ANRE a aprobat tarife majorate cu până la 20% pentru electricitate

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a aprobat miercuri, 8 iunie, o majorare cu aproximativ 20 la sută a tarifelor pentru curentul furnizat de Premier Energy și peste 13% pentru FEE (RED) Nord.

Noile tarife intră în vigoare retroactiv, de la 1 iunie, dată de la care s-a scumpit și gazul cu peste 30%.

Astfel, tariful actual al curentului livrat de Premier Energy, cu distribuție pe 2/3 din teritoriul țării, a crescut de la 2,17 lei/kWh la 2,64 lei/kWh, nu 2,71 lei cum a cerut inițial operatorul.

În cazul operatorului Furnizarea Energiei Electrice Nord, tariful de 2,51 lei/kWh a fost ajustat la 2,86 lei/kWh, nu 2,93 lei/kWh cât a solicitat furnizorul.

Aprobând tarife mai mici decât au solicitat furnizorii, ANRE a explicat că prețul mediu de achiziție a energiei procurate de R. Moldova din Ucraina și de la centrala Cuciurgan într-adevăr va crește, însă nu cu atât cu cât au estimat furnizorii. La fel, nici modificările la rata de schimb a dolarului nu sunt atât de mari cât au estimat cei doi furnizori.

### Vezi și... ### Victor Parlicov (expert): R. Moldova nu mai este o periferie a unui sistem energetic

Scumpirea de acum a energiei a survenit după ce în luna martie, R. Moldova a achiziționat curent de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) controlată de autoritățile transnistrene și firma rusească Inter RAO UES la prețul de 53,5 dolari pentru un megawatt-oră, dar în aprilie prețul de achiziție a fost de 59.50, iar în luna mai de 59,90 dolari pentru un megawatt-oră.

Tot începând cu luna trecută, R. Moldova a început să procure 30 la sută din curentul necesar din Ucraina, dar prețurile sunt mai mari. În iunie, compania ucraineană Energoatom a început să livreze energie electrică Chișinăului la prețul de 77 dolari pentru un megawatt-oră.

Premier Energy și FEE (RED) Nord nu au avut obiecții la prețurile aprobate în timpul ședinței publice a agenției.

Expertul în energie și fost director la ANRE, Victor Parlicov cred însă că R. Moldova ar trebui acum să renegocieze tot contractul lui centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului.

„După sincronizarea rețelelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua ENTSO-E, în cazul de față cu România, (...) Republica Moldova nu mai este o periferie a unui sistem energetic și stabilitatea curentului, și disponibilitatea energiei electrice pentru consumatorul din Republica Moldova tehnic este practic garantată. (...) tehnic nu mai putem fi șantajați cu deconectarea energiei electrice și atunci, știind acest lucru, puterea noastră de negociere în raport cu CTEM a crescut imens și în raport cu autoritățile din regiunea transnistreană”, a spus Parlicov într-un interviu cu Europa Liberă.