Peste o sută de concurenți electorali și în jur de patru sute de grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlament au fost înregistrați în circumscripțiile uninominale. Între timp, Departamentul de Stat american a îndemnat autoritățile din R. Moldova să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura un proces electoral liber și corect și un rezultat transparent, care să respecte voința alegătorilor din Moldova. Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București, vorbește despre miza scrutinului parlamentar din R. Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Tot mai mulți demnitari occidentali declară că așteaptă ca alegerile din Republica Moldova să fie libere, corecte, democratice și să fie respectată opțiunea cetățenilor. Mesaje de acest fel au fost transmise și de la Washington, și de la Bruxelles, și de la București. De ce vine această atenție sporită din exterior?
Angela Grămadă: „Transmiterea coerentă a unor astfel de mesaje și repetat, în același timp, mai ales după rezultatele alegerilor locale pentru Primăria Chișinău care au fost anulate anul trecut, ele sunt oportune în sensul de a arăta autorităților din Republica Moldova că există un ochi care se uită în permanență la ceea ce face Chișinăul și la ceea ce fac autoritățile în acest sens, pentru că nimeni nu își dorește la Chișinău un Guvern cu care să nu poată să coopereze și un Guvern care să nu poată să fie responsabil din punctul de vedere al obligațiilor pe care și le-a asumat în repetate rânduri cu mai mulți parteneri occidentali.
Nu poți să investești la nesfârșit în niște parteneri, care, pe de o parte, fac promisiuni, iar pe de altă parte, nu își dovedesc eficiența și nu își dovedesc cu sinceritate aceste angajamente pe care și le-au asumat anterior, ceea ce prejudiciază oarecum și imaginea partenerilor.
Putem să ne uităm în acest sens pe ceea ce spune Barometrul de Opinie Publică al Republicii Moldova sau pe ceea ce spun cetățenii, care compară de multe ori Uniunea Europeană sau oricare alt partener occidental al Republicii Moldova, de fapt, cu un partener al anumitor interese economice de la Chișinău.”
Europa Liberă: Cum se vede această luptă politică pentru accederea în Parlament la aceste alegeri din 24 februarie?
Angela Grămadă: „Pentru mine acest scrutin nu este unul decisiv. Adică, noi am avut foarte multe scrutine decisive, totuși el este unul căruia merită să-i acordăm atenție din simplul motiv că au existat anumite premise pe parcursul anului 2017-2018, care ne pot induce anumite concluzii sau anumite lucruri pe care noi am putea să le prevedem în cazul dat. Și aici mă refer la o posibilă fraudare a alegerilor, care nu este exclusă și pe care tot mai mulți cetățeni par să o îmbrățișeze.
Aceste alegeri vor fi foarte, foarte dure...
De aici apare și întrebarea: Cum mă implic eu în cadrul scrutinului? Mă duc la vot sau nu mă duc la vot? Dacă mă duc la vot, votez împotriva tuturor sau, pur și simplu, îmi distrug buletinul? Pentru că și acestea sunt niște opțiuni ale alegătorilor, care deja nu mai au încredere în majoritatea forțelor politice de la Chișinău. Pentru mine personal, în calitate de expert, aceste alegeri vor fi foarte, foarte dure. Eu văd foarte mult angajament din partea mai ales a celor care se află la guvernare și a celor care au reprezentanți în Parlament. Mă refer la formațiunile politice care există acum în Parlament, care încearcă prin foarte multe metode, instrumente să își păstreze, cel puțin, numărul de deputați pe care l-au avut anterior, astfel încât, revin, să nu-și prejudicieze interesele
Şi văd foarte puțină strategie sau tactică din partea partidelor de opoziție...
economice pe care le au.
Și văd foarte puțină strategie sau tactică din partea partidelor de opoziție. Nu mă refer la cele care sunt parlamentare, dar mă refer exclusiv la cele extraparlamentare, care o parte nu au învățat din greșelile din campania din 2016, iar o altă parte dintre ele nu s-au uitat pe metodologie și pe modul în care ar trebui să deruleze eficient o campanie electorală. Deci nu au învățat, pur și simplu, din greșelile ori ale partenerilor, ori ale trecutului.”
Europa Liberă: Rezultatele acestor alegeri parlamentare ar putea să decidă încotro Moldova?
Angela Grămadă: „Nu cred că e neapărat miza acestor rezultate pentru forțele politice și nici nu cred că este miza deja pentru cetățeanul Republicii Moldova ca să se uite anume pe aceste lucruri în platformele electorale, mai degrabă ei se vor uita ce se va întâmpla concret cu Moldova, ce se poate face în Moldova, cine poate să facă aceste lucruri și care sunt promisiunile pe care le fac nu neapărat pentru politica externă politicienii noștri, dar mai ales pentru politica internă a Republicii Moldova, pentru că contează extrem de mult toate promisiunile, contează extrem de mult modul în care sunt făcute aceste promisiuni – mai agresiv sau mai domol. Asta va avea un impact destul de mare. Și contează foarte, foarte mult dacă există vreo oportunitate să apară forțe politice noi, care să vină într-adevăr cu proiecte concrete, să îmbunătățească condițiile de trai din Republica Moldova.”
### Vezi și... ### Criza identitară din Republica Moldova în context electoral (VIDEO)Europa Liberă: La puțin timp după ce România a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene pentru prima jumătate a acestui an, șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a vizitat Chișinăul și a spus că Bucureștiul își dorește o majoritate parlamentară care să fie în mod clar proeuropeană în urma acestor alegeri parlamentare. Acest mesaj cum trebuie înțeles? Cine trebuie să-l ia în calcul – alegătorul sau politicianul?
### Vezi și... ### Teodor Meleşcanu a adus aminte la Chișinău de reforme și standarde democratice în organizarea alegerilorAngela Grămadă: „De această dată, mesajul este adresat mai mult politicianului din Republica Moldova, pentru că România și-a asumat niște angajamente în cadrul acestei președinții a Consiliului Uniunii Europene și România nu poate să vină cu un alt fel de mesaj față de autorități, pentru că în același discurs noi am văzut și accentul pus pe alegeri libere și corecte.
În același timp, România nu poate să facă altceva decât să susțină parcursul european în acest moment, pentru că un alt fel de discurs de susținere mai mare a oricăror forțe politice de la Chișinău, indiferent că vorbește decidentul român cu un reprezentant al Guvernului sau al oricărei alte instituții de la Chișinău poate să fie interpretat de către oricine ca element al campaniei electorale. Și atunci, poziția României și discursul, și comunicatul de presă pe care l-a dat Ministerul Afacerilor Externe după vizita la Chișinău a dlui Meleșcanu mie mi se pare destul de echilibrat din partea României, mai ales că acolo se pun accente și pe alte mecanisme pe care România și le dorește a le dezvolta în continuare cu Republica Moldova.
### Vezi și... ### Peter Michalko: „E foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată” (VIDEO)Și aici mă refer la investițiile pe care România și-ar dori să le facă în Republica Moldova, mă refer la faptul că România se poziționează, într-adevăr, ca un actor care poate să ofere transfer de bune practici în ceea ce privește integrarea europeană și România se poziționează ca un susținător al parcursului european, dă acest lucru de înțeles politicianului, dar miza României, reieșind din discursul lui Teodor Meleșcanu, este totuși bunăstarea alegătorului, bunăstarea cetățeanului din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Chiar dl Meleșcanu spunea că reformele trebuie continuate în Republica Moldova, ceea ce ar ajuta țara să se integreze cât mai rapid posibil, sigur într-un viitor previzibil în interiorul Uniunii Europene.
Reforme, parcurs european, alegeri corecte...
Angela Grămadă: „Punctele-cheie ale mesajului ministrului Afacerilor Externe al României pentru Chișinău au fost următoarele: reforme, parcurs european, alegeri corecte.”
Europa Liberă: Dacă întârzie o majoritate parlamentară, ar putea să însemne niște efecte negative asupra evoluției relațiilor moldo-comunitare?
Angela Grămadă: „Depinde de modul în care va reacționa iarăși clasa politică de la Chișinău și mai depinde, într-o mare măsură, destul de importantă măsură, modul în care cetățeanul va face o alegere responsabilă în ceea ce privește viitorul Republicii Moldova, adică cât de informat va merge în ziua alegerilor la secția de votare pentru a-și exprima opțiunea pentru o formațiune politică sau alta. Nu totul depinde de comunitatea europeană, foarte mult depinde de ceea ce se întâmplă la Chișinău. Și atunci, condiționalitatea aceasta a viitorului european al Republicii Moldova sau condiționalitatea relației noastre cu partenerii externi depinde și de politician, dar depinde și de alegător.”