Arabia Saudită vrea Cupa Mondială la fotbal în 2034. „Totul de vânzare”, constată criticii

Lionel Messi în fruntea echipe sale Inter Miami la meciul din Riyadh Season Cup cu echipa Al Nassr, la Kingdom Arena Stadium din Arabia Saudită, în februarie 2024.

Hammad Albalawi, coordonatorul candidaturii Arabiei Saudite pentru Cupa Mondială 2034, a declarat că țara a făcut progrese semnificative în domeniul drepturilor omului. Criticii spun însă că lumea își „vinde” sportul dictaturilor bogate, fără nici un respect pentru valori și drepturi umane.

Arabia Saudită, amintește Reuters, este singurul ofertant pentru Cupa Mondială din 2034, FIFA urmând să voteze săptămâna viitoare, pe fondul preocupărilor legate de situația drepturilor omului din acea țară.

Albalawi a declarat că progresele înregistrate în domeniul drepturilor omului, în special în ceea ce privește legislația muncii, fac parte din angajamentul Arabiei Saudite de a-și transforma peisajul social și economic în cadrul Viziunii 2030: „Am parcurs un drum lung și mai este încă un drum lung de parcurs. Principiul nostru este să dezvoltăm ceva potrivit pentru noi”, a declarat Albalawi pentru Reuters.

Hammad Albalawi

El a insistat că vor fi respectate drepturile muncitorilor străini - o aluzie la scandalurile legate de „sclavii” pakistanezi sau srilankezi folosiți pentru construcția stadioanelor din Qatar.

„Urmări grave” pentru drepturile omului

Amnesty International și Sport & Rights Alliance (SRA) au declarat luna trecută că FIFA trebuie să suspende procesul de alegere a Arabiei Saudite ca gazdă a turneului din 2034 dacă nu sunt anunțate reforme majore și reale în domeniul drepturilor omului înainte de vot.

„Atribuirea Cupei Mondiale din 2034 Arabiei Saudite fără obținerea unor garanții credibile de reformă va avea un cost uman real și ridicat", a declarat Steve Cockburn, șeful departamentului Amnesty pentru drepturile lucrătorilor și pentru sport: „Fanii se vor confrunta cu discriminarea... lucrătorii migranți se vor confrunta cu exploatarea și mulți vor muri”.

Albalawi a declarat însă că Cupa Mondială va avea loc într-un mediu „sigur și favorabil familiilor”, în care vizitatorii se vor bucura atât în interiorul, cât și în afara stadionului, fără consum de alcool, ca și la Cupa Mondială 2022 din Qatar, țara vecină.

Artificii după finala Cupei Mondiale din Qatar, la 18 decembrie 2022.

„Am avut peste 100 de evenimente sportive globale deja în Arabia Saudită. Nu s-a servit alcool. Cu toate acestea, am avut trei milioane de fani fericiți, care vor să revină din nou”. Albalawi a subliniat, de asemenea, dezvoltarea rapidă a fotbalului feminin saudit și a infrastructurii sale ca un exemplu al dezvoltării țării și al schimbărilor sociale. „În urmă cu trei ani, nu existau fete care să joace fotbal la școală, deoarece facilitățile nu erau acolo”, a spus el. „Astăzi, facilitățile există și, la doi ani după ce au fost construite, peste 80 000 de fete joacă fotbal”.

Până și drepturi LGBTQ?

Una din obiecțiile cele mai mari față de găzduirea unor competiții globale de țări ca Arabia Saudită, Qatar sau Rusia a fost mereu legislația anti-gay a statelor respective.

Hammad Albalawi, șeful unității de candidatură a Arabiei Saudite pentru Cupa Mondială, a declarat în septembrie că fanii LGBTQ sunt bineveniți și că „intimitatea” lor va fi respectată. „Ne-am angajat să cultivăm un mediu de competiție lipsit de discriminare și să depunem eforturi pentru a eradica discriminarea bazată pe caracteristici protejate”, a declarat Arabia Saudită în expunerea sa de candidatură pentru Cupa Mondială.

Fani sărutându-se la finala campionatului brazilian de fotbal pentru echipe LGBT din 2022.

„În colaborare cu partenerii noștri guvernamentali, vom verifica dacă legile noastre se aliniază angajamentelor noastre internaționale și vom implementa îmbunătățirile necesare”, mai promis el.

„Afară-i vopsit gardul”

Nu toată lumea crede promisiunile de schimbare făcute de saudiți de dragul Cupei Mondiale.

Ziarul spaniol El Pais scrie într-un editorial că luând în considerare candidaturi precum aceea a saudiților „FIFA demonstrează încă o dată că pune banii înaintea principiilor. În aprilie, aceasta a semnat un acord prin care Aramco, compania petrolieră de stat saudită, devine unul dintre partenerii săi globali până la sfârșitul anului 2027, în plus față de sponsorizarea Cupei Mondiale masculine din 2026 și a Cupei Mondiale feminine din anul următor. Peste 130 de fotbaliste din 24 de țări - amintește El Pais - multe dintre ele membre în lotul echipelor lor naționale, au protestat împotriva acestui acordului de sponsorizare”.

Tony Kroos spune că el nu s-ar muta la saudiți.

Toni Kroos, fostul star al Germaniei și al lui Real Madrid, a declarat recent, inclusiv cu gândul la Arabia Saudită, că jucătorii ar trebui să vorbească despre probleme din afara fotbalului, chiar dacă sunt criticați pentru asta, relatează dpa.

„Cred că este greșit ca fotbaliștii să se concentreze doar asupra sportului și să închidă ochii la restul lumii. Nu suntem doar fotbaliști, ci și oameni”, a declarat Kroos pentru ediția germană a revistei Sports Illustrated.

În anii precedenți, Kroos a criticat, de exemplu, faptul că mulți jucători internaționali s-au alăturat campionatului Arabiei Saudite și a spus că el unul nu ar lua în considerare o astfel de mișcare din cauza situației drepturilor omului din țara respectivă.

Dpa amintește că în consecință, Kroos a fost huiduit de fani când Real a jucat în Supercupa Spaniei în Arabia Saudită la începutul anului.

Coco nu tace

Arabia Saudită are ambiții sportive multiple, și a reușit să-și asigure anul acesta găzduirea WTA Finals - turneul celor mai bune jucătoare de tenis ale anului.

L-a câștigat Coco Gauff, din SUA, care, întâmplător, a fost și singura jucătoare care a vorbit deschis și critic despre țara gazdă.

Coco Gauff după triumful de la WTA Finals.

Înaintea turneului, Gauff a declarat reporterilor că tatăl ei a fost îngrijorat de destinația ei din cauza discriminării notorii față de femei: „Evident, sunt o femeie. Am fost foarte îngrijorată. Tatăl meu a fost și el foarte îngrijorat de venirea mea aici”, a declarat Gauff.

Jucătoarea de tenis în vârstă de 20 de ani a recunoscut în fața jurnaliștilor că s-a gândit chiar să renunțe să meargă la turneu din cauza discriminării femeilor și persoanelor LTBTQ.

Odată ce a mers, totuși, Coco a insistat să discute, la întâlnirea cu o prințesă saudită, despre căi de progres în acest domeniu într-o țară care a consfințit doar recent dreptul femeilor de a... conduce automobilul.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te