„Am vorbit cu Chris (Evert) și Martina (Navratilova) și le-am promis că vom ține cont de îngrijorările lor”, a spus șeful circuitului de tenis feminin WTA Steve Simon, confirmând implicit că fostele campioane au atras atenția la situația catastrofală a drepturilor femeilor sau persoanelor LGBT în regatul saudit bogat în petrol.
„Realitatea este că suntem un circuit global, o afacere globală”, a mai spus oficialul WTA, apărând cea mai recentă decizie din sport care a provocat dezbateri etice legate de țara-gazdă.
Petrol + cadouri = turnee finale
În ultimii ani, au fost criticate mai ales deciziile forurilor din fotbal de a ține Cupa Mondială în Rusia care ocupase Crimeea ucraineană și în emiratul Qatar, unde sunt încălcate drepturile LGBT, iar la construcția stadioanelor au murit în condiții suspecte sute de muncitori străini.
În declarațiile lui de joi, citate de Associated Press, șeful WTA Steve Simon a spus că circuitul are deja jucătoare din 90 de țări „cu culturi și valori diferite” și că nimeni nu va obliga anumite sportive să participe la turneele de sfârșit de an din 2024-2026 dacă nu vor dori.
WTA a mai spus că banii primiți de la saudiți vor ajuta circuitul să mărească plata pentru jucătoare, aducând-o la nivelul turneului masculin.
Arabia Saudită se numără printre țările arabe bogate, dar fără mare viață sportivă, care au investit masiv în ultimii ani în evenimente internaționale și vedete străine, inclusiv în tenis.
- Te-ar putea interesa și Lupul moderator la oi. ONU a ales Arabia Saudită să conducă un forum despre drepturile femeilor
AP amintește că spaniolul Rafael Nadal, câștigătorul a 22 de titluri de Grand Slam, a devenit recent „ambasadorul” Federației de Tenis saudite. El va participa împreună cu sârbul Novak Djiokovic, cu compatriotul său Carlos Alcaraz și cu italianul Jannik Sinner la un turneu demonstrativ la Ryad în octombrie.
Săptămâna aceasta, șeful demis al fotbalului spaniol, Luis Rubiales, anchetat separat pentru abuz sexual, a fost arestat la Madrid în legătură cu afacerea transferării tocmai în Arabia Saudită a unei „Supercupe” a celor mai bune echipe din Primera Liga. Procurorii spun că a încasat „cadouri” substanțiale pentru asta, dar el neagă acuzația.
În ultimii ani, Arabia Saudită a pus în aplicare mai multe reforme, inclusiv aceea care dă dreptul femeilor de a conduce mașini, dar continuă să fie o societate patriarhală.
Relațiile sexuale între persoane de același sex se pedepsesc cu moartea sau biciurirea – deși, cum scrie AP, această lege „nu se prea aplică”.
Nu „vindeți” idealurile sportive!
În ianuarie, când se „cocea” decizia găzduirii WTA Finals de către saudiți, Chris Evert și Martina Navratilova au implorat organizația, într-un articol de opinie din Washington Post, să nu cedeze presiunilor Ryadului, avertizând că așa o decizie va dovedi că banii sunt mai presus de orice, în tenis.
În replică, ambasadoarea saudită în SUA, prințesa Reema bint Bandar Al Saud, a spus că Evert și Navratilova sunt „victimele unei viziuni care pune Occidentul în centrul lumii”.
Navratilova a fost prima mare jucătoare de tenis care s-a declarat lesbiană, într-o vreme când hmosexualitatea era tabu inclusiv în țările occidentale, și a rămas o promotoare a drepturilor LGBT, inclusiv în sport.
În prezent, jucătoarea din Rusia Daria Kastakina este cea mai cunoscută persoană LGBT din circuitul WTA, anunțându-și orientarea în ciuda legislației tot mai ostile din țara sa. Tot atunci, ea a condamnat războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei.