Linkuri accesibilitate

FIFA, îndemnată din nou să compenseze muncitorii migranți din Qatar


Un angajat mătură o scară în stadionul Al-Bayt din al-Khor, pe 12 noiembrie 2022, înaintea turneului de fotbal Qatar 2022 FIFA World Cup
Un angajat mătură o scară în stadionul Al-Bayt din al-Khor, pe 12 noiembrie 2022, înaintea turneului de fotbal Qatar 2022 FIFA World Cup

Cupa Mondială la fotbal din Qatar a intrat pe ultima sută de metri săptămâna aceasta, odată cu disputarea semifinalelor.

În ajunul primei dintre ele, la 12 decembrie, câteva din cele mai prestigioase organizații pentru drepturile omului au îndemnat forul fotbalistic mondial, FIFA, să compenseze muncitorii migranți participanți la construirea infrastructurii sportive și familiile lor.

Într-o declarație semnată de Human Rights Watch, Amnesty International, FairSquare și Equidem se amintește că încă din luna iunie, la cererea activiștilor, FIFA a indicat într-o serie de declarații că dorește să caute mijloace de compensare a muncitorilor migranți răniți, uciși și prost-plătiți în timpul construcțiilor din Qatar și să sprijine crearea unui centru independent al muncitorilor migranți.

Dar în ajunul începerii turneului, spun activiștii, FIFA nu a mai publicat niciun asemenea plan și a anunțat în schimb un „Legacy Fund” care în prezent nu prevede niciun fel de compensații pentru muncitorii. Președintele FIFA, Gianni Infantino, a sugerat în mod fals – spun activiștii – că muncitorii deja ar putea solicita compensații printr-un mecanism existent, în Qatar.

Morți de moarte bună?

În opinia activiștilor, mecanismul gestionat de ministerul muncii din Qatar la care trimite Infantino nu asigură compensații „în mărime semnficativă în legătură cu decesele, rănirile și furturile istorice de salarii”.

În ciuda numeroaselor solicitări înaintate de Human Rights Watch și Amnesty International, autoritățile din Qatar au refuzat să ofere detalii despre Fondul de Asigurare și Sprijnire a Muncitorilor, lansat în 2020. Activiștii spun că în calea despăgubirilor reale se ridică obstacole birocratice numeroase. Cel mai mare dintre ele este că marea majoritate a familiilor de muncitori decedați în Qatar nu sunt eligibile pentru compensații fiindcă decesele au fost puse oficial pe seama unor cauze naturale, cel mai adesea motivul morții fiind „stop cardiac”. Or, în baza legislației din Qatar, numai decesele și rănirile cauzate de muncă sunt luate în considerare la despăgubiri.

Iar Legacy Fund anunțat de FIFA, în valoare de 100 de milioane de doalri, nici nu este, în opinia activiștilor, despre despăgubiri, fiind dedicat unor proiecte educaționale, care să îmbunătățească regulile pe piețele muncii pe termen mai lung.

Tirana Hassan, director executiv interimar la HRW, a numit comportamentul FIFA „o tactică sinistră de a scăpa de răspundere în domeniul drepturilor omului... FIFA continuă să încaseze venituri de miliarde de dolari, dar refuză să ofere un singur cent familiilor muncitorilor migranți care au murit sau celor care au fost furați de salariile meritate”.

Iar Steve Cockburn, șef al departamentului Economie și Justiție Socială la Amnesty International a spus: „FIFA încă poate face ceea ce e bine de făcut, canalizând Legacy fund spre muncitori și familiile lor”.

Semnatarii declarației spun că FIFA va genera de pe urma Cupei Mondiale din Qatar 7,5 miliarde de dolari.

Cum a fost cu banderola

Ultimele zile ale turneului au readus în discuție și altă temă în care, în opinia activiștilor, FIFA a eșuat în Qatar – anume sprijinirea drepturilor femeilor și minorităților sexuale.

Președintele Federației Germane de Fotbal (DFB), Bernd Neuendorf, a recunoscut marți, 13 decembrie că el și alți șefi de federații europene n-au făcut chiar tot ce trebuia ca să convingă FIFA să ia o poziție constructivă față de plănuitul protest cu banderole în culorile curcubeului al căpitanilor, One Love – care urma să atragă atenția la oprimarea persoanelor LGBT+, la nerespectarea drepturilor omului și la nedreptățirea muncitorilor migranți în Qatar.

Federațiile europene au renunțat până la urmă la protest, după ce FIFA a avertizat că jucătorii ce vor putea banderola vor primi cartonaș galben, automat.

Bernd Neuendorf spune acum că decizia de a renunța la protest a fost neplăcută, și că o comunicare mai timpurie și mai bună cu FIFA ar fi ajutat.

Tot Neuendorf a mai spus, potrivit DPA, că efortul europenilor măcar a dus la promisiuni ale FIFA că va lua aminte la suferințele muncitorilor migranți și îi va compensa „printr-un mecanism eficient” – o declarație la care oficialul german ar putea reveni după ce se familiarizează cu criticile noi ale activiștilor pentru drepturile omului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG