Anunțul a fost făcut de Andrei Spînu, vicepremierul moldovean responsabil de sectorul energetic, la o conferință de presă, la Chișinău, pe 2 august.
Spînu a spus că măsurile de raționalizare a consumului de gaze vor fi elaborate de o comisie specială a guvernului, care mai trebuie creată. El nu a dezvăluit care pot fi aceste măsuri. Dar un plan de urgență aprobat de UE pe 26 iulie pentru a reduce cu 15% propriul consum oferă posibile indicii.
Înlocuirea gazelor cu alte tipuri de combustibil
Planul promis de Comisia Europeană și aprobat aproape fără schimbări de țările membre se axează pe înlocuirea gazului cu alți combustibili și pe economie de energie în toate sectoarele.
R. Moldova va încerca și ea să completeze rezervele de stat de păcură pentru a înlocui gazele naturale la producerea de energie termică, în special în Chișinău.
Vicepremierul Spînu a spus că, pentru perioada rece a anului, este nevoie de 216.000 tone de păcură doar pentru întreprinderea Termoelectrica, furnizorul de agent termic centralizat din capitală. În prezent, R. Moldova dispune de capacități de stocare doar pentru aproximativ 50.000 de tone.
„Ne dorim să avem depozitele pline până la începerea sezonului rece, iar apoi să facem achiziții suplimentare. S-ar putea să ajungem să stocăm și în România”, a spus vicepremierul.
În timp ce planul european de raționalizare a consumului, care are scopul de a asigura funcționarea industriilor și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele, cel moldovean se axează mai mult pe nevoile populației.
„Ne apropiem de o iarnă extrem de dificilă, dar nimeni nu va rămâne fără căldură și energie electrică”, a dat asigurări vicepremierul Spînu.
Andrei Spînu: Toată lumea înțelege că prețul la gazele naturale este nejustificat.
Guvernul examinează între altele măsuri de sprijinire a celor care folosesc lemne pentru încălzire pe timp de iarnă, iar importul de cărbune va fi facilitat. Potrivit lui Spînu, ținta este importul suplimentar a peste 100.000 de tone de cărbune.
Relația cu Gazprom și prețul gazelor
UE a decis raționalizarea consumului de gaze după ce concernul rus de stat Gazprom a redus sau a sistat livrările în țări membre. În cazul R. Moldova, Gazprom nu a spus nimic despre stabilitatea livrărilor în următoarele luni.
„Sper, totuși, ca pe parcursul lunii august să avem această discuție și să avem o claritate”, a spus la conferința de presă vicepremierul Spînu.
### Vezi și... ### Moldova ia împrumut de la BERD 300 de milioane de euro pentru stocuri strategice de gazeVorbind despre scumpirea gazelor rusești, oficialul a declarat că „toată lumea înțelege că acest preț de pe piață este nejustificat”. Chiar dacă scumpirile vor continua, „oamenii care au nevoie cel mai mult de ajutor vor fi ajutați”, a spus vicepremierul, referindu-se la Fondul de reducere a vulnerabilități energetice, instituit recent. Compensațiile vor fi calculate în funcție de veniturile fiecărei gospodării.
R. Moldova a împrumutat în luna iulie 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a achiziționa gazele naturale de la bursele europene și a face rezerve pentru iarnă. Alte 75 de milioane de euro au venit sub formă de grant de la Comisia Europeană.
„Deja avem stocuri de 24 de milioane de metri cubi”, a spus vicepremierul Spînu. Pentru a trece de perioada rece a anului, octombrie - aprilie, R. Moldova are însă nevoie de un volum estimat de peste 312 milioane de metri cubi de gaze naturale.
Vicepremierul responsabil de sectorul energetic a mai dat asigurări că R. Moldova nu va rămâne fără curent electric. Ucraina ar putea asigura sută la sută din consumul de energie electrică al R. Moldova. Spînu a spus că au fost semnate contracte cu furnizorii din Ucraina pentru situații de urgență, astfel încât R. Moldova să nu rămână „nici o zi” fără curent electric.