Angela Merkel va renunța la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (VIDEO)

Angela Merkel a anunțat că este dispusă să renunţe la conducerea Uniunii Creştin-Democrate, 29 octombrie, 2018

Urmările alegerilor care au avut loc duminică din land-ul federal german Hessen.

Angela Merkel a făcut anunțul luni dimineață, în cadrul unei şedinţe a prezidiului partidului. Mai multe agenţii de presă, cît şi radio-televiziunea germană, au vorbit şi despre un potenţial succesor la şefia partidului, în persoana lui Friedrich Merz, care între anii 2000 şi 2002 era preşedinte al grupului parlamentar creştin-democrat.

Potrivit relatărilor, Merkel însă nu intenţionează să se retragă şi din funcţia de şefă a guvernului. Totodată, s-a anunţat că la viitoarele alegeri ea nu va mai candida pentru un mandat în Bundestag. Într-o conferinţă de presă ea a confirmat toate aceste ştiri şi că a luat decizia de a se retrage.

Până de curând, Angela Merkel s-a opus separării funcţiilor: cea de şefă a guvernului şi cea de preşedintă a partidului. Înaintea scrutinului de duminică, ea a anunţat că la congresul creştin-democraţilor, programat pentru începutul lunii decembrie, ea va candida din nou. Decizia surpinzătoare este desigur o consecinţă a pierderii masive a voturilor din Bavaria şi Hessen. Din pricina acestor pierderi, presiunile asupra cancelarei au crescut.

Your browser doesn’t support HTML5

Angela Merkel este pregătită să renunțe la conducerea CDU

Merkel conduce Uniunea Creştin-Democrată din anul 2000. Liderul partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), Meuthen, a declarat ironic la Berlin că anunţul lui Merkel este o veste bună. „Cancelara”, zicea el mulţumit şi de faptul că partidul său a obţinut ieri 13 procente, intrând astfel şi în landtag-ul din Hesa, „cancelara a început să înţeleagă semnele vremurilor”.

Decizia surpinzătoare este desigur o consecinţă a pierderilor masive a voturilor din Bavaria şi Hesa...

La alegerile pentru parlamentul regional, Uniunea Creştin-Democrată a obţinut duminică 27 la sută din voturi, rămânând cea mai puternică forţă politică. Deja după publicarea primelor estimări, â primul ministru din Hessen, creştin-democratul Volker Bouffier, a declarat că-şi va păstra postul. Totodată, a spus că preferă să guverneze, în continuare, o coaliţie din care să facă parte ecologiştii. Aceştia au obţinut duminică un număr record de voturi şi se află, cu 19,8 procente, la egalitate cu social-democraţii.

Pentru liderul ecologiştilor, Robert Habeck, rezultatul înseamnă: „un semnal limpede că alegerile se câştigă nu numai de dreapta şi dreapta radicală a eşichierului politic, ci cu o politică a raţiunii pro-europene şi anti-populiste”.

Comentând rezultatele din Hessen într-o gamă autocritică, şefa Partidului Social-Democrat (SPD), Andrea Nahles, a recunoscut că pierderile suferite sunt o reacţie la adresa guvernului federal de la Berlin. Nahles a spus că „starea guvernului nu este acceptabilă”.

Alianţa guvernamentală creştin-democrat/social-democrată trebuie să urmărească o linie comună...
Andrea Nahles

În acelaşi timp, Nahles a declarat ultimativ că alianţa guvernamentală creştin-democrat/social-democrată trebuie să urmărească o linie comună, bine conturată. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere acceptabilă, atunci Partidul Social-Democrat va decide dacă va mai rămâne în marea coaliţie guvernamentală.

Annegret Kramp-Karrenbauer, care ocupă postul de secretar general al creştin-democraţilor, a declarat după alegerile de duminică că alianţa de guvernare face o treabă bună. „Succesele şi imaginea” coaliţiei însă, a mai spus ea, sunt umbrite de certurile ultimelor luni.

Despre Kramp-Karrenbauer se spune că ar fi o succesoare potrivită pentru preşedinţia Uniunii Creştin-Democrate. Din informaţiile difuzate la prânz de postul naţional de radio rezultă că Annegret Kramp-Karrenbauer şi-a anunţat candidatura. Conservatorul Friedrich Merz, care activează în economie şi care nu este membru al Bundestag-ului, este reprezentantul unei linii economice neo-liberale, în contradicţie cu cea a Angelei Merkel.

Revenind la scrutinul din Hessen, mai trebuie menţionat faptul că partidul liberal (FDP) a obţinut 7,5 la sută din voturi. Şeful partidului, Christian Lindner, a spus că alegerile din Hessen constituie o „moţiune de cenzură” pentru guvernul de la Berlin. Într-un sens similar s-a exprimat şi conducerea Partidului Stângii (care a obţinut 6,3 %), afirmând că scrutinul a fost „o lecţie” dată coaliţiei care guvernează Germania.