Linkuri accesibilitate

Letonia interzice echipelor sale naționale să joace cu Rusia sau Belarus, indiferent ce steag ar arbora


Suporterii echipei naționale de baschet a Letoniei la Campionatul Mondial din Indonezia, în august 2023.
Suporterii echipei naționale de baschet a Letoniei la Campionatul Mondial din Indonezia, în august 2023.

Parlamentul de la Riga a spus că interdicția pe care a votat-o joi, 1 februarie, reprezintă un gest de solidaritate cu Ucraina invadată de ruși în urmă cu aproape doi ani.

Echipele sportive naționale și de club din Rusia și Belarus (țară care sprijină invazia, inclusiv punându-și teritoriul la dispoziția rușilor) au primit interdicție de participare la numeroase competiții internaționale după februarie 2022, amintește Reuters.

Comitetul Olimpic din Letonia a precizat că interdicția votată joi nu afectează participarea sportivilor letoni la olimpiada din vară de la Paris, pentru că acolo rușii și belarușii oricum nu pot participa la sporturi colective, ci doar în mod individual, ca sportivi „neutri”, fără steag sau alte însemne naționale.

Organizatorii anticipează că vor participa doar câteva zeci de sportivi din cele două țări, cei despre care se va ști cu siguranță că nu sprijină invazia – față de cele câtva sute câți au participat la ediția precedentă a Jocurilor, cea de la Tokio, dinaintea războiului declanșat în Ucraina de Kremlin.

Decizia legislativului de la Riga, se arată într-o declarație a Parlamentului, își propune să „sublineze din nou solidaritatea Letoniei cu Ucraina și să blocheze din start orice tentativă rusească de legitimizare a crimelor de război prin sport”.

Letonia și alte câteva țări central și est-europene (Estonia, Lituania, Cehia, Polonia etc.) sunt printre cele care insistă mereu asupra excluderii rușilor și belarușilor din toate competițiile sportive, în vreme ce unele federații internaționale propun excepții.

În septembrie, UEFA, de exemplu, a redat echipelor de fotbal rusești sub 17 ani dreptul de a participa la competiții europene, spunând că „nu trebuie pedepsiți copiii pentru acțiunile adulților”.

Decizia a fost însă anulată după numai câteva săptămâni, când echipele naționale din alte țări, inclusiv din Marea Britanie, au amenințat cu boicotarea competițiilor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG