de protest”, publicat înainte de alegerile parlamentare și locale din Rusia de luna viitoare.

### Vezi și... ### Putin, organizaţiile indezirabile și presa

Raportul documentează o reducere a numărului protestelor pașnice despre care Amnesty spune că tendința a început odată cu Legea federală a adunărilor din 2004 și s-a accelerat în ultimii ani. „Autoritățile ruse reduc de ani buni dreptul la libertatea de întrunire cu o persistență și inventivitate incredibile”, a declarat Oleg Kozlovsky, cercetătorul organizației din Rusia. „Protestul pașnic pe stradă a ajuns să fie văzut ca o crimă de către oficialii de stat. Și un act de eroism al acelor ruși care încă mai cred că este dreptul lor să-l exercite”.

Raportul a solicitat guvernului să se asigure că următoarele alegeri vor avea loc într-o atmosferă diferită. „Alegerile parlamentare de luna viitoare oferă Rusiei posibilitatea de a-și schimba abordarea pentru a se angaja în promovarea și protecția drepturilor omului, inclusiv dreptul la libertatea de întrunire pașnică”, se arată în raportul influentei organizații internaționale.