Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo, neconstituțional

Alexandr Stoianoglo (dreapta) și avocatul său, mergând la audieri în unul din cele cinci procese penale pe rol împotriva sa, Chisinau, ianuarie 2023

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Decizia din 9 noiembrie a fost comunicată la un briefing de presă de către Serghei Țurcan, judecător al Curții Constituționale.

Curtea a decis că prevederea din legea procuraturii, în redacția de până la 6 octombrie 2022, care îi delega Consiliului Superior al Procurorilor competența de a schimba criteriile de evaluare a performanțelor procurorului general, nu respectă exigența prevăzută de articolul 125 aliniat 2 din Constituție potrivit căruia procurorul general poate fi demis în condițiile legii pentru motive obiective.

Decizia Curții mai arată necesitatea stabilirii prin lege, de către Parlament, a criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general.

Stoianoglo a fost demis din funcție la 26 septembrie, după doi ani de suspendare. Președinta Maia Sandu a semnat decretul cu privire la demisia lui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) înaintată încă în mai 2022.

CSP a propus ca procurorul general să fie demis după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

În octombrie curent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci când l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021. El urmează să primească de la stat 3.600 de euro pentru prejudiciul moral.

CEDO urmează să se expună și pe o altă plângere depusă de Stoianoglo, cu privire la legalitatea reținerii lui.

### Vezi și... ### Fostul procuror general câștigă la CEDO