Linkuri accesibilitate

Kremlinul respinge interdicția de patru ani pentru dopaj impusă patinatoarei ruse Kamila Valieva


Rusia a anunțat că va contesta decizia pronunțată în cazul Kamilei Valieva, care s-a clasat pe locul I la competiția de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din februarie 2022.
Rusia a anunțat că va contesta decizia pronunțată în cazul Kamilei Valieva, care s-a clasat pe locul I la competiția de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din februarie 2022.

Verdictul pronunțat de Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) la 29 ianuarie, prin care patinatoarei artistice Kamila Valieva i se interzice participarea la competițiile olimpice timp de patru ani, este criticat dur de Kremlin.

„S-a constatat prezența trimetazidinei în proba prelevată de la domnișoara Valieva la 25 decembrie 2021, în cadrul campionatului național al Rusiei de la Sankt Petersburg”, se arată în comunicatul CAS.

Potrivit deciziei aceleiași instanțe, Valieva și echipa ei au încălcat regulile antidoping și prin urmare pierd toate medaliile obținute începând cu decembrie 2021, printre care și cele de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Mai mult, Valieva va fi suspendată din cadrul competițiilor internaționale până în decembrie 2025, transmite NPR.

„Nu acceptăm aceste decizii – nici decizia Curții, nici decizia federației de patinaj. Nu le acceptăm”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Dacă există mijloace de a le contesta și a continua să ne apărăm drepturile sportivilor noștri, atunci ele trebuie folosite până la capăt”, a adăugat acesta.

Rezultatul ascuns

Reuters notează că Valieva a picat testul la prezența substanței trimetazidină, care previne anghina, realizat în timpul competiției naționale la patinaj din Rusia. Deși rezultatul a devenit cunoscut chiar înaintea competiției din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, ea a primit oricum dreptul de a participa.

Echipa ei a susținut că rezultatul pozitiv ar fi survenit din cauza unei confuzii cu medicamentele de inimă ale bunicului ei.

Această poziție nu a fost împărtășită de Curtea de Arbitraj pentru Sport. Instanța a mai stabilit că nu a existat nici o circumstanță în care Valieva, ce avea 15 ani la momentul comiterii infracțiunii, să beneficieze de un tratament favorabil doar din cauza vârstei.

Scandalul ce a marcat Olimpiada de la Beijing

Zeci de alți sportivi din întreaga lume au ajunși victime colaterale ale scandalului. În timp ce cazul era în curs de examinare, Comitetul Internațional Olimpic a decis să nu acorde medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe.

Acuzațiile aduse tinerei atlete au provocat un val puternic de emoții în Rusia, la acea vreme. Patinatoarea rusă se calificase pe primul loc, urmată de reprezentantele SUA, Japoniei și Canadei.

Potrivit unui comunicat al Federației Internaționale de Patinaj din 30 ianuarie, medalia de aur din cadrul competițiilor olimpice de la Beijing a fost acordată echipei Statelor Unite, iar cea de argint – Japoniei.

O tradiție a dopajului

Decizia în cazul Valieva vine la doar câteva zile după ce aceeași instanță a audiat apelul Rusiei la decizia Comitetului Internațional Olimpic de a interzice atleților ruși să participe la competițiile olimpice sub egida Rusiei, fiind vorba în special de Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, din 2024.

Pentru Rusia - și în trecut Uniunea Sovietică - rezultatele la Jocurile Olimpice au fost văzute de multe ori drept o confirmare a poziției de țară învingătoare pe arena mondială.

Dar controversele iscate de scandalurile de dopaj au afectat relația Moscovei cu Comitetul Internațional Olimpic, care a obligat în repetate rânduri sportivii ruși să concureze în competiții ca neutri, fără a fi sub drapelul național și fără intonarea imnului oficial.

„Rusia a trișat la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, începând cu 2014”, susține Travis Tyhard, șeful Agenției Antidoping a SUA și unul din cei mai cunoscuți critici ai sistemului de dopaj al Rusiei, citat de NPR.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG