Ancheta fraudei bancare: un raport al BNM și mai multe coincidențe

Un protest neobișnuit în fața BNM. 13 noiembrie 2019

„Legalizarea ilegalităților în condiții de stare de urgență”, a reacționat la știre economistul Veaceslav Negruța, fost ministru al finanțelor.

Banca Națională a trimis în parlament un raport în care justifică acțiunile conducerii din 2014 a instituției, atunci când s-au acordat credite de urgență celor trei bănci devalizate în urma furtului bancar. Problema e că atât guvernatorul de atunci al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, cât și cinci subalterni ai acestuia din acea perioadă, trei viceguvernatori, un șef de secție și unul de direcție, sunt anchetați de Procuratura Generală de la Chișinău pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari și asta tocmai în legătură cu acele evenimente din 2014.

Your browser doesn’t support HTML5

Ancheta fraudei bancare: un raport al BNM și mai multe coincidențe



Neobișnuitul concluziilor din raport rezultă din faptul că atât compania Kroll, cât și o comisie parlamentară de anchetă, dar și Procuratura Generală de la Chișinău au aparent o cu totul altă părere despre felul cum au fost gestionate lucrurile de către Banca Națională în 2014, când echivalentul al unui miliard de lei a dispărut din trei bănci moldovene, iar guvernul a dispus suplinirea găurii cu bani din rezerva de stat.

Kroll, de exemplu, a spus, la capătul investigației sale efectuate la comanda autorităților de la Chișinău, că furtul s-a produs urmare a unei acțiuni concertate a celor trei bănci, iar prima care este responsabilă de prevenirea unor astfel de înțelegeri dintre instituțiile financiare de pe piața bancară este regulatorul, adică Banca Națională.

În vara lui 2019, când coaliția PSRM-ACUM preluase guvernarea de la democrații lui Vlad Plahotniuc, o comisie parlamentară cunoscută mai ales drept „comisia Slusari” după numele conducătorului ei, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a spus și ea, la capătul unei anchete, că Banca Națională a jucat un rol esențial în admiterea furtului.

„Noi am ajuns la concluzia că Banca Națională, instituțional, este principalul vinovat de ceea ce s-a întâmplat.”

### Vezi și... ### Dosarul Șor: răsfățat de procurori, uitat de judecători


Timp de aproape șase ani, cât la guvernare se mai aflau forțe politice din perioada furtului, niciunul din conducători de atunci ai Băncii Naționale nu fusese anchetat de justiția moldoveană. La începutul lunii martie, anul curent, Procuratura Generală, deja cu un nou șef, Alexandru Stoianoglo, i-a reținut succesiv și pus sub învinuire pe tocmai șase foști și actuali funcționari din conducerea Băncii, în frunte cu Dorin Drăguțanu, fostul guvernator. Toți sunt cercetați pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, iar Stoianoglo se declara convins la începutul anchetei de implicarea Băncii Naționale în furtul bancar din 2014. Și iată acum vine acest raport care spune, pe scurt, că acordarea, în 2014-2015, a creditelor de urgență pentru acoperirea furtului a fost legală și că băncile devalizate au utilizat absolut legal banii rezervei de stat.

„Legalizarea ilegalităților în condiții de stare de urgență”, a reacționat la știre economistul Veaceslav Negruța, fost ministru al finanțelor, care ne-a explicat ulterior într-o intervenție:

Veaceslav Negruța


„Eu nu exclud că e o formă de a crea anumite percepții și, posibil, o formă de înțelegere între componentele noii guvernări PSRM-PD. Vedeți că sunt și anumite coincidențe și eu nu știu dacă în R. Moldova sunt posibile simple coincidențe: raportul apare pe 7 aprilie, pe 6 aprilie este eliberat Drăguțanu.

Dar a fost vorba de acțiuni concertate între trei bănci, iar ei nu spun nimic în acest raport despre aceste acțiuni concertate. Nimic decât complicitate cu cei care au gestionat procesele atunci nu poate fi. Dar și interferență în acțiunile procurorilor care investighează furtul bancar.”

### Vezi și... ### Alexandru Slusari: Lipsa unui progres în dosarul devalizării băncilor va fi un semn că justiția e sub influență politică (VIDEO)


O revenire clară pe linia de mușamalizare în tot ce ține de investigarea furtului bancar vede, la rândul lui, în raportul și concluziile BNM Alexandru Slusari, fostul șef al anchetei parlamentare.

„Cel mai probabil, vor să închidă acest subiect, deoarece acum PSRM este în coaliție cu PD, din care fac parte și unele personaje obscure care au avut contribuție la devalizarea sistemului bancar și, cumva, trebuie de închis subiectul prin acest raport formal. Dar repet, parlamentul deja a dat aprecierea politico-juridică a acțiunilor băncii naționale, mai mult decât atât, acum și procuratura se ocupă cu tragerea la răspundere a foștilor conducători ai acesteia și, după mine, o fac absolut justificat. ”

Într-un scurt comentariu pe care ni l-a oferit, o purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a spus astăzi doar că ancheta continuă: „Urmărirea penală continua și toți cei urmăriți au statut de învinuit.”

### Vezi și... ### Procuratura a reținut mai mulți foști și actuali șefi ai Băncii Naționale în legătură cu „furtul miliardului”


Dintre toți foștii și actualii conducători ai BNM puși luna trecută de procurori sub învinuire, unul, vorba fiind de viceguvernatorul Aureliu Cincilei, el și soțul unei deputate democrate din coaliția guvernamentală PSRM-PD, este cercetat în libertate, iar procuratura anunțase anterior că acesta „ar colabora cu ancheta”.

Cercetat până acum doua zile în stare de arest, și fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, a fost eliberat din izolator la cererea avocaților și plasat în arest la domiciliu, printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău.